Analiza e-politic.ro: Miscarea Populara: PDL si 4 partide balast • (Autor: Laszlo Kallay)
Inregistrarea la OSIM a Miscarii Populare de catre fiica cea mare al lui Traian Basescu dovedeste doua lucruri. In primul rand ca presedintele, dupa terminarea mandatului, are un plan politic, iar in al doilea rand ca seful statului nu mai are incredere nici in cei mai apropiati colaboratori. Ii este teama ca Miscarea poate fi confiscata in orice moment. Ce nu ne-a s-a spus presedintele pana in prezent se refera la implicarea Miscarii in alegerile din 2012.
Nu se stiu cu certitudine formatiunile politice care vor face parte din Miscare.Recunoasterea paternitatii Miscarii de catre Traian Basescu ma face sa nu il inteleg pe seful statului.
Presedintele in repetate randuri a declarat ca dupa terminarea mandatului doreste sa se retraga din viata politica. La ce ii foloseste infiintarea unei aliante politice daca nu mai doreste o participare activa in viata politica a tarii? Iar daca face pentru a salva PDL de ce nu ii lasa pe liderii partidului sa se ocupe de inregistrarea si formarea Miscarii. Prin simplul fapt ca la OSIM Miscarea a fost inregistrata de o persoana fizica, Traian Basescu a devenit pur si simplu proprietarul noii formatiuni. Prin detinerea marcii toti cei implicati, partide ori politicieni, sunt la mana lui Traian Basescu.
Se fac speculatii privind componenta Miscarii Populare. Se vorbeste despre o alianta intre PDL, UNPR, partidul muribund al lui Gigi Becali, despre noua formatiune pe scena politica romaneasca infiintata de Dan Diaconescu, ba chiar si de o aripa al PNTCD. In afara de PDL toate aceste formatiuni sunt doar balast.
Partidul Democrat-Liberal este din ce in ce mai des comparat cu PNTCD, care dupa patru ani de guvernare dezastruoasa a disparut din parlament si in viitorul apropiat nici nu cred ca va reveni. Politicienii democrat-liberali sunt la pamant cu imaginea. Oamenii ii fac vinovati pentru dezastrul economic din ultimii ani.
UNPR este un fel de Alianta pentru Romania a lui Melescanu si Cosea sau Alianta Populara al lui Emil Constantinescu. Uniunea lui Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea va disparea de scena politica - va intra intr-un con de umbra si inevitabil se va contopi cu PDL.
Partidul lui Becali, PNG-CD, exista doar pe hartie. Nu are o structura teritoriala, nu dispune de activisti. Are doar un lider capricios si incoerent politic.
Cat despre taranisti, dupa guvernarea lor au trecut 11 ani si nu sunt in stare sa aiba nici macar o conducere coerenta si o linie politica predictibila.
Partidul Poporului recent infiintat de vedeta tv, Dan Diaconescu, desi este bine cotat in sondaje, nu-l vad sa aiba succes pe termen lung. Poate intra in parlament pentru un ciclu, dar fara polticieni profesionisti nu va putea mentine electoratul. Cu enunturi care mai de care fanteziste facute de Dan Diaconescu pe postul sau de televiziune nu se face politica pe termen lung. Si mai e o chestie, Diaconescu este jurnalist si afacerist improvizat, asa ca dupa un timp se va plictisi sa joace rolul politicianului si va abandona noua sa cariera.
Cam asa arata viitoarea alianta al lui Traian Basescu. O adunatura de partide falimentare, fara o concordanta a ideologiei, cu multi politicieni amatori si compromisi. Ar fi o minune ca Miscarea Populara sa aiba succes si sa guverneze dupa 2012 o tara macinata de coruptie si criza economica.