Posibilitatea ca Dinu Patriciu sa fie nominalizat premier,intentia lui Vasile Blaga de a organiza un puci in PDL indepartand aripa Boc-Udrea si construind apoi un guvern de uniune nationala, refacerea ADA sunt cateva din zvonurile ce au scos din lentoarea estivala pe cei pasionati de jocul politic.Refacerea aliantei DA. "Si astazi sunt un fan al Aliantei DA. Credeti-ma, in 2009 cand am intrat in Parlament si am vazut ca partidul meu decisese sa faca alianta cu PSD, mi-a venit sa plang, aproape am innebunit. Da, eu cred ca asta (refacerea Aliantei DA) este calea de dreapta si calea spre progres a Romaniei", declara pe 28 iulie Sever Voinescu, vicepresedinte PDL, vazut ca apropiat al lui Traian Basescu. De altfel, scenariul a fost alimentat chiar de declaratiile lui Traian Basescu despre ADA, menite probabil, dupa cum aprecia si presedintele PNL, sa starneasca nostalgii prin teritoriu, acolo unde militantii USL sunt mai departe de ochii vigilenti si mana forte ale tandemului Ponta-Antonescu.
"Nu vad de ce ar fi respinse contributiile liberale la o guvernare de dreapta, si eu, daca ma intreaba cineva ce tip de alianta as vedea posibila si utila pentru Romania as spune categoric PDL cu liberalii si cu UDMR. E preferabil sa guvernezi cu liberalii decat cu PSD-ul", sublinia Basescu, pe 2 august. In acest joc de-a "alianta pierduta" a intrat chiar si presedintele UNPR, Marian Sarbu, care spunea intr-un interviu pentru NewsIn tot pe 2 august (inainte cu cateva ore de aparitia TV a lui Traian Basescu, n.r.) urmatoarele: "Intr-un fel, eu impartasesc nostalgiile domnului Voinescu si cred ca o limpezire ideologica, inclusiv prin formarea sau re-formarea Aliantei DA, ar fi de bun augur. Nu cred ca o astfel de refacere ar dauna cu ceva spectrului politic din Romania".
Mesajele puterii au fost respinse vehement in special de Crin Antonescu. "Eu cred ca e un mesaj in forta pe care incearca sa-l trimita pentru a ne 'pune pe ganduri', ca sa spun asa, militantii din teritoriu, oamenii din partidele noastre", spunea seful PNL, care i-a indemnat pe cei care avanseaza posibilitatea refacerii ADA sa inceteze, deoarece "e jenant" ce fac.
"De-a dreptul hilara este povestea cu refacerea Aliantei DA ca sa reunifice dreapta in Romania! Ideea unui mariaj cu un partid condus de un fost securist al lui Ceausescu si de un umil activist al UASCR la Cluj este respingatoare", a comentat si Victor Ponta, mentionand ca "trendurile sunt evidente pentru toti - USL este un vehicul politic si electoral deja consolidat si capabil de victorie".
Legat de scenariul refacerii ADA, in august apare unul nou: Stelian Tanase avanseaza ipoteza ca in mapele Cotroceniului se ia in calcul desemnarea lui Dinu Patriciu ca premier. Omul de afaceri neaga, insa politicienii se prind in joc si comenteaza posibilitatea. "Patriciu, in ciuda marilor mele rezerve, cred ca ar fi un premier mai bun decat Boc, macar ca ar fi nou, ar fi lumea curioasa, poate ar avea incredere, dar nu cred insa ca este o discuție serioasa. Probabil ca daca Basescu ajunge la concluzia ca e o varianta, nu poate fi vorba decat despre un nou premier PDL, sau doar in calitate de tehnocrat", a aratat Crin Antonescu.
Presedinta Camerei, Roberta Anastase, si eurodeputatul PDL Cristian Preda sustin ca scenariul ar fi pornit chiar de la PNL. "Probabil de aici i-a venit si dlui Tanase, din lipsa de solutii a liberalilor, a USL....Ce va pot spune cu siguranta e ca Victor Ponta nu va fi prim-ministru. Era una din variantele pe care incearca sa le vanda cei de la USL si sunt convinsa ca cei de la USL isi cauta diverse alte variante, dar in orice caz nu va fi Victor Ponta", a spus Anastase. In schimb, Cristian Preda suspecteaza o strategie de comunicare prin care Antonescu sa fie disociat de Patriciu, "devenit o povara" de imagine.
