Jurnalul National: Udrea, bogata dupa deceniul de casnicie. Venita in familie cu Oltcitul, Nutzy devine o femeie libera la volan de Mercedes

Cat a fost la Putere, Nutzy Udrea a stiut sa imbine utilul cu placutul. Consilier municipal, consilier prezidential, ministru, lider de partid sunt etapele ascensiunii politice a "zanei" blonde care a dominat un deceniu scena politica a Romaniei. Udrea a fost considerata in ultimii ani cea mai apropiata colaboratoare a presedintelui Basescu. A fost mai mult decat un ministru; il domina pe Emil Boc atat in Guvern cat si in partid; era portavoce oficiala a Cotrocenilor, simbolul nefast al regimului basist. Esecul politic din anul 2012, cand a trecut in opozitie, dar si esuarea tentativei de a prelua sefia PDL au fost urmate si de o "dizolvare" juridica a casniciei. Maritata in 2003 in fata consulului din New York, Udrea devine o femeie libera prin divortul de Dorin Cocos inregistrat la un notar in Bucuresti. Cei zece ani de casnicie au fost pentru Udrea ani foarte banosi. Desi declara ca nu se pricepe la afaceri, Nutzy a devenit tot mai bogata. Studenta saracuta venita de la Buzau a prins repede in Bucuresti gustul luxului si al banului. De la afacerile cu parcari, servicii medicale, hoteliere si investitii imobiliare, Udrea si-a tot rotunjit avera. Libera si bogata - iata bilantul Elenei Udrea in pragul implinirii a 40 de ani. Comparata fortat cu Lupeasca, Udrea asteapta al doilea Fat Frumos...

Ea blonda, tanara si ambitioasa, el trecut prin viata, cu un divort la activ si afaceri cu statul. Asa erau Elena Udrea si Dorin Cocos in data de 26 decembrie 2003, cand s-au casatorit civil la New York. "La ora 11:00 ne casatoream, iar la ora 18:00 eram deja la Miami, pe plaja", povestea Udrea cand era intrebata despre casatoria sa. Cei doi nu au facut nunta si nici nu au trecut pe la biserica sustinand ca s-ar fi interpretat cine ar fi fost nasii din cauza carierei politice in ascensiune a doamnei.
Ea a fost pe rand consiliera primarului Basescu, consiliera de stat la Cabinetul presedintelui Basescu, ministrul Turismului in Cabinetul Boc, presedintele PDL Bucuresti. Asa au trecut aproape zece ani in care cei doi au prosperat, iar Udrea a facut parada ba cu posetele de zeci de mii de euro, ba cu masinile sau bijuteriile de lux.
Ajunsa in opozitie si in apropierea varstei de 40 de ani, Elena Udrea a ajuns la concluzia ca intre cariera ei politica si afacerile sotului ar fi o stare de incompatibilitate, iar in urma "unei analize indelungate si profunde a relatiei" cei doi au decis sa divorteze in mod amiabil in fata notarului.

