Adevarul.ro: Derby-urile politice din colegiile Capitalei, dupa fuga "greilor" in provincie

Cu sefii de partide plecati in provincie, in cautarea unor colegii eligibile, bataliile echilibrate din Bucuresti au cazut pe umerii oamenilor din esalonul doi.
Chiar daca lideri politici precum Crin Antonescu, Vasile Blaga sau Elena Udrea au renuntat sa mai candideze in Bucuresti, in Capitala vor avea loc o serie de confruntari echilibrate, cel putin din prisma numelor candidatilor.
Alegerile se anunta complicate si pentru candidatii USL, si pentru cei ai ARD, dar din motive diferite. Candidatii USL sunt pe val, datorita scorului bun al aliantei, dar in Capitala este mai greu decat in zona rurala sa castigi un colegiu cu peste 50%, din cauza electoratului pretentios. Or, potrivit legii electorale in vigoare, cei care se claseaza pe primul loc intr-un colegiu, dar au sub 50%, risca sa rateze Legislativul la redistribuire. In schimb, candidatii ARD au emotii din cauza scorului scazut pe care il are formatiunea lor in
Capitala.
Una dintre confruntarile de calibru din Bucuresti va avea loc in sectorul 3, colegiul 11 pentru Camera Deputatilor. Aici se vor intalni doi fosti ministri: Eugen Nicolaescu (USL) si Sulfina Barbu (ARD). Daca reprezentanta PDL candideaza in acelasi colegiu unde a fost aleasa la scrutinul de acum patru ani, Eugen Nicolaescu a venit in Capitala, dupa ce in 2008 a fost ales in Calarasi. Mutarea lui Nicolaescu in Bucuresti a fost justificata de faptul ca el este presedintele interimar al organizatiei liberale din Capitala, dupa debarcarea din aceasta functie a lui Andrei Chiliman.
Pe baza popularitatii USL, Eugen Nicolaescu poate castiga colegiul, dar Sulfina Barbu are notorietate suficienta pentru a-l impiedica sa obtina peste 50%.
CALCULE PENTRU PARLAMENT
Nici ministrul de Externe, Titus Corlatean (USL), nu va avea o misiune usoara in confruntarea cu Vasile Gherasim (ARD) pentru colegiul 1 de la Senat, situat in sectorul 1.
Gherasim, fost membru PSD, a fost, intre 2000 si 2004, primarul sectorului 1, fapt care l-ar putea ajuta sa recupereze diferenta dintre USL si ARD. Corlatean, pe de alta parte, are un dezavantaj legat de functionarea USL in sectorul 1. Seful organizatiei liberale din acest sector, Vlad Moisescu, a fost inlocuit, de curand, cu Eugen Nicolaescu, candidat in sectorul 3. Cum nici primarul sectorului 1, Andrei Chiliman nu se afla in relatii prea bune cu conducerea PNL, nu este clar cat se poate baza Corlatean si pe sprijinul liberalilor.
Un alt derby politic din Capitala se va disputa intre Anca Boagiu (ARD) si Dumitru Pelican (USL) pentru colegiul 4 de la Senat, situat in sectorul 2. Anca Boagiu are de partea sa avantajul terenului propriu, fiind senatorul care reprezinta, din 2008, acest colegiu in Legislativ.
In schimb, Dumitru Pelican are de partea sa notorietatea pe care i-o ofera meseria de comentator sportiv, dar si rezultatul bun al USL, care anul acesta a
castigat Primaria sectorului 3, dupa opt ani de suprematie a PDL.
Una dintre competitiile din Capitala are un final aproape sigur: va asigura intrarea unui taranist in Parlament. Doi reprezentanti ai aripilor din acest partid se bat pentru colegiul senatorial numarul 7, situat in sectorul 4. Este vorba de fostul premier Victor Ciorbea (USL), seful unei aripi din PNTCD, si criticul literar Alex Stefanescu (ARD), reprezentant al laturii Pavelescu. Nu este singura disputa in care apar, fata in fata, doi fosti colegi de partid, de data aceasta in PDL. Catalin Croitoru (USL) si Radu F. Alexandru (ARD) concureaza pentru un loc in Senat in colegiul 9, din sectorul 5.

DISPUTE PE MUCHIE DE CUTIT

Catalin Croitoru a parasit anul acesta PDL si a pus umarul la instalarea Guvernului Ponta. Chiar daca porneste favorit, patronul Stelei poate avea emotii in obtinerea locului de parlamentar in colegiul 25 pentru Camera Deputatilor, situat in sectorul 6. Becali candideaza din partea USL si se va confrunta cu fostul director al Metrorex, Gheorghe Udriste (ARD), si cu generalul in rezerva Mircea Chelaru (PPDD). Becali are de partea sa scorul bun al USL si propria notorietate, dar, daca adversarii sai strang suficiente voturi, ar putea sa nu obtina peste 50%.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu (USL), isi disputa cu Sandra Pralong (ARD) colegiul senatorial 6, din sectorul 3. Ecaterina Andronescu s-a refugiat in sectorul 3, dupa ce a pierdut sprijinul lui Marian Vanghelie pentru o noua candidatura in
sectorul 5.