Moshemordechai.ro: Eu mai coabitez cinci minute si plec

Personal nu cred ca e o simpla coincidenta faptul ca Basescu a iesit cu maraiala legata de revizuirea Constitutiei fix dupa ce s-a intors coabitacul ala mic din Germania, de la prelucrare. Dar poate fi o simpla coincidenta, cum sunt atatea altele, ca de exemplu bizara coincidenta ca dupa ce apune soarele se face intuneric.
Cand vine vorba despre revizuiala Constitutiei, avem, de fapt, trei subiecte: ce vrea ala, ce vor astia si ce vrem noi. Dar n-o sa discutam despre niciunul dintre cele trei, pentru ca n-are sens. O sa vorbim despre politichie, pentru ca doar despre asta e vorba.
De ceva vreme, Basescu a iesit la incalzire, pregatindu-se sa redevina jucator, in perioada care i-a mai ramas din mandat, in noile conditii, ale noii majoritati parlamentare si pregatindu-si cariera politica post-Cotroceni. Ambitiile sale nu puteau supravietui in fata zdrobitoarei majoritati useliste asa ca devenea obligatorie dislocarea unui bloc important din aceasta majoritate si asigurarea ca are la Palatul Victoria un premier daca nu docil, macar cooperant. Aceasta era prima etapa. Pe care Basescu a si bifat-o prin biletelul de coabitare cu Victor Ponta.
Desi invingator, alaturi de USL, in alegerile de anul trecut, Victor Ponta era mai fragil ca niciodata, tocat de scandalul plagiatului, ostilitatea Berlinului si a altor "parteneri" europeni, presiunile americane (Chevron e un cuvant cheie pentru multe din lucrurile care se intampla pe la noi in ultima vreme). Aflat la o varsta la care spera la o viitoare cariera politica importanta si dupa actualul mandat de premier, Ponta a socotit ca pactul cu Basescu e un cost acceptabil pentru recastigarea papusarilor straini si consolidarea puterii personale. ( Toti premierii Romaniei de dupa ’90 sunt astazi lipsiti de greutate in politica - Isarescu nu avenit din politica, nici nu a ramas acolo) De aici si entuziasmul cu care a preluat temele de casa ale lui Boc, in ciuda nemultumirii aliatilor din USL. A fost mai departe doar o chestiune de timp pana cand Ponta a devenit izolat de restul partenerilor din USL, indepartat de electoratul care l-a adus la Victoria. Basescu a mizat corect pe labilitatea tematorului Ponta. Acum urma etapa a doua.
Au urmat actiuni mai mult sau mai putin discrete, suficient de vizibile pentru a-l reintroduce pe Basescu in atentia publica. Plimbari pe la zilele comunelor, pe la manastiri, intalniri cu simpatizantii de pe Facebook si alte taieri de mot. Mesajul care trebuia livrat era clar: Basescu exista inca si se misca. Iesirea de ieri anunta intrarea in ultima etapa.
Iar ultima etapa e o miscare de alba neagra. Miscarea aceea in care escrocul profita de momentul cand fraierul nu e atent si intoarce masa cu totul. E exact ceea ce isi propune Basescu sa faca acum, inventand tema unui noi referendum. Practic, prin aceasta mutare, Basescu ia rolul de pana mai ieri al USL, reluand o tema populara/populista, precum reducerea numarului de parlamentari si opunand-o USL, care, nu-i asa, a adus Parlamentul la peste 500 de parlamentari! Cu acest pretext Basescu poate bloca tot demersul USL de revizuire a Constitutiei ( revizuire care oricum e discutabila sub multe aspecte!). Ce poate face USL acum, la un astfel de referendum? Sa isi sustina propria viziune despre viitorul Parlament, opunandu-se lui Basescu si unei viziuni tembele, dar populare, asumandu-si riscul de a fi infranti la referendum? Sa sustina propunerea lui Basescu, extinzand coabitarea si indepartandu-si de tot sustinatorii? Campania pentru referendum il poate ajuta pe Basescu sa fie foarte prezent, criticand guvernarea USL, livrand mesajele populiste care, sa fim seriosi, pot in continuare prosti un segment semnificativ din "inteleptul" electorat romanesc.
Ponta se afla intr-o situatie complicata. De acum vor incepe sa soseasca facturile coabitarii, iar astea sunt mari si se platesc in procente. Multe procente. Un nou demers de suspendare e aproape imposibil, sustinerea de care s-ar mai putea bucura acest demers e redusa, Ponta are deja reputatia de coabitac, iar electoratul sau se simte deja tradat. Premierul trebuie sa faca rapid o alegere, intre aliatii din USL si electoratul care l-a dus la Victoria si coabitarea cu Basescu, care spera sa-i aduca sprijin occidental pentru viitorul sau politic. Complicata alegere