Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut in plenul Senatului din 5 noiembrie 2013, o declaratie politica cu titlul: "Romania, din nou pe harta lumii!", pe care o puteti citi in continuare.

Romania, este astazi, din nou, pe harta lumii. Dupa ani buni in care politica externa a Romaniei s-a caracterizat prin izolare si abordare haotica, Guvernul Victor Ponta a reusit in mai putin de un an de la alegeri sa ridice si sa consolideze profilul international al Romaniei, avand ca punct de plecare viziunea strategica si capacitatea de mobilizare a competentelor.
Prin intermediul premierului Victor Ponta, alaturi de membrii cabinetului sau, Romania duce astazi o adevarata ofensiva diplomatica, atat de necesara pentru a redobandi credibilitatea externa a tarii: cele peste 20 de vizite oficiale ale Primului-ministru in state si zone de importanta economica, politica si geostrategica, dar si vizitele frecvente ale oficialilor straini in Romania sunt dovada unei schimbari in abordarea politicii externe romanesti, de la o atitudine formala si reactiva care nu poate sa joace rolul de mecanism de influenta si promovare a interesului national, la una pro-activa, echilibrata, centrata pe rezultate, care sa ne consolideze profilul, greutatea, influenta in parteneriatele bilaterale si in luarea deciziilor internationale, cu efecte benefice pentru viata de zi cu zi a romanului.
In contextual international de astazi, caracterizat de resimtirea unor unde seismice ca efect al reasezarii placilor tectonice ale echilibrului geo-strategic, Romania se comporta ca o tara care are incredere in propriile forte, actionand prin raportare permanenta si consecventa la interesul national, in serviciul demnitatii nationale si personale a cetatenilor romani.
Apreciez eforturile Guvernului in aceasta directie si consider ca lucrurile au intrat pe un fagas normal, atat in ceea ce priveste reafirmarea si consolidarea parteneriatului transatlantic si in cadrul NATO, dar si a relatiilor cu statele Uniunii Europene, pentru maximizarea beneficiilor politice, economice si de securitate, in interesul Romaniei, care deriva din apartenenta la aceste structuri, iar vizitele premierului in SUA, Germania, Franta, Finlanda si Lituania sunt elocvente. La fel de important, Romania este mai prezenta, mai serioasa, mai pragmatica, mai aplicata in relatiile cu Republica Moldova si in spatiul balcanic, functionand ca un pilon pentru o zona democratica de prosperitate, securitate si predictibilitate. Si, nu in ultimul rand, pentru ca traim intr-o lume cu adevarat globala, Romania a inceput sa construiasca sau sa reconstruiasca relatii politice si economice cu state din Asia, spre exemplu China, din Orientul Apropiat si Mijlociu, Africa sau America de Sud.
Efectele intrarii Romaniei intr-un circuit normal al dialogului la nivel mondial se vor vedea pe termen mediu si lung, existind deja semnale pozitive si in prezent.
Urez succes Guvernului Victor Ponta si diplomatiei romanesti in eforturile depuse pentru deschiderea internationala a Romaniei!