Gandul informeaza : Traian Basescu, la PRO TV: "Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele". LIVETEXT Gandul
Duminica, la ora 10:00 a inceput un nou sezon "Dupa 20 de ani" la ProTV, pe voyo.ro si m.stirileprotv.ro. Invitatul zilei a fost presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a raspuns in direct de la Cotroceni intrebarilor lui Cristian Leonte si ale jurnalistilor Cristian Hostiuc ("Ziarul Financiar") si Claudiu Pandaru ("Gandul").
- Revenirea la salariile bugetarilor inainte de taiere si reducerea CAS in contextul situatiei economice in care se afla tara
- Blocajul parlamentar si consecintele acestuia
- Romania in an electoral
- Reforma in educatie si sanatate
- Legea impotriva violentei in familie initiata de postul AcasaTV, promulgata de presedinte.

Gandul a transmis LIVE TEXT
Cele mai importante declaratii ale presedintelui
- Am cerut reintregirea salariilor in niciun caz din populism.
-Criteriile cerute de FMI privind plafonul salariilor bugetarilor a fost deja atins.
- Resursele vor exista. Deficitul bugetului de stat vine din cele 3,6 miliarde de euro, de la fondul de pensii. Nu putem spune ca pana nu acopar deficitul de la pensii tin salariile reduse.
- Ar fi fost alta varianta, sa spunem ca pentru ca inca avem deficit mare la pensii tinem salariile. Totusi, totul are o limita.
- Presiunea mediului de afaceri pentru reducerea CAS este indreptatita. Masura care mie mi s-a parut rezonabila a fost reintregirea salariilor, care nu afecteaza incasarile din CAS.
- Intrebat cum se face ca majorarea "pica" exact inainte de alegeri, presedintele a declarat "Pai sa mutam alegerile".
- De ce foloseste presedintele cuvantul "reintregire": Nu am vrut sa fie vreo confuzie.
- Fondul a venit cu un mandat sa majoram cota unica la 20%, noi am spus nu, sa protejam mediul privat. In sectorul privat totusi salariile au crescut.

De ce este nevoie de majorarea salariilor
- Am vazut laureati ai premiului Nobel pentru economie care avertizeaza ca austeritatea nu este cea mai buna metoda pentru a iesi din criza.
- Nu sunt un adept al cresterii prin consum. Dar privind la ce se va intampla in UE, unde toata lumea spune ca va fi recesiune, este evident ca trebuie incurajat consumul.
- Masura reintregirii salariilor va fi de natura sa stimuleze consumul.
- Reducerea CAS nu este oportuna pentru ca ne mananca deficitul.
- Intrebat ce alte masuri va lua Guvernul, presedintele a raspuns ca parca ii este si rusine sa foloseasca acest lait-motiv: "folosirea banilor din fonduri UE".
- Mi-e foarte greu sa va spun de ce s-au prabusit investitiile straine. In toata Europa s-au prabusit. Unele state au incercat sa suplineasca acest lucru, prin alocarea unui procent pentru investitii, cerere din partea statului.
- Ati vazut analiza pe anul trecut, cand Romania a avut cel mai mare procent din PIB alocat investitiilor.
- Exclud categoric orice noi taieri de salarii in cazul in care situatia din UE se deterioreaza. Nu mai avem cum sa ajungem in acea situatie.
- Circa 15% ar trebui ca sa se revina la salariile anterioare.

Cum ar trebui facuta reintregirea salariilor si cu care bani
- Banii vor fi din veniturile bugetului.
- Eu cred ca reintregirea ar trebui facuta dintr-un singur pas. Daca facem o marire cu 15% practic media de crestere va fi de 7%.
- Eu zic ca aceasta masura nu aduce, electoral, nimic. Dupa trei ani de austeritate daca ii dai omului ceva ce crede ca i s-a luat pe nedrept nu aduce nimic.
- Ar fi incorect sa le ascunzi ca sunt bani.
- Despre faptul ca multi politicieni sunt bogati: Cand vezi un tanar cu sapte case te intrebi. Dar altii, care au meserii si intra apoi in politica..
- Trebuie multa atentie la ceea ce se intampla cu contractele cu statul.
- Este clar ca contractele cu statul sunt foarte vanate de tot soiul de oameni de afaceri, nu numai de asfaltatori, ci si din IT, din medicamente.
- Eu sunt unul dintre cei caruia nu-i place ce se intampla cu contractele cu statul.

Despre preturile la benzina
- Am venit cu Loganul. Eu ii pun benzina.
- Si Loganului si Dusterului eu le pun benzina.
- Am rupt orice legatura cu Petrom in semn de protest fata de excesul de profit pe care il are.
- Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala. Dar nici nu poti sa imi arunci in fata in fiecare zi pretul mondial al barilului, de 126 de dolari, cand tu il extragi cu 16 dolari. Am vorbit cu OMV, inclusiv cu presedintele austriac.
- Din pacate contractul cu Petrom este scris de asa natura incat nu se poate face nimic.

