Adevarul: 1 Decembrie, o zi prea mica pentru romani?
Desi istoricii spun ca 1 Decembrie are cea mai mare semnificatie pentru Romania, nu putini sunt cei care sustin ca ne-am bucura mai mult de Ziua Nationala daca aceasta s-ar sarbatori primavara, de Ziua Independentei.
De 21 de ani, romanii sarbatoresc Ziua Nationala la 1 Decembrie, in amintirea Marii Uniri din 1918. Faptul ca, de cele mai multe ori, prima zi calendaristica de iarna a insemnat vant, frig naprasnic si, in consecinta, o participare redusa la festivitatile dedicate acestei aniversari a dus la lansarea ideii ca romanii ar trebui sa aiba o noua zi nationala.
Printre adeptii acestei ipoteze este si fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu. El a lansat in discutie aceasta posibilitate inca de anul trecut. "Parerea mea este ca data de 1 Decembrie nu este potrivita pentru Ziua Nationala a Romaniei. Si asta nu din punct de vedere istoric, pentru ca istoriceste aceasta data are o mare insemnatate. Ma refer la faptul ca popoarele latine au Ziua Nationala in cursul verii. Or, decembrie este o luna in care stai in casa la o tuica fiarta, nu prea iti vine sa iesi cu tricolorul", spunea la acea vreme Cioroianu. El nu si-a schimbat opinia. "Din punctul meu de vedere, imi pastrez aceasta afirmatie. Data de 1 Decembrie a fost una de compromis, aleasa in 1989, la Revolutie", a declarat ieri Cioroianu, pentru "Adevarul".

Propunere legislativa

Istoricul considera ca, daca Revolutia din ‘89 ar fi fost una totala, asa cum s-a crezut, s-ar fi decis reintoarcearea la Ziua Nationala de dinainte de comunism, adica data de 10 Mai - Ziua Independentei. "Aceasta ar fi o data potrivita. Sa nu amestecam lucrurile insa cu monarhia. 1 Decembrie nu este o zi la care toti cetatenii, toate etniile se raporteaza la fel. Ardelenii o resimt mai intens si probabil ar fi deranjati de o posibila schimbare. Totusi, nu cred ca aceasta zi accentueaza mai puternic mandria de a fi roman", a mai spus fostul ministru.
De aceeasi parere este si deputatul PDL Silviu Prigoana. El a declarat ca intentioneaza sa propuna o modificare a Constitutiei, astfel incat Imnul national sa fie schimbat, Ziua Nationala sa fie sarbatorita vara, in lunile mai - iunie. "Trebuie sa te bucuri cu familia afara, in parcuri, nu sa stai zgribulit", a explicat Prigoana.
Totusi, nu putini sunt cei care sunt in dezacord cu ideea de a modifica aceasta sarbatoare. "Tinand cont de faptul ca 1 Decembrie este o data simbolica, in care sunt cuprinse si celelalte doua uniri din anul 1918, consider ca este mult mai relevant pentru constiinta nationala aceasta data decat 10 mai. Daca ar fi sa luam principalele evenimente din istoria nationala, majoritatea populatiei mai degraba stiu care este semnificatia zilei de 1 Decembrie decat alte date, cum ar fi 10 mai sau 24 ianuarie. Exceptie sunt cei mai in varsta, care stiu de 23 august", a explicat istoricul Marius Diaconescu.

Nu avem timp sa ne atasam de valori

De asemenea, antropologul Vintila Mihailescu este de parere ca, desi multi romani nu sunt atasati in mod special de 1 Decembrie, o schimbare a zilei nationale ar fi inoportuna. "Unul dintre motivele pentru care romanii nu sunt atasati de valorile nationale este acela ca toate acestea - de la zi nationala si imn, la eroi ai neamului si nume de strazi - se schimba mult prea des si sub evidente presiuni politice de conjunctura. Oamenii nici macar nu mai apuca sa se ataseze de aceste simboluri, care isi pierd astfel, cu timpul, credibilitatea. In aceste conditii, inca o schimbare a zilei nationale risca sa fie perceputa de catre populatie ca inca un simplu truc politic", sustine Mihailescu.

10 Mai, posibila sarbatoare legala

Desi unii si-ar dori ca 10 Mai sa fie zi nationala, aceasta data ar putea ajunge curand doar sarbatoare legala. Senatul a aprobat deja tacit o lege in acest sens. Astfel, data ar putea fi declarata sarbatoare legala, in cazul in care si Camera Deputatilor da unda verde proiectului ce prevede includerea acestei date in categoria liberelor pentru bugetari. Initiatorii acestui proiect sunt deputatii PDL Viorel Arion, Iosif Blaga, Gheorghe Ciobanu, Cristinel Dugulescu, Clement Negrut, deputatul PSD Florin Luca si deputatul PNL Horia Uioreanu.
In propunerea de act normativ se arata ca "importanta zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covarsitoare, ea fiind alaturi de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 si 22 Decembrie 1989, unul dintre reperele statului roman modern". In expunerea de motive a initiativei legislative se mai arata ca ziua de 10 Mai a fost si Ziua Nationala a Romaniei pana la 30 decembrie 1947.
"1 Decembrie nu este o zi la care toti cetatenii, toate etniile se raporteaza la fel. Nu cred ca aceasta zi accentueaza mai puternic mandria de a fi roman.‘‘
Adrian Cioroianu fost ministru de Externe

"De Ziua Nationala, trebuie sa te bucuri cu familia afara, in parcuri, nu sa stai zgribulit."
Silviu Prigoana deputat PDL

"Oamenii nu mai apuca sa se ataseze de simboluri. Inca o schimbare a zilei nationale risca sa fie perceputa de catre populatie ca inca un simplu truc politic."
Vintila Mihailescu antropolog

Compromis: mai multe Zile Nationale

Unii istorici considera ca, pentru a se evita controversele privind cea mai potrivita zi in care romanii sa-si serbeze identitatea, s-ar putea declara mai multe astfel de date. "A fost un miracol istoric faptul ca, dupa Primul Razboi Mondial, am reusit Marea Unire la 1 decembrie 1918. Din acest punct de vedere, ar trebui sa pastram aceasta data ca Zi Nationala. Din pacate, e frig, e iarna, lumea nu prea se bucura. Urmeaza Sfantul Nicolae, Craciunul, Revelionul, lumea uita sa se bucure si pentru Ziua Nationala. De aceea, ar putea fi aleasa 10 mai, care, istoric, e legata si de venirea lui Carol I, si de proclamarea independentei, iar atmosfera de sarbatoare ar putea fi mai potrivita. Prin urmare, cred ca s-ar putea alege doua zile nationale, asa cum au si alte state", a declarat istoricul Dan Falcan.