Scenariul desemnarii lui Patriciu ca premier trebuie sa fie legat si de un zvon mai vechi, de la finalul lunii mai, potrivit caruia miliardarul vrea sa-si faca propriul partid. "Mie imi pare rau ca nu exista o miscare politica care sa aiba o viziune cu adevarat liberala despre Romania si despre ce trebuie facut astazi", a declarat omul de afaceri pe 17 iunie, manifestandu-si speranta ca PNL "poate se schimba, poate se innoieste". Patriciu negase anterior ca va construi un nou partid. "Cu siguranta nu fac un partid nou (chiar sintagma mi se pare ridicola), dar sper ca el sa apara, sa fie tanar si altfel. Sa aiba viziunea pragmatica si eficienta a unor oameni care stiu pe ce lume traiesc", scria el in "Adevarul" pe 3 iunie.
Puciul lui Blaga si guvernul de uniune nationala este un alt scenariu al acestei veri. Realitatea.net a scris luni, citand surse din PDL, ca, in echipa cu Sorin Frunzaverde si Cezar Preda, Vasile Blaga va propune un guvern de uniune nationala, iar din acesta ar urma sa faca parte USL si UDMR. Conform acestei strategii, dupa intrarea in guvernul de uniune nationala, Blaga ar prelua conducerea PDL de la Emil Boc in cadrul unui congres extraordinar si ar incerca sa obtina un scor cat mai bun in alegeri pentru PDL. Scenariul a aparut cu o seara inainte ca fostul ministru de Interne sa fie audiat de DNA ca martor in dosarul coruptiei din portul Constanta. Blaga a negat marti ca s-ar fi intalnit cu liderul PNL Crin Antonescu si cu colegii sai precum Sorin Frunzaverde si Cezar Preda pentru a planui inlaturarea lui Emil Boc si instaurarea unui guvern de uniune nationala. "Speculatii de sezon...", a comentat fostul secretar general. El a spus totodata ca audierea sa la DNA nu are legatura cu aparitia unor scenarii politice, dintre care unul il avea in centru chiar pe el.
Ca si celelalte ipoteze, cel care il are in centru pe Blaga are sanse aproape zero, din mai multe motive: Traian Basescu controleaza desemnarea premierului, il sustine inca pe Emil Boc, iar relatia cu Blaga e inghetata; USL nu va accepta sa intre intr-o asemenea constructie pentru ca risca sa piarda electoral; nu exista o grupare "Blaga", lipsa de forta fiind evidenta la congres, iar vechii sustinatori ai lui Blaga (aici poate fi inclus si Liviu Negoita) au facut un pas inapoi din partid.
In fine, un alt scenariu scenariu prezent pe piata este legat de iesirea UDMR de la guvernare. Cercetarea lui Laszlo Borbely de catre DNA, demisia lui Attila Cseke, la putin timp dupa ce a fost "certat" de Traian Basescu la televizor si dupa ce nu a primit fondurile necesare au alimentat speculatiile ca PDL ar pregati "expulzarea" maghiarilor. Liderii USL au sustinut aceasta ipoteza cu scopul de a determina defectarea UDMR din coalitie, insa deocamdata UDMR spune ca nu va pleca de la putere. Acest "deocamdata" spus de mai multe ori de Kelemen Hunor, dar si declaratiile anti-Basescu ale unor parlamentari precum Gyorgy Frunda sau Petru Lakatos, au facut ca acest scenariu sa fie creditat cu sanse mai mari decat cele de mai sus.
