AGERPRES informeaza: "Platforma de Centru Stanga va fi sursa doctrinara a Uniunii Social Progresiste"
Cu toate acestea, tinem sa sublinem ca USL stia de la inceput, din noiembrie, ca nu are majoritate parlamentara. Dar de atunci si pana acum continua sa amageasca, desi nu au cum sa il suspende pe Basescu.
Vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu, presedinte al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), declara intr-un interviu acordat Agentiei Agerpres ca proiectul Platformei de Centru Stanga nu a fost creat pentru a genera o noua structura politica, ci pentru optimizarea doctrinei stangii din Romania in pas cu evolutiile europene.
El precizeaza ca sursa doctrinara a Uniunii Social Progresiste o va reprezenta Platforma de Centru Stanga.

- Domnule Diaconescu, cum ati ajuns la concluzia ca este nevoie de proiectul Platformei de Centru Stanga?
- Sunt absolut convins ca fiecare dintre noi a realizat ca stanga romaneasca se afla in impas. Este un impas major, un impas care a dezamagit societatea. E limpede ca ceva trebuie facut si, mai mult, e limpede ca nu electoratului trebuie sa ii atribuim vina - singurii responsabili de emanciparea doctrinelor sunt politicienii care evolueaza pe acea doctrina. Doctrina de stanga a avut nesansa de a fi reprezentata aici de un partid foarte putin dispus sa accepte reforma si noul - rezultatele se vad. Asa a aparut ideea de a formula un proiect integrat de grabire a evolutiei stangii.

- Proiectul pe care l-ati elaborat are mai multe elemente de evaluare a ceea ce considerati a fi gresit. Poate fi interpretat ca o arma politica impotriva PSD?
- Nu, in niciun caz. Am pornit de la o evaluare a partilor care au tinut in loc evolutia stangii. Intamplarea face ca PSD a fost reprezentantul stangii pana la aparitia stangii progresiste in Romania. Consider ca nu putem pleca la drum daca nu avem o imagine clara a ceea ce nu a fost in regula in trecut si daca nu ne asumam, noi politicienii de stanga, greselile stangii. Nu ne putem face ca nu stim in ce fel a derapat stanga in tara aceasta inainte de 1989 si nu putem sa nu ne asumam ca, dupa 1989, stanga a imprumutat multe nuante din perioada anterioara. Acesta este rostul evaluarii si noima pentru care recunoastem ceea ce nu s-a facut bine inainte. Stanga europeana este o stanga onesta. Stanga romaneasca, daca va dori sa fie o stanga europeana, atunci va trebui sa fie neaparat onesta.

- Spuneti ca Platforma de Stanga nu este partid politic. Daca nu este partid politic, atunci ce este?
- Platforma de Centru Stanga este un cadru de dezbatere, asa cum G20 este un cadru in care se fac schimburi de idei, fara a avea consistenta institutionala precum FMI-ul. La fel, Platforma de Centru Stanga este un spatiu de sinteza a problemelor societatii. Stanga romaneasca nu poate sa pretinda ca stie ce probleme are societatea si ca stie cum doreste societatea sa rezolve aceste probleme daca elaborarea solutiilor nu se face cu transparenta, in dialog direct si nemijlocit cu reprezentantii societatii civile. La ce bun sa elaboram programe de guvernare, liste scurte de prioritati, trasee de rezolvare a unor probleme in laboratoarele partidelor, daca nu stam de vorba cu oamenii si daca nu ii lasam sa ne modeleze dupa conturul societatii. Eu socotesc ca aceasta este calea stangii spre redevenire, singura cale a stangii spre castigarea de legitimitate.

- Din document reiese ca veti avea consultari pe diverse teme, chiar ati delimitat unele domenii - energie, asistenta sociala, agricultura etc. Unde vor avea loc aceste dezbateri?
- UNPR va avea consultari cu mediul academic, asociatiile profesionale, sindicate, asociatii de pensionari, asociatii ale veteranilor de razboi si alte astfel de organizatii, atat aici, in Bucuresti, cat si in tara. La aceste consultari usile sunt deschise pentru toata lumea si nu exagerez. Vreau sa ne consultam cu cat mai multa lume. Nu exista restrictii si nu imi doresc intalniri formale. Vreau sa aflam de la oameni ce ii apasa si cum sunt ei dispusi sa rezolve acele probleme. Ne vom intalni in toate orasele mari din tara, la Brasov, Galati, Iasi, Timis, Cluj si peste tot in tara. La finalul acestor intalniri vom elabora ‘‘Carta de Centru Stanga‘‘. In acel moment putem spune ca avem datele pentru a elabora o propunere serioasa a stangii europene din Romania pentru alegerile din 2012.

- Exista o legatura intre constituirea Uniunii Social Progresiste anuntata de presedintele UNPR Gabriel Oprea si Platforma de Centru Stanga?
- Sigur ca exista o legatura, pentru ca aceasta reprezinta sursa doctrinara a Uniunii Social Progresiste. Dupa cum stiti, a spus-o presedintele Gabriel Oprea, vom lansa Uniunea Social Progresista la sfarsitul lunii decembrie. Si trebuie sa stiti un lucru: UNPR are o strategie extrem de bine pusa la punct pentru a se legitima pe deplin pe scena politica romaneasca. Cine crede altceva despre acest partid se va pacali. UNPR isi calculeaza foarte exact fiecare pas si, din cate ati putut observa, cam tot ceea ce ne-am propus am si realizat.