Despre incidentul de la Perla
- Angajarea fara selectie in 2006-2007 a mii de politisti fara verificari arata rezultatele.
- Trebuie eliminati cei care au fost selectati de pe strada.
- Sigur ca am vorbit cu ministrul Berca, dar vom vorbi despre asta la sedinta CSAT de luna viitoare.
- Voi cere excluderea celor care nu au scoala de politie.
- Avem neangajata promotia 2011 a scolilor de subofiteri de politie.
- Eu sper sa fie un eveniment unic in felul lui, sa nu se repete. Calitatea unor subofiteri din Politie si chiar a unor ofiteri trebuie crescuta prin eliminarea celor luati de pe strada.

Despre managementul privat
- Procesul este in grafic, asa cum a spus-o si FMI.
- Nu stiu exact datele.

Despre Sanatatea din Romania
- Este o ezitare continua la ministerul Sanatatii.
- Interesele exterioare ministerului sanatati fac ca pachetul de servicii medicale sa nu fie aprobat.
- Unii vor sa cumpere tot timpul tomografe sa le tina in subsolul spitalelor.
- Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toata echipa este una ezitanta si sub presiunea multor interese. De aceea ce si picat lansarea proiectului de modificare a legii sanatatii.
- Intrebat ce parere are despre protestele din piata Universitatii, care au avut loc dupa conflictul cu Raed Arafat, cand mii de persoane i-au cerut demisia: Este dreptul lor sa ceara demisia, este democratic.

Absorbtia fondurilor UE
- Ne place nu ne place, Elena Udrea, cu tocuri inalte, cu pantaloni mai stramti, a avut cea mai buna absorbtie la fonduri europene.
- Nu exclud ca MRU sa fie prezidentiabil. In primul rand ca sa fie candidat trebuie sa reuseasca in calitate de prim-ministru. Ar fi foarte greu sa ai un esec ca prim-ministru si sa candideze la presedintie.
- Trebuie sa absoarba cele sase miliarde de euro de la fondurile europene, care pot insemna o crestere economica de 3%. Acesta un criteriu pentru toti ministrii.
- Ma revolta ca nu dormim in birourile in care avem proiectele. Inseamna miliarde de euro gratuit, pe care nu ii dam niciodata inapoi.
"Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele"
- Chiar cred ca angajamentul si implicarea asta mi-au facut foarte mult rau.
- Eu mi-am asumat politic ceea ce a trebuit facut intr-o perioada de criza.
- Intrebat ce parere are despre ceea ce s-a intamplat in Rusia si daca s-a gandit la functia de premier: In prima zi cand plec de la Cotroceni plec din viata politica. Din 2007 pana acum a fost cea mai umilitoare perioada din viata mea. Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele.
- Presedintii nu pot sa abdice.
Despre greva parlamentara a opozitiei si o eventuala coalitie PDL-PSD
- Cred ca s-a mers prea departe cu greva parlamentara a opozitiei. Cand vrei sa nu mearga ceva pui conditii.
- Cred ca Ponta a avut un discurs care a creat punctele de convergenta. Au fost 7-8 puncte comune.
- Nu cred ca este posibil, dupa alegeri, un Guvern PSD-PDL. Cred ca daca este o varianta aceasta este PDL-PNL. Cu PSD s-a incercat marea coalitie, pe care au abandonat-o pentru nimic.
- Intrebat daca ar numi un premier USL: Eu as citi articolul 103. Presedintele invita la discutii partidele. USL nu este un partid, este o alianta.
- Nu este exclus ca Dan Diaconescu sa ajunga in Parlament.

De ce l-a sprijinit pe Boc la sefia PDL
- Pentru mine in politica fiecare moment trebuie cantarit atunci cand este. Eu nu i-am cerut demisia lui Vasile Blaga. Si-a dat-o el. Nu l-am sustinut la congresul PDL pentru ca mi se parea o greseala sa il inlaturi pe cel care era premier. Ar fi fost un vot de blam la adresa Guvernului.
- PDL nu este atat de naiv incat sa faca schimbari.
- Sorin Oprescu este foarte greu de batut. Trebuie sa joci, ca asa e politica.
- Lista de premieri: Am discutat cu foarte multi tehnocrati. Cu emitatori de puncte de vedere.
- M-am indreptat catre niste personalitati care par atotstiutori in ale economiei. Tot spre mediul politic a trebuit sa ma indrept.

Cazul Universitatii din Targu Mures
- Nu cunosc deloc subiectul. Nu a ajuns la mine acest subiect la o eventuala mediere. Nici nu cred ca este treaba mea sa mediez in coalitie.
- Sunt problemele lor.

Conflictul Israel-Iran
- Un conflict intre Israel si Iran ne afecteaza consistent avand in vedere interesele noastre in regiune si relatiile noastre cu Israelul si Iranul.
- Sper ca in cele din urma diplomatia sa triumfe.
- Uitati-va ce s-a intamplat unde am avut conflicte. Libia. Am scapat de Gadafi dar acum Libia se desparte.

Presedintele va vedea la TV finala Europa League, de pe Arena Nationala
- Nu merg la finala la Bucuresti. De cand am fost la meciul cu incidente, din Giulesti, dintre Rapid si Steaua nu am mai fost decat la inca un meci pe stadionul lui Dinamo. Ma uit la televizor.