Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata " Rromii - cetateni ai Uniunii Europeane ", pe care o puteti citi in continuare.

Recent, reprezentantii Guvernului francez au aratat spre Romania supararea pe temeiul problemelor create de cetatenii rromi in Franta, legandu-le incorect de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Eu apreciez ca nu ar trebui sa expediem superficial acest incident, care in timp nu este singular, nici primul de acest fel si sa vedem motivele reale ale pozitiei executivului din Franta.
Este drept ca peste cinci luni sunt alegeri locale in Franta si asupra guvernului sunt exercitate, din partea populatiei franceze presiuni mari din toate orasele, deranjate de comunitatile mari de rromi care s-au instalat acolo. Asta determina reactii dintre cele mai ciudate si fara nici o tangenta la subiect, asa cum este si blocarea aderarii Romaniei. Putem intelege utilitatea electorala a unor astfel de luari de pozitie, dar este clar ca nu constituie solutiile care rezolva problema.
In termeni tehnici si practici, asa cum este in drept si de fapt, aderarea la Schengen nu are nicio legatura cu rromii care au dreptul sa circule pe teritoriul UE. Sunt cetateni ai Uniunii Europene, care pot sa circule si sa locuiasca unde doresc. Daca incalca vreo lege nationala sau locala, pot fi trasi la rapundere ca orice alt cetatean european. Cunoastem ca nu este o tema noua si nu politicienii din Franta au apelat prima data la folosirea acestui subiect in scop electoral. Au facut-o multi altii din state care s-au opus aderarii Romaniei. In subtext au folosit situatia rromilor pentru a atrage voturi.
Dar cu asta ramanem in acelasi impas. Nu ma refer la amanarea aderarii, ci la rezolvarea problemei integrarii rromilor in civilizatia europeana. Aceasta este o problema reala si grava careia trebuie sa-i acordam o atentie deosebita. Nerezolvarea ei ne poate pune in pericol imaginea si statutul de membru al Uniunii Europene. Integrarea rromilor este, dupa parerea mea, una prioritara si de siguranta nationala. Noi ne-am acomodat sute de ani cu acest aspect la vietii noastre nationale, dar simt ca nu mai marge fara sa il abordam frontal. Prin abordare frontala inteleg sa facem din integrarea rromilor o problema europena, nu una exclusiv nationala. Revine statului roman, ca tara cu cel mai mare numar de rromi, reprezentantilor acestuia la intrunirile si in forumurile unionale sa faca din problema integrarii rromilor in spatiul european o problema de politica publica de importanta deosebita. Altfel, riscam sa ramanem mult timp cu o bomba sociala in brate, atat noi cat si europenii sa ne-o aruncam unii altora.
Fenomenul se va agrava cat timp statele europene nu inteleg ca educatia si emanciparea rromilor de pe teritoriul lor nu este o numai o problema a statelor in care s-au nascut acestia. Este o problema a intregii Europe, daca principiile pe care e construita Uniunea au un corespondent in viata practica. Sistemele sociale si piata muncii din tari ca Romania sau Bulgaria nu pot face fata acestei provocari. Pentru aceasta este nevoie de o strategie si politici comune, conduse ca la carte. In lipsa unor astfel de politici comune care sa presupuna asistenta si programe inteligente de sanatate, educatie, locuire si ocupationale, problema se va agrava si va produce consecinte din ce in ce mai mari si mai neplacute. De acest lucru trebuie sa fie constienti si intelectualii si reprezentantii rromilor, pentru a nu se ajunge la fenomene cu potential exploziv, cum ar fi accentuarea sentimentelor negative ale majoritatii impotriva acestei etnii si cresterea sustinerii pentru partidele sau formatiunile extremiste care propaga ura pe criterii de rasa.
Ca oameni politici romani dar si partenerii nostri europeni nu putem ignora situatia grava in care se afla rromii Europei. Cu adevarat, nu sunt rromii unei tari, sunt cetatenii Uniunii Europene! A intarzia sa aplicam politici inteligente de integrare a rromilor sau sa preferam solutii ipocrite si inutile, de felul sunt rromii vostri sau cum este izgonirea unor grupuri, ar insemna sa ne expunem unor riscuri si evolutii cu totul nedorite in viitor.