Presedintele Traian Basescu l-a propus pe senatorul PNL Teodor Melescanu (foto) pentru functia de director al SIE, a anuntat ieri presedintele Senatului, Vasile Blaga.
"In temeiul art. 65, lit. h) din Constitutia Romaniei, presedintele Traian Basescu a propus Parlamentului numirea in functia de director al Serviciului de Informatii Externe a domnului Teodor Viorel Melescanu", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Senatorul a anuntat ca a acceptat propunerea presedintelui Basescu si precizeaza ca s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.
Teodor Melescanu urmeaza sa fie audiat de comisia SIE, astazi la pranz fiind deja programata sedinta plenului parlamentului, pentru validarea noului director al SIE.
Senatorul PNL a detinut functii de ministru de externe si ministru al apararii.

Melescanu: Am acceptat pentru consolidarea practicii de a numi persoane de la opozitie la servicii

Senatorul Teodor Melescanu susține ca a acceptat propunerea la sefia SIE pentru a "consolida" practica instituita de Traian Basescu de a numi la conducerea serviciilor persoane care fac parte din opozitia parlamentara, si nu din majoritate.
"Precizez ca in cursul zilei de astazi (ieri - n.r.) mi s-a facut propunerea de a candida si de a ocupa functia de director al SIE in cazul in care Parlamentul Romaniei va aproba aceasta numire. Am acceptat aceasta propunere, considerand ca ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de Traian Basescu de a numi la conducerea serviciilor de informatii persoane care fac parte din opozitia parlamentara si nu din majoritate, si ca renuntarea la aceasta practica, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evolutiei pe viitor a sistemului politic romanesc", a sustinut Melescanu, intr-un comunicat remis presei.
"Apreciez ca amanarea luarii unei decizii pe aceasta tema ar putea afecta desfasurarea normala a activitatii SIE, institutie care are un rol esential in asigurarea securitatii statului roman, impreuna cu partenerii nostri din NATO si Uniunea Europeana", a adaugat senatorul.
"Am convingerea ca echilibrul, pregatirea si experienta pe care le am in probleme de securitate internationala imi vor permite sa ma achit in bune conditii de o asemenea responsabilitate, la nivel national", a fost de parere Teodor Melescanu.
USL nu vine la audierea lui Melescanu, nu o sa fie cvorum

Presedintele Comisiei parlamentare comune pentru controlul SIE, Gabriel Vlase (PSD), a anuntat ieri ca membrii USL din comisie nu vor participa la audierea lui Teodor Melescanu. "Nu vom participa. Nu. Si nu va exista cvorum, pentru ca suntem cinci membri, trei in USL, doi de la PDL. Mai mult decat atat, un loc al PDL nu este ocupat in urma demisiei domnului vicepresedinte, senatorul Nistor, care a plecat la PC. Deci PDL are azi, practic, doar un om in comisie si chiar daca peste noapte l-ar nominaliza pe al doilea, tot nu pot face cvorum singuri", a declarat Vlase.
Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ieri ca este posibila validarea lui Teodor Melescanu ca sef al SIE fara avizul comisiilor, iar opozitia "este libera sa conteste".
"Comisiile reunite il audiaza maine (astazi -n.r.) pe Melescanu. Poate sa existe maine (astazi -n.r.) cvorum in cele trei comisii reunite. Daca va aduceti aminte si ultima oara, cand Ungureanu a fost ales sef la SIE, a fost audiat de cele trei comisii, de aparare din Camera si Senat si cea de control a SIE. Dar asa dupa cum bine stiti, si opozitia e libera sa conteste, comisiile au rolul de a ajuta functionarea plenului, astfel incat practic, printr-un vot al plenului, chiar daca nu am avea acest aviz, putem sa intram la vot", a declarat Blaga.
Antonescu cere excluderea
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, ca nominalizarea la sefia SIE este "o afacere" intre Traian Basescu si Teodor Melescanu si a anuntat ca, la prima sedinta a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului.