ImpactNews informeaza : Lectiile lui Geoana pentru PSD. Iliescu: Individ fara discernamant. Sa se lase de politica
Presedintele Senatului, Mircea Geoana si-a urcat din nou in cap colegii de partid. "Nu tot ce vine de la Basescu e neaparat rau", a sustinut Geoana, joi seara, in cadrul unei emisiuni televizate. Iritat, presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, cel care dealtfel i-a pus si eticheta de "prostanac" fostului lider social-democrat, l-a invitat sa nu mai dea lectii si sa se retraga din viata politica, ca unul care a contribuit la infrangerea electorala a partidului in doua randuri.
"Ideile (lui Traian Basescu - n.r.) nu sunt neaparat rele, eu cred ca nu are cu cine sa le puna in practica, e o problema cu selectia de cadre. Degeaba ai o idee buna daca ai un Ministru de Finante foarte slab. Degeaba ai o idee buna daca ai un prim-ministru foarte slab. Are o echipa care, in clipa de fata, trebuie primenita de sus pana jos", a comentat presedintele Senatului la Antena 3.
El i-a reprosat totusi lui Basescu ca dupa alegeri nu a constituit o majoritate care "sa reprezinte intreaga populatie". "Eu nu as fi mers in continuare exclusiv cu ai mei", a spus fostul presedinte al PSD.
Fostul candidat la Presedintia Romaniei amia declarat ca el ar fi gestionat altfel criza. "Ar fi o minciuna sa spun ca Romania nu ar fi trecut prin momente grele, dar diferit ar fi fost modul in care am fi traversat impreuna aceasta criza", a declarat Geoana, care spune ca ar fi fost mai preocupat de solidaritatea sociala si nu ar fi facut taieri nediferentiate ale veniturilor. "Nu spun ca guvernul pe care l-as fi instalat ar fi fost perfect - sunt niste limite omenesti - dar ar fi fost un guvern care ar fi furat mai putin si ar fi facut mai mult", crede fostul lider al PSD.
Ceea ce insa a iscat reactie agresiva din partea lui Iliescu, au fost consideratiile presedintelui Senatului la adresa lupteie pe candidature la locale din intreriorul USL.
USL este singura varianta atractiva in acest moment, dar trebuie sa inceteze sa se mai certe pe impartirea candidaturilor si sa inceapa sa vorbeasca despre solutii, este de parere Mircea Geoana.
"Trebuie pus capat acestor discutii prelungite care macina energiile PSD, PNL si PC, trebuie mutate aceste discutii de la functii la solutiile pentru problemele oamenilor", a declarat fostul presedinte al PSD.
"Ca sa castigam aleg trebuie solutii, alternative, o garnitura de oameni fara repros din punct de vedere profesional si al cinstei si onoarei. Trebuie definitivata problema luptei pe functii pentru ca da prost la populatie: "noua ne cade cerul pe cap si voi va bateti pe functii", a conchis Geoana.
El a mai invocat propria experienta de la alegerile din 2009, sfatuindu-i pe pesedisti sa nu se culce pe o ureche luandu-se dupa sondaje, ca sa nu se trezeasca apoi "ca peste noapte iese altceva".
"Am pierdut alegerile pe mana noastra in 2004 si alegerile prezidentiale din 2009 tot pe mana noastra, din cauza gafelor aceluiasi om, Geoana. In 2004, a vrut neaparat sa vada lumea ca este candidat la postul de premier si a iesit cu o declaratie publica in care spunea ca nu avem nevoie la alegeri de voturile PRM. Si PRM a votat cu Basescu. (...) Si tot el a facut gafa care a dus la pierderea propriilor alegeri", a sunat reactia furibunda a liderului de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Fostul sef de stat a opinat ca cei care, prin decizii personale, risca sa compromita interesul general, ar trebui sa renunte la politica.
"Fapte intamplatoare ale unor indivizi fara discernamant pot sa compromita niste interese majore, de partid si de stat. (...) Sunt oameni care isi pierd uzul ratiunii in momente cruciale pentru viata societatii si care compromit nu soarta lor, ci soarta tarii. Politica este echilibristica pe sarma. Cine nu are intelepciunea necesara, sa se lase, sa-i lase pe altii care pot sa o faca cu daruire, nu pornind de la interese inguste", a conchis Iliescu, prezent vineri, la Alexandria, la lansarea volumului sau "Fragmente de viata si istorie traita".
Cat priveste colaborarea dintre social-democrati si liberali, ea ridica unele probleme, dar trebuie depasitedeoarece existenta USL reprezinta To necesitate politica", a afirmat seniorul social-democrat.
"Nu e usor sa realizezi o alianta cu un partid care ti-a fost adversar politic atata vreme. (...) Este o alianta complicata, dar este o necesitate politica. In politica trebuie sa stii sa faci si pasii rationali necesari pentru a realiza o actiune comuna impotriva unei puteri care compromite soarta tarii", a declarat Iliescu.