BLOGUL ROXANEI IORDACHE: ANTONESCU E PREFERABIL PENTRU SUA. SUSTINERE POPULARA MASIVA, STABILITATE POLITICA, MULTUMIRE SOCIALA, REDRESARE ECONOMICA PRIN MASURI SOCIAL-LIBERALE
Americanii sunt pragmatici si e numai firesc sa-si securizeze interesele strategice (economice, comerciale, militare, etc.).
E bine sa judecam si noi pragmatic. Singurul lucru care nu se negociaza din perspectiva noastra, a celor care am votat zdrobitor pentru schimbare, deci, implicit, pentru Crin Antonescu, tine de independenta, suveranitatea si integritatea nationala.
Vrem demnitate, vrem sa fim reprezentati cu cinste, vrem ca resursele naturale sa fie exploatate in parteneriat strategic, dar nu instrainate, ci sa contribuie substantial la bunastarea poporului roman. Vrem privatizare in avantaj national, nu vanzare pe nimic a obiectivelor strategice. Si nu in ultimul rand, vrem respect. Respect de sine si deci, respect din partea Aliatilor NATO si a partenerilor europeni.
Sunt sigura ca presedintele Crin Antonescu reprezinta aceste deziderate. A demonstrat-o in repetate randuri, dar acum e proba de foc: s-a angajat sa ne aduca victoria deplina, sa consacre voturile noastre masive, care sunt suverane, indenegabile si inalienabile.
Presedintele Antonescu va sti sa-i comunice emisarului SUA faptul ca e o dovada de mult prea mare democratie atitudinea Guvernului USL fata de atitudinea anarhica a conducerii Parchetului General in raport cu principiile si normele statului de drept. Spune-i americanului ca in Romania Procuratura atenteaza la dreptul cetatenesc fundamental, definitoriu pentru o democratie, dreptul la alegere libera, spune-i americanului ca in Romania Procurorul General executa ordinele unui particular care o santajeaza cu politie politica asupra vietii personale, spune-i americanului ca in Romania Procuratura ancheteaza procesul electoral, care e sacrosanct in Constitutia SUA, Intaiul Amendament si va intelege exact ce se intampla in Romania: o grupare infractionala patronata de presedintele suspendat si demis de facto de popor terorizeaza statul roman, dupa care face delatiuni in Vest exact pe dos, victimizandu-se si acuzand Guvernul de propriile ilegalitati. Metoda tipic stalinista, pentru care fondatorii CEKA ar jubila, fiindca discipolii si-au intrecut magistrii de la Moscova. Totodata, prin reprimarea presei, deci, a libertatii de exprimare - singurul reper de libertate a cuvantului in Romania fiind Antena 3, la a carei boicotare a indemnat Basescu, nu doar fara succes, ci cu un esec usturator.
Cred ca presedintele Antonescu va onora limba romana si va avea un interpret care sa-i onoreze nuantele. Sunt sigura ca presedintele Antonescu il va face pe oaspete sa-si dea seama ca e o onoare sa fie primit de catre presedintele Romaniei, care ar fi putut sa-l paseze unui consilier, doar ca n-ar fi fost frumos in raport cu ospitalitatea romaneasca. Si mai ales, cu interesele strategice comune, romano-americane.
Sunt sigura ca presedintele Antonescu va etala cartile. Full. Spre deosebire de cacealmaua din Piata Galati.
Poporul roman are nevoie sa fie aparat si reprezentat cu demnitate. Elegant si ferm. Diplomatie supla si verticala.
Va mai sunt datoare un raspuns cu privire la titlu. Pragmatic, Obama n-are cum sa rateze al doilea mandat, din pricina ca republicanii au dat cu piciorul imensei sanse pe care le-o daduse miscarea "tea party", prin faptul ca nu au desemnat un contracandidat cu sanse reale. Mit Romney, din pacate, n-are. Cred ca numai Condi Rice il putea bate, azi, pe Obama, dar n-a avut interesul. Revenind, Partidul Democrat din SUA e coleg de familie politica internationala cu PNL. Asta e realitatea. Si daca afilierea se armonizeaza cu acordurile pragmatice, se face liniste in Romania. Scapam de Basescu.
Dar, repet: asta depinde NUMAI de noi. De verticalitatea noastra inteligenta. De responsabilitatea uriasa fata de 7,5 milioane de voturi. Si nu in ultimul rand, de constiinta legitimitatii uriase cu care esti motivat, tu, Crin Antonescu, sa ne reprezinti si sa convingi ca dreptatea e de partea noastra si nimeni nu poate anula vointa nationala.
Repet: nu suntem o tara castigata la jocuri de noroc. Basescu si clica trebuie sa raspunda pentru angajamentele oculte si onoroase pe care e clar ca le-au facut, ilicit, in numele Romaniei. Sa plateasca ei.
Romania nu e de vanzare.
Dar toate astea sunt clare.
Relatiile comerciale cu SUA sunt de dorit, iar la Washington se stie prea bine ca, de exemplu, cel care a adus Ford in Romania este premierul liberal Calin Tariceanu. Guvernarea USL continua linia. La urma urmelor, Washingtonul are suficiente precedente, stie cum au sfarsit unii mascarici pe care i-a sustinut cand se cramponau de putere. Dupa care SUA a trebuit sa recunoasca schimbarea.
Sa-i punem in fata faptului implinit. Washingtonul nu risca sa sustina intoarcerea la haos dement cu consecinte impredictibile. In schimb, o situatie politica si sociala stabila, armonioasa, favorizeaza mediul de afaceri. USL are o mare legitimitate, reprezinta peste 60% din vointa nationala. Iar presedintele constitutional, Crin Antonescu este, la ora actuala, reperul increderii nationale. Administratia Antonescu este garantia stabilitatii netulburate in Romania.
P.S. Ma enerveaza la maximum fatalismul celor care sustin - carcotas sau aprobator, dar mereu pasiv - ca jocurile se fac in exteriorul tarii. O resemnare stupida. Cand ai in spate vointa poporului, nimic nu te mai poate opri sa o afirmi. Mereu in momentele de gratie ale istoriei Romaniei i-am pus in fata faptului implinit: prin vointa nationala. Acum e un moment crucial. De fermitatea inteligenta a presedintelui Antonescu depinde insusi viitorul Romaniei, destinul liber al tarii noastre. In caz contrar, nu peste multa vreme, Romania nici n-ar mai exista ca stat.
UPDATE. Halul in care se afla sistemul judiciar post-Basescu trebuie relatat fara menajamente. De exemplu, aberatia ca inspectia judiciara a CSM sa se autosesizeze ca sa cenzureze declaratii politice!