RAZVAN MITROI (IMPACTNEWS) : Crin nu rupe USL pana la prezidentiale

Am inregistrat prima criza majora din USL, dar e departe de a pune in pericol sanatatea politica a coalitiei. Sa nu uitam ca PNL si PSD au intrat in aceasta constructie cu niste obiective clare de cucerit: Guvernul si Cotroceniul. Pana la acest moment, PSD si-a cam vazut atins telul, ba chiar cu preamasura.
Are premier, a luat cele mai importante ministere, s-a pozitionat ca forta motrice a USL, ba, chiar mai mult, l-a transformat pe Victor Ponta intr-un lider cu priza populara peste asteptari. PNL nu a valorificat inca victoria din alegeri, decat partial. Are ministri in guvern, dar cam nemultumiti de rolul care li se da, are presedintia Senatului, dar care pentru Crin Antonescu e mai mult o demnitate obligatorie ca sa-si pastreze locul doi in stat, are lideri locali, dar fara expunerea pe care o au cei de la PSD.
Obiectivul principal al PNL este inca neindeplinit, si anume castigarea presedintiei pentru Crin Antonescu. Liberalilor le este foarte clar ca fara vehiculul USL nu au cum sa ajunga la Cotroceni. Mai ales ca s-au schimbat si datele problemei fata de momentul crearii USL, adica a aparut ca "sperietoare" Victor Ponta, tot mai des "testat" ca varianta a USL la prezidentiale in urma increderii castigate de el.
Mai mult, Crin Antonescu a pierdut teren de la infiintarea USL si pana azi, iar candidatura sa nu mai este batuta in cuie nici macar in partidul propriu.
Pe langa aceasta miza majora, liberalii mai au de urmarit si unele secundare. Modificarea Constitutiei, mai ales in sensul pregatirii unui mandat de presedinte pentru Crin Antonescu, este un joc politic foarte dificil de marcat in opozitie cu PSD. Liderul liberalilor insusi si-a adjudecat rolul de presedinte al comisiei de modificare a Constitutiei, nu doar pentru o recuperare de vizibilitate (necesara, de altfel), ci pentru a fi sigur ca va controla acest proces in timp ce Victor Ponta este ocupat cu guvernarea.
O alta miza secundara este schema de regionalizare a Romaniei, cu impartirea sferelor de influenta pentru baronii locali. Din nou, pentru maximizarea profitului politic, PNL trebuie sa fie in interiorul USL, nu in afara, pentru ca ar pierde butoanele administratiei locale si implicita pozitionare favorabila pentru mult asteptatele fonduri europene. Proiectul regionalizarii este oricum acaparat de PSD prin Liviu Dragnea, a-l lasa singur la trasarea noii harti a Romaniei ar fi dezastruos pentru PNL.
Asadar, liberalii sunt condamnati sa ramana partenerii social-democratilor, cel putin pana la prezidentiale. Vor functiona in cadrul USL, trecand peste, sau pe alocuri inghitind, toate excesele dominante ale echipei Ponta. USL va parcurge guvernarea cu episoade neplacute puse intre paranteze, oferind doar foarte multa materie prima pentru mass media. Vor mai fi paranteze in urmatorul an si jumatate (una previzibila este despartirea fara voie pentru europarlamentare, care nu va fi usoara), dar USL va rezista ca alianta. Nici pentru PSD nu e foarte comod sa incerce acum variante de inlocuire a PNL, iar pentru PNL, cum spuneam, pana nu-si atinge obiectivele nu va renunta la putere. In opozitie, s-ar pierde in peisaj.