Sondajele de duminica seara, care o dadeau castigatoare pe Lia Olguta Vasilescu (USL) in fata lui Antonie Solomon (UNPR), s-au adeverit. Chiar daca diferenta s-a redus la jumatate, Olguta a primit aproximativ 6.000 de voturi in plus fata de Solomon, cam cat un cvartal de sapte blocuri turn cu alegatori.
Este oficial. Ceea ce la inceput parea greu de crezut, a devenit acum realitate. Lia Olguta Vasilescu este noul primar al Craiovei pentru urmatorii patru ani, dupa o lupta stransa cu Antonie Solomon. Clasat mereu in fruntea sondajelor de opinie premergatoare votului de duminica, Antonie Solomon s-a vazut surclasat in exit-poll-urile care au urmat incheierii procesului de votare de la ora 21.00. Diferentele variau de la 10 la 13-14 procente, in functie de sondaj. Dupa numararea voturilor, diferenta s-a redus considerabil, dar castigatorul a ramas acelasi. Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Judetean Dolj, Lia Olguta Vasilescu a obtinut 57.383 de voturi din cele 125.815 valabil exprimate, adica 45,6%. Antonie Solomon a fost votat de 51.448 de craioveni, adica 40,8%. Marinica Dinca (PDL) a obtinut 9.781, adica 7,7% din voturi, iar Ionel Pana (PP-DD) - 4.552 de voturi. Cel mai slab rezultat l-a avut candidatul Fortei Civice, care a fost votat de 78 de persoane. Echipa de viceprimari va fi formata din Cristina Calangiu, presedinta PNL Craiova, si Florentin Tudor, presedintele organizatiei de tineret a PSD. Gheorghe Nedelescu, fostul viceprimar al Craiovei, va fi numit administrator al orasului.
USL domina Consiliul Local Craiova
In consiliul local, patru partide isi vor imparti numarul de consilieri. USL va avea 15 mandate, UNPR - 7, PDL - 3 si PP-DD - 2. Cum Lia Olguta Vasilescu si Mihai Fifor, primii doi de pe lista de consilieri a USL, sunt primar, respectiv secretar de stat, primul care urmeaza este Alin Mitrica, actualul administrator al judetului Dolj. Urmeaza Cristina Calangiu, Gheorghe Nedelescu, Bianca Predescu, Florentin Tudor, Pavel Badea (PNL), Radu Marin Traian, Nicusor Cotescu, Dorel Voicu, Emilian Stefarta, Traian Betiu, Razvan Socoteanu, Sorin Marian Manda, Daniela Barbu si Laura Nicoleta Popescu. Cum Antonie Solomon este primul pe lista, dar a anuntat ca nu vrea sa fie consilier, din partea UNPR vor intra in consiliul local Sebastian Raduletu, avocatul lui Antonie Solomon, Teodor Sas, Mihail Genoiu, Doru Stanescu, Marin Radu, Constantin Ursu si Dorel Marinescu. Din partea PDL, consilieri locali vor fi Marinica Dinca, Dan Cherciu si Vasile Marian, iar din partea PP-DD, Mihai Cilibiu si Ionel Pana.
Primarii si-au pastrat fotoliile
In restul judetului, nu au aparut surprize electorale. Primarii comunelor din jurul Craiovei, toti de la PSD, si-au pastrat fotoliile. La Carcea a ramas primar Valerica Pupaza, la Podari - Constantin Gheorghita, la Malu Mare - Alexandru Dicu, la Bucovat - Vasile Constantin. La Isalnita, viceprimarul Ovidiu Flori de la PSD a castigat primul sau mandat de primar, deci duce mai departe traditia partidului, la Calafat, liberalul Mircea Guta a obtinut un al doilea mandat, la Bailesti, Costel Pistritu a castigat al doilea mandat consecutiv, la Dabuleni a castigat pesedistul Nicolae Dragoi, la Segarcea a ramas Popa Nicolae, iar la Filiasi - Nicolae Stancioi. La Bechet, primarul in functie Costel Tulitu nu a mai candidat, iar noul primar ales este Gheorghe Ionele, de la PSD.
Interesanta este insa situatia la nivelul consilierilor locali din judet. Potrivit datelor de la 92 de circumscriptii electorale din 111 din judetul Dolj, fara Craiova, PDL conducea in mod surprinzator cu 302 mandate de consilieri locali (27,75%), urmat de PSD cu 280 de mandate (25,73%) si PNL cu 174 de mandate (15,99%). La numarul de primari, PSD conduce cu 32 de mandate (37,78%), urmat de PDL cu 24 de mandate de primari (26,08%) si USL cu 18 mandate (19,56%). Pentru alegerea consilierilor judeteni si a presedintelui CJ, BEC Dolj centralizase ieri datele din 298 de sectii de votare din 519. USL avea un scor de 54,74%, PDL - 26,35%, iar PP-DD - 8,13%. Potrivit acelorasi date partiale, Ion Prioteasa (USL) a fost votat de 56,32% dintre doljeni, Stefan Stoica (PDL) de 27,08%, iar Victor Odolbasa de 7,97% dintre alegatori.