Referendumul privind desfiintarea judetului Constanta s-a incheiat la ora 21.00, dupa ce procesul electoral a fost prelungit cu o ora, la cererea PSD si PNL, iar procesele-verbale de la sectiile de votare vor fi centralizate de angajatii Directiei de Evidenta Persoanelor, aflata in subordinea CJ. Rezultate partiale ale referendumului din Constanta: 95% dintre cei prezenti sunt impotriva desfiintarii.
Prezenta la referendumul privind reorganizarea administrativa a judetului Constanta dupa centralizarea datelor din 354 de sectii de votare dintr-un total de 515 este de 43%, iar pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de prezenta la urne a 50% plus 1 din numarul total al alegatorilor.
Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, luni, pana la ora 8.00, fusesera centralizate datele provenite de la 354 de sectii, iar prezenta este de 43 la suta, potrivit MEDIAFAX.
De asemenea, din totalul celor prezenti la vot 95 la suta au fost impotriva desfiintarii judetului Constanta.
Potrivit unui comunicat al PDL Constanta, in urma numararii efectuate de reprezentantii PDL in peste 70 la suta din sectiile de votare din judetul Constanta prezenta la vot este de 43,37 la suta.
Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, Laurentiu Marin, a afirmat ca dupa incheierea procesului electoral voturile sunt numarate in cadrul fiecarei sectii de votare, dupa care procesele-verbale vor fi transmise catre Biroul Electoral.
El a mai spus ca sacii cu buletinele de vot vor fi dusi la instantele arondate localitatilor respective.
Procesele-verbale vor fi centralizate, la sediul Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean, de catre reprezentantii Directiei Publice Judetene de Evidenta a Persoanelor, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Constanta, care a organizat acest referendum.
Marin a declarat ca s-a recurs la aceasta masura in conditiile in care reprezentantii Directiei de Statistica, care ar fi urmat sa centralizeze procesele-verbale, nu s-au prezentat la Biroul Electoral.
"Biroul Electoral nu are atributiuni sa valideze rezultatul referendumului, ceea ce dovedeste inca o data ca ceea ce a facut Nicusor Constantinescu este o aberatie. Sa spuna Nicusor Constantinescu cine trebuie sa valideze acest referendum. In conditiile in care era implicat prefectul sa organizeze acest referendum, asa cum spune legea, atunci trebuiau implicate si autoritatile statului sa obtina o validare corecta. Dar atat timp cat isi organizeaza singur, nu poate sa valideze nimeni ce face la el acasa", a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Claudiu Palaz.
Laurentiu Marin a sustinut ca acestia lucreaza cu acelasi soft folosit de Directia de Statistica si ca nu vor fi probleme in acest sens.
Rezultatele acestui referendum urmeaza sa fie validate de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta.
Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta a hotarat prelungirea programului de votare pana la ora 21.00, decizie abuziva luata ca urmare a solicitarilor venite din partea PSD si PNL.