Senatorul ILIE SARBU, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, a sustinut o declaratie politica intitulata: Schengen-ul, doar un vis...:

De cateva zile Romania a devenit din nou, daca mai era cazul, subiect fierbinte de dezbatere nestavilita pe scena politica europeana si, mult mai apriga, pe cea mioritica.
Ca si cum nu ar fi fost de-ajuns recenta umilinta la care ne-au supus francezii, doar in decurs de o luna am ajuns sa fim aratati cu degetul, acuzator, de doua ori. Daca Mai-Marele de la Externe ne sfatuia, spasit, sa intelegem si sa ne resemnam in fata atitudinii lor trufase, doar traim in era libertatii presei si a dreptului la exprimare!, ei bine, fata de ceea ce se intampla acum nu exista loc de interpretari, justificari sau incercari disperate de a nu-si asuma nimeni nicio vina.
Daca de la impotrivirea evaziva a Germaniei si Frantei, la votul categoric al Olandei si Finlandei - de a nu ni se permite intrarea in spatiul Schengen - nu a mai fost decat un pas, abia in aceste momente realizam cat de grava este situatia si cat de bine intelegem ca a fost in van tot acel circ de la vamile romanesti, in care "Regina" isi pastreaza si acum coroana de tinichea pe cap, fara ca justitia sa o fi descoperit vreodata.
Da, stim, e mult mai usor sa te amagesti ca in spatele gestului "reprobabil" al celor doua tari stau interese electorale sau ca au fost arhisuficiente pregatirile noastre tehnice si milioanele de euro investite in securizarea frontierelor, decat sa accepti ca SUNTEM O TARA CORUPTA pana in maduva oaselor!
Da, stim, e mult mai usor sa te bati cu colegii pentru paternitatea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, sa-ti pierzi timpul inutil pentru o platforma crestin-democrata sau sa faci disponibilizari printre politistii si asa prea putini, decat sa admiti ca DA, Romania ar putea reprezenta UN MARE PERICOL pentru celelalte state membre UE!
Nu inteleg inversunarea si constanta unora de a cere demisia - sau a se astepta sa aiba caracterul sa o faca! - acelor demnitari ce ne guverneaza in clipele de fata si despre care cred ca se fac vinovati de anumite lucruri!?! Oare nu toata lumea stie ca demnitatea si onoarea nu mai fac parte demult din trasaturile ce ar trebui sa-i defineasca?
Ministrii raspunzatori, girati de Groparul Economiei si Zeul Apelor, s-au simtit, O, Domine Deus!, extrem de ofensati de decizia celor doua tari de a ne tine pe tusa pe o perioada nedeterminata. Au trait cu falsa impresie ca daca unele autoritati direct raspunzatoare inchid ochii la faradelegi, ca daca romanii uita imediat ca Roberta Anastase a fraudat votul la legea pensiilor sau ca Basescu si-a castigat mandatul prin inselaciune, au uitat in schimb ca au fost in permanenta sub lupa neamagitoare a unora care stiu si trebuie sa vada.
Un varf al ierarhiei politice deformat si erodat a fost un motiv suficient care sa-i determine sa nu acorde atentie efortului, si asa nesatisfacator, depus pentru indeplinirea criteriilor pentru aderare. Au decis nu ca noi nu am merita acest lucru, ci ca nu ar merita ei sa-si asume riscul ca o tara corupta sa asigure granita Europei in fata valului de terorism sau a traficului de droguri. Cu siguranta isi imagineaza ca daca al treilea om in stat a avut curajul nemarginit sa fure in plina sedinta in fata parlamentarilor, a presei, a camerelor de luat vederi, atunci si un simplu vames, in schimbul unei spagi de 50 de euro, ar putea permite accesul unui transport ilegal de armament cu destinatia Olanda.
Pana acum, lupta impotriva coruptiei nu a fost decat o tentativa de teatru ieftin, o iluzie pentru oamenii de rand, o ceata densa in care s-au pierdut institutiile dirijate de sus, o dezamagire pentru cei care au crezut ca se poate si se vrea a face mai mult. Desi nu au aratat in mod transant, exisa riscul, pe viitor, ca si alte state europene sa achieseze la decizia Olandei si Finlandei, poate e doar o chestiune de timp pana sa-si prezinte oficial pozitia?!
Si de aceasta data, ca si in cazul primul esec din luna ianuarie a acestui an, domnul Basescu a declarat ca isi asuma, ca sef al statului, responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei la spatiul Schengen. Ce inseamna aceasta asumare, daca nu doar o simpla vorba-n vant? In lipsa demisiei sale si a intreg cabinetului Boc, acest gest de "responsabilitate politica" nu ramane decat o alta masca a minciunii politice de care a dat mereu dovada!
Ministrii portocalii vin si pleaca, fara grija ca putinele sau multele luni petrecute intr-un fotoliu - in dezinteres, incompetenta si cu o scara a prioritatilor total rasturnata - presupun pasi inapoi pentru Romania. O Romanie ingreunata, ingenuncheata si vitregita de sansa de a putea evolua!