Blogul lui Grigore Cartianu: Basescu si Regele
Senatorii si deputatii au votat ca Regele Mihai sa fie invitat sa tina un discurs in Parlament pe 25 octombrie. La scurt timp, redactiile bucurestene au fost scuturate de un fior: daca in locul Majestatii Sale, care face totusi 90 de ani si nu sta prea bine cu sanatatea, ne vom trezi ca ne vorbeste Duda? Sigur, e si el principe, dar pentru istorie si pentru constiinta publica e zero absolut. Daca mesajul Casei Regale nu e citit de Rege personal, atunci sa fie anulat evenimentul croit pe mantaua apropiatului nonagenar.
Noua agitatie monarhisa, care la nivel subliminal are si efecte reparatorii fata de bezmeticii ani ’40 ai secolului trecut, n-a ramas netaxata de Traian Basescu. Seful statului l-a fixat pe fostul suveran cu doua noi bolduri in propriul insectar de inamici ce trebuie anihilati: expresiile "ex-rege" si "bietul rege". Acestea se adauga celor din vara acestui an: "tradator al intereselor poporului roman" si "sluga la rusi".
Inevitabil, Traian Basescu s-a expus sagetilor venite din tabara monarhistilor convinsi. O replica surprinzator de viguroasa i-a fost data republicanului Basescu de catre un deputat si vicepresedinte al PDL: Toader Paleologu. O alta a venit de dincolo de Canalul Manecii.
Un grup de cetateni britanici, printre care si un jurnalist de la BBC, a semnat o scrisoare deschisa adresata presedintelui Basescu. Chiar daca numele semnatarilor nu inseamna nimic in Romania si nu sunt relevante nici macar in Marea Britanie, continutul scrisorii lor e de-a remarcabil mai ales prin tonalitate. Autorii documentului il sustin pe rege fara a-l jigni pe presedinte, cum ar fi tentati sa procedeze monarhistii de pripas de la Antena 3.
,,Asemenea acuzatii, veti intelege cu siguranta, i-au ofensat peste masura pe multi din Marea Britanie, unde marea majoritate cunoaste foarte bine circumstantele in care a avut loc asa-numita 'abdicare' a Regelui Mihai in decembrie 1947. (...) Regele Mihai a fost prizonierul regimului fascist al lui Antonescu si, dupa aceea, inca trei ani prizonierul dictaturii ocupantilor sovietici si a colaboratorilor lor romani. (...) Din pacate, cuvintele Excelentei Voastre vor ramane pe veci doar o remarca rautacioasa la adresa Regelui. Nici chiar Groza, nici Gheorghiu Dej si nici Ceausescu nu au indreptat asemenea insulte impotriva Regelui. (...) Suntem convinsi ca, dupa ce veti reflecta la cele spuse, Excelenta Voastra va regreta ofensa si dezamagirea cauzate de cuvintele Voastre si va intelege valoarea respectului si a admiratiei de care se bucura Regele Mihai si acum, in al 90-lea an al vietii sale, nu numai in Romania, dar si in toata lumea", se arata in scrisoarea britanicilor.
Acestia nu uita sa-l curteze, protocolar, pe Traian Basescu, precizand ca "nimeni nu pune la indoiala devotamentul presedintelui fata de Romania". Este rezultatul unei culturi a dialogului, care include si cultura duelului politic. Iar invatatura e simpla: incearca sa-ti convingiadversarul, nu sa-l distrugi ori sa-i inchizi gura!
Un training de educatie politica, in Marea Britanie, nu le-ar prinde rau nici politicienilor nostri, in frunte cu Traian Basescu.