Senatorul Trifon Belacurencu a sustinut o declaratie politica intitulata "A inceput campania electorala!", pe care o puteti citi in continuare.

Am constatat cu uimire ca unii lideri au inceput campania electorala cu un an inainte de demararea oficiala a campaniei pentru alegerile prezidentiale. Uimirea mea este cu atat mai mare cu cat toate formatiunile politice se aflau in vacanta parlamentara.
Totusi, vreau sa subliniez ca in campanie electorala se afla un singur partid, nici macar PDL-ul sau PPDD-ul nu au intrat atat de devreme in campanie, este vorba de Partidul Miscarea Populara. Stiu ca nu ati auzit de acest partid, este un partid nou infiintat de acolitii lui Traian Basescu dupa ce Elena Udrea a pierdut alegerile interne din PDL.
Domnul presedinte Traian Basescu, incalcand cu buna stiinta prevederile constitutionale, a devenit liderul spiritual si de facto al acestui partid de buzunar. Sigur, domnul presedinte incearca in aceste luni sa obtina cat mai mult suport electoral pentru noul sau partid. Este greu de crezut ca partidul lui Basescu va reusi sa obtina peste 5% din voturi la urmatoarele alegeri parlamentare, dar acesta este principalul scop al actualului presedinte.
Modul in care incearca domnul Basescu sa obtina suport electoral este foarte interesant si merita analizat putin. In primul rand, domnul presedinte a mers acolo unde are cei mai multi sustinatori, in Republica Moldova. Trebuie sa intelegem ca domnul Basescu a accelerat procesul de acordare al cetateniei romane pentru basarabeni, ceea ce i-a adus un numar considerabil de voturi din partea acestora. Sigur, domnul presedinte a incercat sa faca apel si la sentimentelor naturale ale romanilor, spunand ca, in esenta, sustine un proces de unire al Republicii Moldova cu Romania. Aceste declaratii nu au fost facute pentru cetatenii moldoveni asa cum s-a crezut, ci pentru cetatenii romani care ar fi putut rezona la aceste declaratii si i-ar fi putut aduce inca cateva voturi.
In al doilea rand, domnul presedinte a facut declaratii extrem de dure la adresa oficialitatilor maghiare, ca reactie la declaratiile iredentiste ale liderului partidului de opozitie Jobbik. In mod surprinzator, Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a avut o reactie foarte timida, desi domnul presedinte a spus ca Ungaria a devenit un factor de instabilitate in zona. In acest razboi al declaratiilor a intervenit si domnul ministru Titus Corlatean, care a facut anumite declaratii prin care a pus in context actiunile Budapestei. Sigur, declaratiile domnului Corlatean nici macar nu se apropiau ca duritate de cele ale domnului Basescu, dar Budapesta a reactionat foarte dur la adresa domnului Corlatean. Prea putini au observat ca domnul Basescu incearca sa recastige electoratul roman din Transilvania cu acordul prietenului sau Viktor Orban.
Domnul Basescu a pierdut electoratul roman atunci cand a solicitat premierului ungar Viktor Orban sa-l ajute sa castige alegerile prezidentiale din 2009. Basescu le-a multumit pentru sustinere lui Viktor Orban si lui Laszlo Tokes in 2010 la o tabara de vara din Transilvania. Mai mult, domnul Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes, care nu de mult a solicitat in Parlamentul European punerea Transilvaniei sub protectorat. Mai mult, domnul Basescu a solicitat din nou ajutorul celor doi pentru a solicita cetatenilor romani de etnie maghiara sa nu se prezinte la referendumul din 2012 pentru demiterea sa. In fapt, din cauza neprezentarii electoratului maghiar domnul presedinte a ramas in functie. Nu trebuie sa uitam ca in acea perioada a fost chiar vizitat de premierul Ungariei Viktor Orban. Sunt si alte elemente ale acestei relatii speciale dintre domnul Viktor Orban si domnul Traian Basescu, dar ma voi limita la acestea. Iar acum domnul presedinte vrea sa se reinventeze ca salvatorul romanilor din Transilvania, cred ca ar trebui cu totii sa ne amintim aceste evenimente si vom sti exact ce cauta domnul Basescu, doar voturi.
In al treilea rand, domnul presedinte incearca sa recastige populatia de etnie roma prin anumite declaratii si actiuni. Evenimentul nefericit al domnului Cioba a fost o mana cereasca pentru domnul presedinte. Acesta i-a solicitat medicului Bradisteanu sa mearga in Turcia si sa incerce sa-l salveze pe domnul Cioba. Nu sunt un sustinator a unor astfel de solicitari dintr-un singur motiv, Bradisteanu ar fi trebuit sa salveze pacientii romani care mergeau la Floreasca, dar nu despre acest aspect vreau sa discut aici. Totusi, sa-i ceri medicului Bradisteanu sa mearga in Antalya si sa-l salveze pe Cioba, cand i-ai fabricat un dosar penal pentru ca l-a tratat pe Adrian Nastase este peste putinta mea de intelegere. Mai mult, domnul Basescu a solicitat Guvernului sa puna la dispozitia familiei Cioba, gratuit, un avion medical SMURD. De asemenea domnul Basescu a sugerat Guvernului sa plateasca factura medicala. Sigur, acest lucru nu putea fi facut de Guvern pentru ca, indiferent de suma, nu exista acoperire legala pentru a da curs unor solicitari de acest gen.
Totusi, nu trebuie sa uitam ca aceste actiuni de imagine sunt doar pentru a castiga voturi din partea comunitatii roma. De aceea ma simt obligat sa va reamintesc ca domnul presedinte Basescu are o parere foarte proasta despre romi. Domnul Basescu numit o jurnalista "tiganca imputita", este mai mult decat suficient pentru a demonstra parerea domnului presedinte despre comunitatea roma.
Acum observ cu stupoare ca domnul presedinte Basescu tine cont si de societatea civila, doreste dialogul pe care l-a refuzat cat timp a fost la guvernare. Domnul Basescu a devenit peste noapte un critic al proiectului Rosia Montana, desi a cerut la fiecare investitura de guvern inceperea exploatarii, este inimaginabila ipocrizia domnului presedinte.
In incheiere lucrurile sunt extrem de simple, domnul Basescu a intrat in campanie electorala pentru a obtine sustinere electorala pentru partidul sau de buzunar. Domnul Basescu fiind un animal politic abil incearca sa castige electorat de oriunde, fie ca e vorba de romanii care isi doresc sincer unirea cu Republica Moldova, fie ca e vorba de romanii care au o parere proasta despre maghiarii din Romania, fie ca e vorba de romi sau chiar de la cei care se opun sincer proiectului Rosia Montana. Cred ca ar trebui totusi sa ne amintim cum s-a purtat domnul Basescu de-a lungul timpului cu aceste categorii de persoane.