Senatorul Leonardo BADEA a sustinut o declaratie politica intitulata: "Bugetul unei tari nu poate deveni victima razboiului politic!", pe care o puteti citi in continuare.

Declaratia mea de astazi este, daca vreti, un apel sincer la responsabilitate. Nu unul zgomotos, nici isteric, ci fundamentat pe cateva argumente in fruntea carora stau ratiunea si buna-credinta.
Din momentul lansarii de catre premierul Victor Ponta a proiectului de buget pe anul 2014, in forma aprobata de USL, asteptarile mele s-au mutat in zona unor dezbateri reale, aplicate, profunde, "cu pixul in mana" pe forma si fond. Am sperat sa discutam, profesional si profesionist, despre fundamentele proiectului, despre resurse si destinatii, despre categorii bugetare, despre salariul minim, investitii, arierate, crestere economica. Pe scurt, despre filosofia bugetara a Guvernului Victor Ponta.
Pare-se, insa, ca naivitatea pe care multi amici mi-o reproseaza in actiunea politica, s-a razbunat si de asta data si zona de dezbatere fertila pe care o asteptam (la modul sincer) a fost acoperita, dintr-o respiratie, de mult mai atragatorul "scandal" provocat de presedintele Romaniei. Care, neinspirat, irational, ne arunca pe toti (a cata oara) intr-o zona a conflictului inutil. Numai ca, spre deosebire de iritarile provocate pe subiecte marginale, de data asta blocajul este pus in fata unui subiect de importanta MAJORA!
Bugetul unei tari nu poate fi niciodata jucaria pe care sa-ti versi nervii atunci cand lucrurile nu merg in tonalitate cu interesul personal. Bugetul unei tari nu poate fi niciodata moneda de schimb a "deal-urilor" politice. Bugetul unei tari nu poate sta la usa, pe pres, pana se calmeaza nervii dinauntru. In sfarsit, stimati colegi, aprobarea bugetului nu se targuieste la taraba. E nedemn.
Amenintarea presedintelui ca va retrimite proiectul la Parlament, fluturand agresiv argumentul cresterii accizei la combustibili, se incadreaza in tabloul descris. Si, o spun raspicat, e din zodia politicianismului de duzina. Daca acesta e nivelul la care suntem fortati sa dialogam, e trist. Eu sper, totusi, ca discutia sa revina la tonul firesc si sa avem parte de un buget 2014 corect, care sa tina cont de toate obiectivele fixate, care sa ofere cadrul necesar cresterii economice pe doua axe fundamentale: cresterea nivelului de trai (care va conduce, implicit, la o crestere a cererii interne) si stimularea investitiilor. Victor Ponta isi asuma acest proiect, e sarcina si obligatia lui. E filosofia abordata decisiv de intregul Cabinet si care se inscrie in notiunile fundamentale ale filosofiei guvernamentale in ansamblu: CURAJ si DECIZIE! Altfel, putem discuta la nesfarsit despre cati bani are un ministru pentru cafea sau altul pentru mobila. Doar ca nivelul nu ne onoreaza!