Blogul lui ircea Geoana: Nicio zi fara un nou atac impotriva lui Mircea Geoana. Astazi - datoriile partidului
Nu e nimic mai descalificant pentru un presedinte de partid decat sa incerce sa-si capete autoritatea aruncand cu noroi in predecesorul sau. Nu e in niciun fel demn sa abati atentia de la modul in care conduci tu partidul, aratand catre "greaua mostenire" si punand toate relele trecutului in spatele unui singur om, desi tu, alaturi de altii, ai facut parte din echipa sa. Acest comportament poate functiona ca strategie de supravietuire la varful partidului, dar nu poate in niciun fel asigura succesul electoral al PSD.
Se desfasoara de cateva zile la nivelul conducerii PSD un adevarat concurs de inventat motive pentru care sa fiu dat afara din partid. Nu conteaza cat sunt de fanteziste sau de ireale, conteaza sa fie cat mai multe. Dupa vizita in America, dupa candidatura la Presedintie, dupa lipsa de incredere in caz de interimat al functiei de Presedinte al Romaniei, astazi presedintele partidului a venit cu o noua acuza: Mircea Geoana trebuie dat afara din PSD pentru ca a lasat datorii dupa campania prezidentiala din 2009.
Un presedinte preia si activele si pasivele partidului. Am avut 6 campanii in 5 ani de mandat (referendumul de suspendare, doua alegeri europarlamentare, locale, generale si prezidentiale), iar din conducerea partidului facea parte si dl Ponta, atunci cand nu era ocupat cu invitarea lui Traian Basescu la scoala de vara a tinerilor social democrati. In 2005 am preluat partidul cu datorii din campania lui Adrian Nastase, desi candidase de pe pozitia de prim - ministru intr-un guvern monocolor, cu un partid aflat dominant la resursele guvernarii, cu peste 2000 de primari si cu Ion Iliescu la Cotroceni, cu o opozitie anemica si cu Traian Basescu candidat aparut pe ultimii metri. Nu am facut public aceste datorii, nu am transformat esecul electoral al lui Adrian Nastase intr-un esec personal al acestuia, asa cum partidul nu s-a lepadat de Ion Iliescu dupa esecul sever din 1996 in fata lui Emil Constantinescu. Acum, Ion Iliescu ma face vinovat si de pierderea alegerilor din ...2004! Oare gratierea lui Miron Cosma tot Geoana a facut-o?
Aceasta explozie de minciuna si venin fara precedent la adresa mea arata o criza mai profunda. De incredere, de solidaritate, de respect si, vorba lui Crin Antonescu, de bun simt.
In cei 5 ani in care am condus PSD, partidul a avut patru Secretari Generali: 2 alesi de Congresele PSD (Miron Mitrea si Titus Corlatean) si 2 interimari (Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea). In toti acesti ani, PSD a avut diferiti sefi de campanii electorale: Liviu Dragnea a condus europarlamentarele din 2007, Miron Mitrea localele si parlamentarele din 2008, iar Viorel Hrebenciuc prezidentialele din 2009. In plus, in tot acest timp, partidul a avut trezorieri si mandatari financiari. O spun inca o data, ca sa o priceapa cei de buna-credinta si care sa o mai auda inca o data cei invatati sa atace inainte de a se informa: presedintele unui partid nu se ocupa de finantele acestuia. Nu sta in atributiile sale si, personal, nu m-a interesat niciodata sa decid eu in astfel de chestiuni. In 2009 am fost doar candidat, iar pentru campanie a existat un sef si un Secretar General.
Daca domnul Ponta doreste sa stie de unde vin datoriile partidului, il invit sa ii intrebe pe toti aceia care, intre 2005 si 2010, s-au ocupat direct de finantele partidului. Nici nu i-ar fi prea greu, avand in vedere ca toti acestia - fie ca e vorba de Hrebenciuc, de Mitrea, de Corlatean sau Dragnea - sunt acum in echipa sa. Decat sa tot arunce cu noroi, n-ar fi mai bine ca actualul Presedinte al PSD sa incerce sa caute adevarul, daca tot ii este atat de aproape?