Senatorul Laurentiu Florian Coca a sutinut o declaratie politica intitulata: Limitele politicii interne conduc in mod necesar la falimentul politicii si a imaginii externe a tarii
In zilele acestea foarte multi romani s-au intrebat: De ce nu suntem in Schengen ?
Inchistarea politica, si nepasarea guvernamentala constituie principala cauza a neadmiterii Romaniei, in spatiul Schengen, chiar si dupa a doua amanare.
Esecul era previzibil, dar presedintele Romaniei, ministrul de externe si premierul s-au dovedit insensibili la avertismentele interne si externe pe aceasta tema si incapabili sa depaseasca obstacolele politico-diplomatice care ni s-au pus in calea realizarii acestui obiectiv de integrare deplina in Uniunea Europeana. Daca la acet esec adaugam incapacitatea de a accesa fondurile puse la dispozitie de UE, Romania ramane doar ca membru cotizant, contribuitor la bugetul colectiv al acestei uniuni, iar statutul autoritatilor din tara se reduce la acela de invitati pentru poza comuna de la Bruxeless. In aceste conditii, firmele comerciale, cetatenii si muncitorii romani intampina restrictii la circulatia prin celelalte state membre si au parte de un tratament discriminatoriu.
Guvernantii de la Bucuresti au alte preocupari in acest timp: sa se rebrenduiasca politic, sa adune voturi, inclusiv prin votul prin corespondenta de la romanii plecati din tara. Ministrul de externe nu-si asuma esecul respingerii romanilor din Europa, in schimb isi asuma crestinarea politicii si strangerea a un milion de voturi favorabile din strainatate. Recunoastem ca in privinta aceasta are o experienta recunoscuta si neintrecuta pe plan european. Guvernul nostru dupa ce a epuizat catarea tapilor ispasitori in interior, cauta acum vinovati in exterior, la partidele extremiste, la bulbii de lalele si lactatele din Olanda, Finlanda si Polonia.
Ce raspuns se poate da romanilor si strainilor care se intreaba cum de este posibil ca Romania sa nu fie admisa in Spatiul Schengen, desi reprezentantii ei declara ca sunt indeplinite toate conditiile tehnice?
Realitatea este ca politicienii de la putere din tara si diplomatii romani, numiti pe criterii politicianiste de primii, nu au convins toate statele membre ca Romania este un partener valabil si credibil sa aplice acqius-ul Schengen. Pentru a integra Romania, nu numai formal, ci cu toate drepturile si obligatiile, in spatiul european, aceasta are nevoie , de un alt guvern.
Guvernantii de la Bucuresti au crezut ca asa cum le merge infatuarea cu romanii si opozitia din tara, asa le va merge si cu strainii de care depinde accesul nostru in spatiul Schengen si la fondurile europene, iar acum se vad tinuti la mantinela. Intrarea tarii noastre in spatiul Schengen este un interes national major si un obiectiv de integrare reala in Uniunea Europeana, pe care reprezentantii puterii actuale l-au ratat.
Analiza acestui esec are pentru noi si o alta morala. O coalitie improvizata la putere, un guvern fara sustinere interna, cu doar 10% incredere din partea celor guvernati nu are cum sa fie credibil in strainatate, pentru ca nu au facut ceea ce trebuia. Guvernantii nostri au taiat tot ceea ce le-a trecut prin cap, au simulat reforme, dar nu generaza incredere, nici in tara nici dincolo de granite. Degeaba schimbi unii ministri sau alti membri ai echipei cand politica generala si cei din fruntea echipei sunt problema principala. Nicio cosmetizare prin rebrenduirea partidului, mutarea consilierilor si diplomatilor, rocada sau inlocuirea ministrilor nu rezolva inadecvarea politicilor si nepotrivirea persoanelor care sa le elaboreze si sa le aplice. Fara o schimbare politica majora integrarea noastra definitiva in spatiul european ramane deocamdata o iluzie.