alfanews.ro: Viorel Arcas: Si in politica este ca si in comert

Viorel Arcas candideaza, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pentru a treia oara la functia de senator a judetului Sibiu, propunandu-si pentru urmatorii patru ani masuri care sa ajute la dezvoltarea judetului. In plus, vrea sa nu-si dezamageasca alegatorii care au avut incredere in el timp de opt ani.

• Reporter: Ce v-a determinat sa candidati pentru un mandat de senator?
• V.A.: Am intrat in cursa electorala pentru cel de-al treilea mandat de senator. Este o continuare fireasca a activitatii politice desfasurate pana acum, mai ales ca, de data aceasta, imi doresc sa fie un mandat la Putere. Au fost 8 ani foarte grei, in primul rand pentru ca, cu mici exceptii, au fost ani de Opozitie. Iar in Opozitie, oricat de bine pregatit ai fi si oricat de mult ti-ai dori si ai munci pentru rezolvarea problemelor alegatorilor tai si a oamenilor, in general, este extrem de dificil de izbandit. Cu siguranta, nu mi-am atins toate obiectivele, dar sunt proiecte pe care le-am initiat la cererea oamenilor si care s-au transformat in lucruri vizibile, sunt oameni care mi-au cerut sprijinul si pe care nu i-am lasat la greu, sunt legi pentru care am luptat mult si de care sunt mandru, pentru ca au schimbat vietile oamenilor si realitatea din tara. Nu in ultimul rand, candidez pentru un nou mandat de senator pentru ca sunt convins ca Romania a intrat, in sfarsit, pe drumul cel bun - tocmai de aceea sloganul meu de campanie este "Pe drumul cel bun! Alaturi de tine!" - si cred ca, daca ne continuam actiunile cu consecventa si cu o permanenta privire atintita spre nevoile oamenilor, viitorul ne va face sa fim mandri de alegerile noastre.
• Reporter: Care este cea mai grava problema cu care se confrunta judetul in general si colegiul, in care candidati, in particular si ce solutii propuneti pentru a o rezolva? Care este primul proiect legislativ pe care il veti propune in Parlament?
• V.A.: Cele mai grave probleme din judetul Sibiu si din Colegiul nr.2 de Senat - unde candidez - sunt in mare masura aceleasi ca la nivelul intregii tari: salarii si pensii mici, lipsa locurilor de munca, agricultura de subzistenta, problemele din invatamant, din sanatate, problemele sociale, problemele de infrastructura - drumuri, trotuare, alimentarea cu apa, gaz etc. Nu stiu daca prima, dar cu siguranta una dintre primele initiativele legislative pe care le voi avea daca voi fi ales, este transformarea legii 416, astfel incat sa se confere beneficiarilor de venit minim garantat statut de angajat cu jumatate de norma. Ceea ce am inceput cu reintregirea salariilor bugetarilor si cu restituirea contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate, continuam. Romania viitorului trebuie sa fie o Romanie sociala si echitabila. Alte prioritati zero sunt infiintarea de dispensare non-stop in fiecare centru de comuna, astfel incat sa se asigure asistenta medicala primara si scutirea de taxe pentru intabularea terenurilor si caselor din mediul rural.
• Reporter: Ce credeti ca vor vota cetatenii, omul sau partidul?
• V.A.: Si in politica este ca si in comert. Oricata reclama faci unui produs, daca produsul se dovedeste de slaba calitate, vanzarile vor scadea...independent de investitia in publicitate. Cei care candideaza trebuie sa fie pe masura imaginii formatiunii lor politice si pe masura asteptarilor cetatenilor.
• Reporter: Ce grup de interese reprezentati?
• V.A.:Alegatorii, cei care au avut incredere in mine timp de 8 ani si pe care cred ca nu i-am dezamagit.
• Reporter: Ce stiti despre ceilalti candidati? Care este principalul contracandidat de care va temeti si de ce?
• V.A.: Contracandidati sunt de la PD-L (vopsiti in ARD), PP-DD (anexa a PD-L-ului) si UDMR. Sincer, nu ii cunosc pe cei de la PD-L si PP-DD, nu sunt oameni din Colegiul 2. Cel de la PP-DD, de exemplu, este din Timisoara. Nu ma pronunt asupra calitatii lor profesionale si asupra programelor pentru ca inca nu si le-au prezentat. Este o competitie deschisa in care fiecare ar trebui sa dea tot ce e mai bun in el.
• Reporter: Ce acuze credeti ca va vor aduce in campanie contracandidatii?
• V.A.: Nu cred ca au ce acuze sa-mi aduca. Sunt senator de 8 ani, sunt un parlamentar responsabil, cu mare respect fata de electorat, activitatea mea politica este publica, nu s-a proferat niciodata o acuzatie la adresa mea, deci nu cred ca se va intampla nici acum un astfel de lucru. Nu pentru ca adversarii ar fi toleranti cu mine, ci pentru ca nu au ce acuzatii sa-mi aduca.
• Reporter: Numiti cea mai mare realizare si cel mai mare esec din cariera dumneavoastra politica.
• V.A.: Consider o realizare fiecare proiect de lege, fiecare problema a cetatenilor rezolvata, fiecare actiune pe care am intreprins-o in acesti ani. Ca esec...poate ca nu am reusit sa schimb atat cat mi-am dorit imaginea parlamentarilor romani. Stiu ca exemplele unora dintre colegi, repetate la nesfarsit de presa si extrapolate asupra intregului corp legislativ, au redus la minimum increderea in Parlamentul Romaniei. Cu toate acestea, nu toti parlamentarii dorm, vorbesc la telefon, navigheaza pe internet, citesc romane politiste sau se joaca in timpul sedintelor.
• Reporter: In ultimii ani, curentul unionist a luat amploare. Ce parere aveti despre unirea Basarabiei cu Romania?
• V.A.: Identitatea nationala este parte a sufletului fiecaruia dintre noi. In acelasi timp, insa, suntem membri ai Uniunii Europene si nimic din ce facem sau din ce ne-am dori sa facem nu poate veni in contraditie cu obligatiile care ne revin ca parte a Tratatutlui European.
• Reporter: Orasul Sibiu a fost pentru un an capitala culturala europeana. Ce evenimente si proiecte noi pot mentine si extinde acest statut pe viitor?
• V.A.: Indragesc orasul Sibiu, dar iubesc orasul Medias, aici unde traiesc de aproape 30 de ani. Gandurile si actiunile mele converg mai putin spre viitorul Sibiului si mai mult spre viitorul Mediasului, pe care mi-l doresc reintors la gloria trecuta.
• Reporter: Pentru judetul Sibiu, ce sector economic mai putin promovat, ar merita atentia investitorilor?
• V.A: Sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.