Specialisti in comunicare si strategie politica si analisti au vorbit cu NewsIn despre rolul acestor scenarii si zvonuri. Bogdan Teodorescu spune ca speculatiile legate de incercarea gruparii lui Vasile Blaga din PDL de a constitui un guvern de uniune nationala sunt nefundamentate si inconsistente din perspectiva evenimentelor care au loc efectiv in viata politica. "Aici vorbim despre nimic, atata vreme cat niciunul din presupusii autori ai proiectului nu a facut niciun demers in directia asta, iar proiectul ca atare este improbabil. Este clar ca opozitia nu doreste sa guverneze impreuna cu PDL, iar PDL nu vrea sa imparta puterea inaintea alegerilor astfel incat sa aiba acces la resursele si influenta care ii pot asigura un scor cat mai bun la alegerile din 2012. Nu in ultimul rand, gruparea Blaga este o fictiune, un nume dat unui grup de oameni care au avut pozitii comune in PDL, dar nu s-a manifestat ca un centru distinct de putere", a declarat Teodorescu pentru NewsIn.
La fel de improbabila este si varianta cu Dinu Patriciu premier. "Toata lumea stie foarte bine ca Patriciu nu poate fi premier decat in doua cazuri: fie paraseste PNL, fie ramane in PNL care va guverna impreuna cu PDL, ambele cazuri fiind greu de crezut ca se vor intampla", crede Teodorescu. In schimb, posibilitatea ca UDMR sa paraseasca guvernarea ar fi un alt nivel de speculatie, putand fi invocate in sprijinul acestei teze diverse motive pentru care Uniunea ar parasi coalitia de guvernamant si chiar afirmatii ale unor lideri UDMR referitoare la iesirea de la putere in cazul in care nu se adopta anumite acte normative.
Vorbind despre speculatii si zvonuri in general, Teodorescu a apreciat ca acestea se vor inmulti in perioada care a mai ramas pana la alegeri, mai ales datorita tendintei puterii de a ocupa spatiul public cu teme false, pentru ca dezbaterile sa nu se axeze pe actul de guvernare si pe scaderile si erorile acestuia, tendinta observabila din luna mai a anului 2010, dupa ce a fost facut anuntul referitor la taierile de pensii si salarii la bugetari. "Spatiul public este dominat masiv de dezinformare, mai ales din partea puterii, inducand-se teme de dezbatere alternative, fictive, nerelevante. De exemplu, modificarea Constitutiei este un subiect manipulator atata vreme cat la Senat majoritatea are doar un vot in plus, este un subiect dezinformant care nu va avea loc", comenteaza analistul.
In mod similar, atacul presedintelui Traian Basescu la adresa regelui Mihai nu a fost un gest gratuit al sefului statului, ci o incercare clara de a ocupa spatiul public cu o alta tema de dezbatere decat programul economic al USL, lansat in aceeasi perioada, mai crede Teodorescu. "Atacul nu a adus voturi pentru putere, dar nici nu le-a indepartat pentru ca votantii lui Traian Basescu oricum nu-l simpatizeaza pe regele Mihai, in timp ce admiratorii acestuia nu-l voteaza pe Basescu. In schimb, o dezbatere intensa pe programul economic al opozitiei, i-ar fi putut aduce acesteia voturi", a exemplificat analistul.
Un alt comentator, Cristian Parvulescu, apreciaza ca informatiile lansate in media in ultima perioada sunt o productie a Cotrocenilor cu rolul de a camufla alte actiuni politice si situatia foarte proasta in care se afla PDL. El da drept exemplu situatia PDL in Bucuresti, apreciind ca, daca Liviu Negoita si Cristian Poteras nu vor mai candida pentru un nou mandat, "PDL nu mai are sansa sa castige niciun sector in Bucuresti, ceea ce ar fi o infrangre de proportii", adaugand ca la acest esec s-ar adauga cel la primaria Capitalei, in favoarea lui Sorin Oprescu.
"Si atunci este evident ca, in interesul PDL - si avand in vedere si profilul psihologic al presedintelui Basescu - este ca ceva fundamental sa se schimbe. Si atunci fie vom vorbi de niste schimbari legislative bulversante - legea Capitalei la pachet cu reforma administrativa. Fie, daca nu merge, atunci va fi nevoie de o operatiune politica care sa limiteze succesul USL. In aceste conditii scenariul Patriciu premier poate sa devina un atu. Rolul zvonurilor e de a camufla alte actiuni politice, sunt lansate de obicei pentru a fi credibile prin factori credibili", a declarat Parvulescu, indicand ca sursa a acestor informatii "casa de productie Cotroceni"