Presedintele Traian Basescu i-a adresat o scrisoare premierului Victor Ponta prin care il atentiona ca, daca participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, va raspunde in fata legii, fiindca isi atribuie prerogative prezidentiale.
Scrisoarea a fost inregistrata la cabinetul premierului la 20 iunie.
Traian Basescu a insistat asupra faptului ca Victor Ponta, pentru a putea reprezenta Romania la Bruxelles pe 28 iunie, trebuie sa aiba aprobarea expresa a Presedintiei. "Va atrag atentia ca absenta unei aprobari exprese din partea Presedintelui Romaniei cu privire la mandatul de participare la reuniunea Consiliului European, coroborata cu lipsa delegarii exprese a Prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman, va echivala, din punct de vedere juridic, cu o insusire a unei atributii constitutionale a Presedintelui Romaniei de catre primul-ministru", se arata in scrisoarea presedintelui.
Avand in vedere ca mai sunt doar cateva zile pana la reuniune, o decizie este imperativa. Potrivit ministrului de Externe Andrei Marga, hotararea ar putea fi luata chiar luni, in sedinta CSAT.
Ponta se arata interesat de o discutie cu Traian Basescu pe aceasta tema in cadrul reuniunii de luni. "Luni avem CSAT, probabil ca avem si depunerea juramantului unui ministru, si, din punctul meu de vedere, eu doresc sa discut cu presedintele temele aflate pe agenda de lucru. Nu pot sa confirm in acest moment daca si presedintele va dori sa discutam sau nu", a declarat Victor Ponta.
Zilele trecute, Victor Ponta a mai spus ca intregul scandal in care este implicat, respectiv plagierea lucrarii lui de doctorat, a fost pus la cale de Traian Basescu, al carui singur scop este sa participe la reuniunea de la Bruxelles.
"Or, la acea miza nu se pune nicio secunda problema de a ceda. Nu stiu daca dl. presedinte s-a gandit ca o sa ma sperii sau o sa negociez cu el ca nu mai merg la Bruxelles, daca nu ma mai acuza de plagiat. O sa merg, pentru ca eu cred ca toti viitorii prim-ministri, pentru ca n-o sa fiu eu toata viata prim-ministru, trebuie sa mearga la Consiliul European cand sunt probleme de Executiv", a declarat premierul la Romania TV.
Sambata, Monica Macovei a declarat ca premierul Victor Ponta va merge la Consiliul European, ea apriciind insa ca cei de acolo nu vor vorbi cu seful Guvernului de la Bucuresti pentru ca plagiatul facut de acesta este evident pentru europeni. "O sa se duca acolo (Victor Ponta, n.r.), dar nu o sa vobeasca nimeni cu el. Face rau Romaniei, poate renunta la satisfacerea orgoliilor personale si incearca sa nu faca rau Romaniei", a spus Macovei.Administratia Prezidentiala a trimis marti la Ministerul de Externe formularul de delegatie pentru Consiliul European din 28-29 iunie, completat cu numele presedintelui Traian Basescu mentionat ca sef de delegatie, potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.
Ministerul de Externe a transmis miercuri la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, pe ministrul afacerilor externe si pe cel al afacerilor europene, nu si pe presedintele Traian Basescu.