Moshemordechai: Valerica, sef la garderoba

Asta e exact genul de stire pe care, daca incerci sa o comentezi serios, pe ton grav, risti sa te faci de rahat. Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor (o, tempora...) i-a interzis unui deputat sa vorbeasca de le tribuna Camerei, pe motiv ca ala n-avea sacou. Asta e stirea.
Ca ne-am pricopsit, dupa tusea Anastase, cu junghiul Zgonea e una. Ca Zgonea e un carturar subtire, ganditor de mare profunzime, promotor al becalismului in gandirea politica romaneasca e alta. Ca el traieste cu impresia gresita ca daca el e sef la deputati si ailalti sunt simpli deputati, automat aia devin subalternii lui ... asta e cu totul si cu totul alta zacusca si e de rahat.
Ca sa ne intelegem, Parlamentul este/ar trebui sa fie o institutie fundamentala pentru statul roman. Admitand asta nu putem sa o ardem la infinit ca lautarii si sa ii tot dam din cobza ca Parlamentul e institutie si e o minunatie si toti tre’ sa ne inchinam cand trecem pe langa el, ca babele cand trec la trei statii de biserica, dar in acelasi timp sa ne prefacem ca nu bagam de seama ca e populat cu tot felul de ciudate accidente ale evolutiei. Ca doar o institutie nu poate supravietui la infinit in marmelada abstractiunii, ignorand in permanenta guzganii care o populeaza. Asa ajungem sa ne inchipuim ca Presedintia e misto, DNA e gigea, iar Curtea Constitutionala e o minunatie.
Acum, acceptand ca institutia in sine merita un anume respect, putem de asemenea admite ca cei trimisi acolo ar face bine sa fie primii care sa o trateze cu respectul pe care ni-l pretind noua. Si asta ar putea incepe cu indeplinirea unor conditii minime, de genul: tuns, spalat, taiat unghii, extras galbenus din urechi, imbracat decent. De acord. Totusi, ca sa nu facem foarte tare pe tampitii, nu i-am votat pe aia in functie de culoarea de la sosete. Nici sacourile nu le-am votat. Mda... acum naiba stie ce si de ce am votat, ca nici de vazduhul gandirii nu e vorba in cazul celor mai multi dintre ei. In fine, ideea e ca n-am votat bumbacul. Iar ciripitul la microfon e un drept al deputatilor, care n-are nicio legatura cu fasul in care se imbraca. Nu mai adaug ca nu exista prevedere regulamentara care sa-i dea lui Zgonea dreptul sa faca pe seful de sala de la Capsa.
Pe de alta parte e drept si ca un deputat care alege sa vina la tribuna in pantaloni de piele si vesta asemenea poate castiga simpatia unei minoritati, dar se face de rahat in ochii celorlalti, dar e treaba lui. Nu stiu daca ceea ce avea de flecarit la microfon deputatul certat de Zgonea era esential pentru patrie- foarte probabil nu. Asta oricum nu conteaza. Valerica nu e sef la garderoba.
Cum spuneam, democratia, genetica si blues-ul de acordeon si tambal ne-au pricopsit cu Zgonea. Becalist prima intai. Organizator de mic dejunuri orotodoxe, pupator de icoane si mare numarator de nasturi la sacou si buline la cravata. Fix ceea ce reprezinta locul cel mai adanc al gandirii becaliste. Au trecut sase luni, mai avem trei ani si sase luni. Urmeaza multa veselie