Biografia actualului presedinte este extrem de controversata si a facut sa curga tone de cerneala dupa revolutie, pentru ca ea ascunde suspect de multe "gauri".
Nu ne referim doar la colaborarea cu Securitatea ori la evenimente nici pina azi elucidate precum incendiul din portul Anvers, sau la originea sa etnica, tatarasca dupa Adrian Severin, evreiasca dupa alte surse. De-a lungul anilor, au aparut multe alte semne de intrebare legate de trecutul presedintelui si prea putine raspunsuri.
Abia anul trecut, spre exemplu, s-a aflat din relatari ale presei, dar si dintr-o declaratie "scapata" de presedinte faptul ca el ar fi lucrat dupa liceu, timp de vreo patru ani, intre 1969-1973, ca profesor suplinitor intr-o comuna bacauana, Cleja. Un amanunt care nu apare in nicio biografie oficiala ori interviu al sefului statului.
Un alt element tinut sub tacere de presedinte a fost dezvaluit acum citiva ani de un alt presedinte, Emil Constantinescu, anume ca, la revolutie, Traian Basescu figura scriptic pe lista restrinsa a nomenclaturistilor Romaniei, statut care le conferea numeroase privilegii.
Iata, insa, ca, in ultimele zile, e aruncata pe piata media o veritabila bomba, una care, daca e reala, va rasturna, practic, intreaga biografie, in special profesionala, a presedintelui.
Potrivit celebrului Calin Marinescu zis Shogunul, unul dintre protagonistii scandalului Flota de acum multi ani, apropiat, cindva, al lui Traian Basescu, tatal actualului presedinte, Dumitru Basescu, a fost nici mai mult, nici mai putin decit unul dintre comandantii politici ai armatei romane, pe vremea regimului comunist.
Intr-un interviu acordat canalului tv on-line Nautica, preluat de ziarulPuterea, Marinescu dezvaluie ca Dumitru Basescu era comandant politic al Armatei a doua (armata era impartita atunci in patru corpuri distincte), ca si un apropiat al legendarului general Ion Dinca, zis Teleaga, unul dintre cei mai feroci lideri comunisti, ori Vasile Milea. Acelasi Dinca l-ar fi salvat, de altfel, pe Basescu dintr-un scandal la Anvers, in care era anchetat de Securitate. "Era innebunit atunci, stiu ca venise in tara, trecuse si prin port, pe la mine, la NAVROM, unde eram sef de Sectie a III-a - la petroliere si mineraliere - si m-a intrebat daca nu-l primesc comandant pe o nava. N-a mai fost nevoie pentru ca a fost numit imediat sef la Inspectoratul de Stat al Navigatiei Civile si a scapat de povestea de la Anvers" - afirma Calin Marinescu.
Revenind la tatal lui Basescu, este pentru prima oara cind se afirma despre el ca ar fi avut o functie atit de importanta pe vremea comunistilor, pentru ca ofiterii politici din fruntea armatei erau, de fapt, adevaratii lideri si nu generalii pur-singe. Se stie ca in sistemul comunist functiona, dintotdeauna, metoda dublarii marilor functii militare cu politruci care ii monitorizau atent in contul partidului.
Or, daca Dumitru Basescu a fost, intr-adevar, un lider politic de prim rang al armatei, numirea fiului sau, la doar 31 de ani, la cirma unui mare petrolier, sarind peste etapa celor opt ani de pregatire prealabila, asa cum era procedura obisnuita, e proiectata, brusc, intr-o cu totul alta lumina. Din postura de beizadea a unui tata extrem de puternic si influent, o asemenea ascensiune se plaseaza, e de la sine inteles, pe cu totul alte coordonate.
Iar faptul ca la o virsta frageda a fost numit comandat de mare nava este, reamintim, punctul de maxima mindrie din biografia ne-politica a actualului presedinte.
Nici nu e de mirare, in aceste conditii, ca Traian Basescu a fost atit de laconic de-a lungul timpului in ceea ce il priveste pe tatal sau, decedat in 2002.
Reamintim ca acum trei ani, intr-un interviu acordat Inpolitics, regretatul Sergiu Nicolaescu facea o alta dezvaluire in premiera, niciodata contrazisa de cineva, aceea ca, in tinerete, fusese coleg de scoala de ofiteri cu tatal lui Basescu, iar acesta se numara nu printre tinerii interesati realmente de o cariera militara, ci printre politrucii trimisi de partid la scoala dintre muncitori, cei mai multi cu doar patru clase la baza.
"Unii nu aveau nici macar liceul, iar altii facusera vreo patru clase, dar au iesit ofiteri. Ei ma cunosc, dar eu nu-i cunosc pe toti. Erau unii cu care faceam cursuri noi, dupa-amiaza si seara. Facusera cateva clase si au iesit ofiteri. Partidul a vrut sa bage cat mai multi muncitori. Erau si elevi foarte buni, dar au bagat multa muncitorime. Tatal lui Basescu era unul dintre ei" afirma Sergiu Nicolescu. "La acea vreme ni se spunea ca suntem promotia rosie", mai dezvaluia regizorul, adaugind ca alte nume celebre ale respectivei generatii fusesera Victor Stanculescu si Vasile Milea, ulterior sef direct al lui Dumitru Basescu.

Istoricul si cercetatorul Marius Oprea, autorul unei ample biografii neoficiale a lui Traian Basescu, afirma azi, pentru Inpolitics, ca si pentru el informatia lansata de Calin Marinescu este noua: "Nu stiam decit ca a activat in cadrul armatei, nu si faptul ca ar fi fost chiar unul dintre sefii mari ai ei, pentru ca, intr-adevar, ofiterii politicii erau adevaratii conducatori pe atunci. Functia exacta detinuta de Dumitru Basescu poate fi aflata lesne cercetind dosarul lui de cadre, care se afla in acest moment in arhivele militare de la Pitesti. Dar ma indoiesc sincer ca cineva ar putea scoate respectivul dosar de acolo" afirma Oprea.
Ce se mai stie, tot neoficial, despre Dumitru Basescu, este faptul ca, la un moment dat, in mod neuzual, el s-ar fi retras din armata, cu citiva ani inainte de revolutie.
Ceea ce trimite spre un alt episod plin de mister, petrecut in 17 august 2006. Atunci, Dan Voiculescu lansa o provocare stranie ziaristilor prezenti la o conferinta de presa: "Aflati de ce s-a retras tatal lui Basescu din armata!".
Singurul element oferit atunci de liderul conservator a fost sugestia ca intre aceasta retragere si colaborarea lui Traian Basescu cu directia de contrainformatii militare ar fi existat o strinsa legatura.
Au trecut aproape sapte ani de la enigmaticul mesaj voiculescian, fara ca adevarul sa fi iesit la iveala, dar si fara ca magnatul Intact sa mai fi revenit vreodata asupra subiectului in cauza. Un puzzle interesant, in care e posibil ca cea mai spectaculoasa bucatica sa fi fost plasata in aceste zile de catre amicul de odinioara al presedintelui, l-am numit pe Calin Marinescu.