De Ce propune boicotul: PDL vrea sa scape de Traian Basescu
Strategia lui Traian Basescu s-a modificat, in doar cateva zile, de la "romanii vor invalida referendumul" la "boicot", pentru a nu valida frauda". Astfel de schimbari sunt obisnuite in campaniile electorale in care o decizie dureaza "5 minute". Presa portocalie sustine de doua zile tema"fraudarii", care a devenit principalul mesaj de campanie.
Ce l-a facut pe Basescu sa-si accepte practic infrangerea, concentrandu-se pe strategia victimizarii? Surse din partid sustin ca exista mari diferente intre opiniile liderilor locali si a celor de la centru, iar Basescu si-a dat seama ca a pierdut sprijinul activului PDL.
O prima ipoteza ar fi legata de sondajele de opinie, care arata ca cvorumul va fi indeplinit, iar voturile DA vor fi intr-o proprortie zdrobitoare. PDL a primit vineri rezultatele propriului sondaj, exact ziua cand s-a schimbat strategia de campanie.
Alta ipoteza este legata de reactia externa. Cancelariile occidentale si-au dat seama ca au fost dezinformate de PDL si mai ales de Traian Basescu (vezi discutia cu dna Merkel). Fara un sprijin extern si cu milioane de voturi impotriva, Basescu va pierde si publicul neutru din tara, ba chiar si pe cel portocaliu, daca se va umili doar ca sa stea la Cotroceni, cu imunitate penala asigurata.
In PDL se manifesta doua curente, puternic divergente. Liderii locali doresc ca epoca Basescu sa se incheie acum. Acceptarea demna a rezultatelor referendumului si schimbarea de regim, in opinia lor, inseamna ca au platit in fata electoratului si se pot intoarce la toamna, ca partid de opozitie, cu scoruri importante in Parlament.
Daca 8 milioane de voturi impotriva lui Basescu nu vor duce la demiterea acestuia, tensiunile sociale se vor descarca asupra PDL, cred liderii din teritoriu. Cu Basescu la Cotroceni, exista sanse ca PDL sa nu intre in viitorul Parlament, sau eventual sa prinda cateva locuri, sub nivelul PPDD.
Liderii de la centru, doresc insa ca Traian Basescu sa ramana in functie, prin orice mijloace, fiindca sunt prea puternic legati de el ca sa mai poata incerca variante pe cont propriu. Pe de alta parte, spera in protectia pe care o poate exercita presedintele, prin oamenii sai din Justitie.
Gheorghe Seculici, in Arad, a indemnat oamenii sa se duca la vot, la referendum. Mesajul este in contradictie cu indicatiile de la centru. Alt argument in sprijinul ipotezei ca PDL vrea sa scape de Basescu este prezenta slaba la mitingurile de sustinere. Din Galati, de exemplu, au plecat la Iasi doar 14 sustinatori, mai putin decat consilierii locali ai partidului. Mobilizarea filialei a fost atat de slaba incat nu a reusit sa umple un autocar cu "aparatori ai democratiei".