Marian Jean Marinescu, Adina Valean si Renate Weber sunt cei mai influenti eurodeputati romani.
Potrivit studiului anual "Europarlamentarii la Raport: Cum ne reprezinta in Europa?", publicat ieri de Institutul European pentru Democratie Participativa - Qvorum, cei mai influenti europarlamentari romani s-au dovedit a fi Marian Jean Marinescu (PDL/PPE), Adina Valean (PNL/ALDE), Renate Weber (PNL/ALDE), Rovana Plumb (PSD/S&D), Adriana Ticau (PSD/S&D), Monica Macovei (PDL/PPE).
"La polul opus, europarlamentari care practic nu exercita nici un fel de influenta sunt Corneliu Vadim Tudor si George Becali. Un grad de influenta redus poate fi sesizat la europarlamentari precum Claudiu Tanasescu, Traian Ungureanu sau Viorica Dancila", se mai arata in analiza Qvorum.
Potrivit studiului, s-a urmarit realizarea unui punctaj si in ceea ce priveste gradul de influenta exercitat de fiecare europarlamentar roman in legislativul european. In acordarea calificativelor s-au avut in vedere criterii obiective precum functiile detinute, obtinerea de rapoarte, avize (si gradul de impact al acestora), precum si prezidarea, organizarea sau participarea la reuniuni internationale la nivel inalt.

"Cum se inteleg eurodeputatii romani intre ei?"

"Pozitionarea politica a PNL in Parlamentul European este la mijloc, intre PSD, aflat la stanga pe esichierul politic, si PDL, aflat la dreapta sa. Constatarea se bazeaza pe analiza comportamentului la vot al vicepresedintilor grupurilor politice europene din partea celor trei partide romanesti. Astfel, Adina Valean (PNL) a votat aproape in aceeasi masura alaturi de Rovana Plumb (PSD) - 76,19% - si de Marian Jean Marinescu (PDL) - 78,74%. In contrast, intre Rovana Plumb si Marian Jean Marinescu gradul de acord la vot este semnificativ mai scazut - doar 69,02%", se arata in analiza, la capitolul "Cum se inteleg eurodeputatii romani intre ei?".
Potrivit studiului, in interiorul delegatiei PDL, gradul cel mai mare de dezacord raportat la pozitiile politice ale sefului delegatiei, Theodor Stolojan, il inregistreaza Monica Macovei (5,75%), in timp ce Iosif Matula deviaza cel mai putin de la linia lui Stolojan (2,28% din voturi).
Claudiu Tanasescu, migrat de la PRM la PSD la inceputul acestui an, are cel mai mare grad de dezacord fata de liderul delegatiei PSD, Catalin Ivan, votand altfel decat acesta la 12,52% din voturi. Un grad relativ ridicat de dezacord fata de pozitiile lui Catalin Ivan se regaseste si la Ioan Mircea Pascu (4,24%). Pe de alta parte, intre Catalin Ivan si Rovana Plumb exista cea mai mica diferenta de opinii politice, doar 2,65%.
In interiorul delegatiei liberale se inregistreaza un grad mai ridicat de individualism. Astfel, Cristian Busoi s-a indepartat cel mai mult de la linia sefei delegatiei, Norica Nicolai, votand diferit decat aceasta la 8,10% din voturi. Pozitia cea mai apropiata de Norica Nicolai este a Adinei Valean, dar chiar si aici se inregistreaza un grad de dezacord relativ mare (comparat cu situatiile din PSD si PDL), respectiv de 5,31%.
Potrivit aceleiasi surse, pe parcursul celor doi ani scursi din actuala legislatura, se constata o tendinta crescatoare a prezentei eurodeputatilor romani. Daca in primele 6 luni ale mandatului (iulie - decembrie 2009), Romania s-a aflat pe ultima pozitie la acest capitol (locul 27 din 27 de state membre), in clasamentul intocmit doar pentru anul 2011 Romania a urcat pana pe pozitia a 16-a. Cu toate acestea, per ansamblul celor doi ani, delegatia tarii noastre se afla inca la coada clasamentului, ocupand locul 25.
"Europarlamentarii romani nu par a avea deloc trac in a lua cuvantul in Parlamentul European. Ca delegatie nationala ne aflam pe locul 5 din 27 de state membre la acest capitol. Analiza pe partide nationale ne arata un lucru foarte interesant, anume ca eurodeputatii PSD+PC si cei ai PDL sunt aproape la fel de vorbareti, si mult mai vorbareti decat cei ai PNL. Totodata, membrii PDL agreeaza mult mai mult decat colegii lor de la PSD+PC si PNL ideea semnarii motiunilor pentru rezolutii ale PE (initiate de alti deputati). (...) Fara indoiala, un punct sensibil pentru eurodeputatii romani in PE il reprezinta domeniul Agricultura si dezvoltare rurala. Explicatia rezida in mod evident in faptul ca pentru Romania acest domeniu este unul de interes major, iar dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona Parlamentul European are puteri sporite in a decide legislatia aplicabila in acest sector. Un al doilea domeniu care pare a suscita pozitii politice distincte ale eurodeputatilor romani este Industrie, cercetare si energie", se mai arata in studiul Qvorum.