Averea cocoseasca

"Cand l-am cunoscut, el avea un Espero, eu un Oltcit. Eram la tribunal, avocatul lui era maestrul meu. Ceea ce avem acum, mai putin decat comenteaza unii, am facut de-a lungul timpului, nu cu tunuri date la stat de pe-o zi pe alta", declara blonda de la PDL intr-un interviu.
O fi mult, o fi putin? La nici zece ani de casnicie, cei doi fosti soti au in conturi cateva sute de mii de euro, milioane de lei, terenuri, cladiri, afaceri si automobile. Ultima declaratie de avere depusa de Elena Udrea pe 19 decembrie 2012 la Camera Deputatilor ne contureaza imaginea bunurilor detinute de cei doi. Pana la momentul unui eventual partaj, Udrea si Cocos detin impreuna sase terenuri intravilane in Bucuresti, un teren in judetul Ilfov, doua apartamente in Bucuresti, o casa de vacanta in judetul Ilfov sI un imobil din care Elena Udrea si Dorin Cocos detin doar jumatate. Parcul auto este format dintr-un Mercedes din 2005 si un Fiat 500 din 2012. De asemenea, Udrea si Cocos au bijuterii in valoare de 50.000 de euro.
Din vanzarea unor bunuri mobile si imobile cei doi au obtinut anul trecut 620.000 de euro. In acelasi timp, cei doi au impreuna conturi curente in mai multe banci: 146.000 de lei la Banca Transilvania, doua depozite in valoare de 451.000 de euro la Banca Transilvania, 1,270 milioane de lei la BRD si 60.000 de euro tot la BRD
In 2012 Elena Udrea a declarat venituri in valoare de 55.440 de lei obtinute din functia cand era ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Dorin Cocos a obtinut 33.643 ¬ in calitate de director la Clamari Trading Impex SLR, de unde a ridicat si dividende in valoare de 82.368 pentru anul 2012 si de 146.868 de lei pentru anul 2011. Mai banoasa s-a dovedit afacerea cu Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, de unde Cocos a ridicat dividende in valoare de 917.990 lei in 2011 si 273.440 de lei in 2012.
Dorin Cocos a investit 427.000 de lei in Clamari Trading, a imprumutat 275.000 de dolari firmei Doran investment Inc. si avea de recuperat o datorie de 500.000 de euro imprumutati unei persoane fizice.
In perioada 2010-2011 Elena Udrea si Dorin Cocos au reusit sa achite un imprumut de peste 3 milioane de euro pe care l-au contractat pentru a construi un bloc cu patru etaje, finalizat in 2009, in zona Floreasca. Prabusirea pietei imobiliare ajunsese sa ii dea cosmaruri Elenei Udrea, care a fost nevoita sa prelungeasca plata creditului cu un an. "Sa va spun de ce nu dorm noaptea: pentru ca eu trebuie sa achit acest credit pana la sfarsitul acestui an", declara Elena Udrea in vara anului 2010. Pentru a da inapoi banii, Udrea a spus ca incearca, printre altele, sa vanda apartamentele din bloc. Unul dintre apartamente a fost vandut in 2009 pentru 170.000 euro.

Afaceri prospere cu statul

Desi Cocos a declarat ca "si cu si fara Elena Udrea tot un om de afaceri de succes ar fi fost". Traseul profesional al celor doi s-a intersectat nu de putine ori. Initial, cei doi au fost recunoscuti pentru afacerile de milioane cu parcarile concesionate de la Primaria Municipiului Bucuresti. Firma Dalli Exim SA, detinuta de Dorin Cocos, a concesionat de-a lungul mandatului lui Traian Basescu si fara organizarea vreunei licitatii, 2.500 de locuri de parcare in 101 locatii de la municipalitate, dar si cateva parcari subterane. Conform Ministerului de Finante, profitul inregistrat de firma Dalli Exim in 2006 a fost de 2.185.287 lei, iar cifra de afaceri a fost de 13.206.222 lei. Curtea de Conturi a descoperit, in 2006, ca firma lui Cocos nu raporta catre Primarie "o evidenta detaliata a veniturilor" pentru a nu fi nevoita sa plateasca redeventa primariei Capitalei.
In perioada in care Elena Udrea era consiliera sefului statului, numele lui Cocos apare in dosarul ALRO. Potrivit stenogramei interceptarilor, omul de afaceri ar fi intervenit pe langa Theodor Stolojan, care ar fi trebuit sa-i primeasca si sa-i ajute pe sefii de la ALRO in cazul achizitiei de energie la preturi derizorii.
Apoi Udrea ajunge in Guvernul Boc, iar Cocos isi muta afacerile in domeniul sanatatii. Firma Clamari Trading Impex SRL din Bucuresti, detinuta de sotul Elenei Udrea, a obtinut contracte pe banda rulanta cu spitalele bucurestene. Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" a contractat prin procedura de urgenta reactivi in valoare de 125.823 de lei de la firma lui Cocos, singura care a participat la licitatia organizata. Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) a cumparat reactivi in valoare de 23.868.592 de lei (fara TVA), iar Institutul Clinic Fundeni a atribuit Clamari Trading un contract in valoare de 8.664.105 lei. Evenimentul Zilei a relatat ca "Udrea a omis in declaratiile sale de avere si interese 7,7 milioane de euro din afacerile lui Dorin Cocos cu statul, pe filiera spitalelor bucurestene. Astfel, din 9,2 milioane de euro, suma prevazuta in contractele cu spitalele de urgenta din Capitala ale unei firme a sotului sau, ministrul a declarat doar 1,5 milioane".
In paralel, numele lui Cocos apare in afacerea modernizarii pietei Crangasi. Primarul PDL Cristian Poteras a incheiat un contract de asociere in participatiune pentru modernizarea pietei cu firma Zenith Business Group&Partners. Firma fusese infiintata cu numai trei saptamani inainte de a castiga licitatia si era detinuta de controversatul om de afaceri Nicolae Dumitru, zis "Niro", si de doua firme controlate prin interpusi de Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, ministrul Turismului.