Cotidianul informeaza: Cine a castigat, cine a pierdut
USL a dat o lovitura de imagine, Basescu si PDL au pierdut puncte multe

Foarte multi romani au urmarit evenimentul de la Parlament. Acesta a fost transmis pe Antena 3, TVR 1 si TVR Info, Realitatea TV, B1 TV si de RTV. Cei care s-au aflat in fata micilor ecrane au putut sa-si dea seama ca personalitatile care au lipsit nu l-au ignorat pe Rege, ci au ignorat principiile democratiei si, in ultima instanta, cetateanul roman.
Cei care au lipsit si ce au facut
• Presedintele Traian Basescu: a participat la ora 9.15 la o manifestare dedicata Zilei Armatei. Mai avea programata o plecare la Bruxelles. Ar fi putut participa la sedinta solemna a Parlamentului, agenda zilei fiind totusi extrem de flexibila din punctul de vedere al timpului
• Premierul Emil Boc: a ales sa plece la Carei, unde a avut pe agenda participarea la depunerea de coroane la un monument militar si, evident, la o taiere de panglica la extinderea unei investitii
• Presedinta Camerei, Roberta Anastase: si-a programat impreuna cu deputatii PDL Costica Canache si Marius Rogin o vizita in Georgia
• Majoritatea membrilor guvernului - Elena Udrea, Anca Boagiu, Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu s.a. - nu exista informatii privind actiuni speciale
• PS Patriarhul Daniel: avea programata la aceeasi ora o sedinta a Sfantului Sinod; sedinta de la Patriarhie ar fi putut fi decalata cu o ora
• 50% dintre parlamentarii PDL; 5% dintre parlamentarii PSD; 4 parlamentari PNL
Cei care au fost prezenti
• Fosti presedinti ai Romaniei: Ion Iliescu si Emil Constantinescu
• Fosti prim-ministri: Petre Roman, Victor Ciorbea, Mugur Isarescu (si in calitate de guvernator al BNR), Nicolae Vacaroiu (si in calitate de presedinte al Curtii de Conturi); Calin Popescu Tariceanu (si in calitate de deputat PNL)
• Fosti conducatori parlamentari: Mircea Ionescu-Quintus (fost presedinte al Senatului); Radu Campeanu (fost vicepresedinte al Senatului)
• Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (in banca ministeriala); ministrii Kelemen Hunor, Borbely Laszlo si Marko Bela (pe locurile de parlamentari)
• Episcop-vicarul patriarhal Ciprian Campineanul, reprezentantul oficial al Patriarhiei Romane in relatia cu Parlamentul
• Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu
• Primarul Bucurestiului: Sorin Oprescu
Cine a condus sedinta
• Presedinte de sedinta: Mircea Geoana (PSD - presedinte al Senatului
• Co-presedinte de sedinta: Valeriu Zgonea (PSD - vicepresedinte al Camerei)
• Secretari: Nicolae Mircovici (deputat minoritati), Adrian Tutuianu (senator PSD)
PSD a dat lovitura...
Invitarea Majestatii Sale Regele Mihai I in Parlament a fost o idee a PNL, materializata acum o luna si jumatate prin solicitarea depusa in Biroul Permanent al Camerei de catre fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Era normal ca initiativa sa apartina liberalilor, deoarece se stie ca PNL este formatiunea politica principala care a contribuit la constituirea Regatului Romaniei, inclusiv la aducerea in 1866 a printului Carol I. In plus, in PNL sunt multi membri cu simpatii pro-monarhice. Faptul ca initiativa liberalilor a fost sustinuta si de PSD nu trebuie pus doar pe seama existentei USL. Liderii social-democrati, desi sunt republicani convinsi, si-au calculat foarte bine pasii. S-au asociat deschis conceptului de unitate si normalitate, adica exact cum este perceputa acum de foarte multi romani Casa Regala de Romania. Totodata, cei din PSD au demonstrat ca sunt dispusi sa se disocieze de pozitia FSN-ului (din care o parte din ei se trag) de la inceputul anilor ‘90.
Mai mult, milioane de telespectatori au vazut ca Majestatea Sa Regele MIhai I a fost intampinat si condus de presedintele Senatului, Mircea Geona, iar prezidiul sedintei solemne a fost 75% format din reprezentanti PSD. Din aceste unghiuri de vedere, PSD a castigat multe puncte, chiar se poate spune ca dat o lovitura de imagine.
...Traian Basescu si PDL au pierdut puncte pretioase
Inca de la primul moment in care PNL a anuntat ca va propune invitarea Regelui in Parlament, Traian Basescu si PDL s-au situat pe o pozitie contrara si extrem de agresiva. Presedintele Romaniei l-a jignit in doua aparitii tv pe Majestatea Sa, iar fruntasii PDL din Parlament au incercat prin toate puterile sa impiedice sedinta solemna. Au reusit intr-o prima instanta, dar au fost invinsi in plenul Camerei Deputatilor de voturile deputatilor PNL si PSD si de unele voturi rebele chiar din PDL.
Prin atitudinea avuta anterior, dar si in ziua sedintei solemne - in mod normal vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean (PDL), sau in cel mai rau caz unul dintre secretarii PDL de la Senat ar fi trebuit sa se afle in prezidiu, dar acest lucru nu s-a intamplat - PDL a dat facut inca o data dovada ca nu se poate rupe de trecutul FSN-ist, de unde provin multi dintre liderii si membrii partidului. Practic, PDL si Traian Basescu au dat un semnal foarte clar ca nu se pot ralia conceptului de unitate si normalitate. Prin absenta sa si a locotenentilor sai, Traian Basescu a dovedit ca nu este interesat de un eveniment major (inclusiv cu conotatii internationale), care a avut drept finalitate un mesaj pentru romani, un mesaj pentru consolidarea democratiei. Elemente care, dupa cum se vede, nu sunt interesante pentru Traian Basescu si cei din anturajul sau din PDL. Conduita lui Traian Basescu si a majoritatii PDL fata de acest eveniment va avea drept efect o noua pierdere de puncte la capitolul imagine, incredere si chiar in intentia de vot.
Cum s-a facut de ras "Evenimentul Zilei"
Pe 3 octombrie a.c., articolul principal din oficiosul Puterii, "Evenimentul Zilei", avea urmatorul titlu: "25 octombrie 2011. Operatiunea 'Instaurarea Monarhiei'"
Iar textul articolului avea urmatorul inceput: "Dan Voiculescu a pus la cale o manevra politica spectaculoasa: Regele sa ceara revenirea la regalitate (sic!). Invitarea Regelui Mihai in Parlament pentru a tine un discurs pe 25 octombrie, cu ocazia implinirii a 90 de ani, nu este atat de inocenta pe cat pare. Sub acoperirea festiva, se pregateste o manevra politica de mari proportii (...) Este vorba de critici directe la adresa regimului Basescu, urmate de cererea adresata Parlamentului de a alege ca alternativa inastaurarea monarhiei".
Credem ca orice comentariu privind acest articol este inutil. Ridicolul nu poate fi comentat.