Liderul PSD Victor Ponta a declarat luni ca USL va propune infiintarea a doua comisii de ancheta la Senat, una urmand sa se ocupe de distribuirea preferentiala a fondurilor guvernamentale catre teritoriu si o alta care sa analizeze felul in care sunt "destructurate" MAI si ANAF. "Vom propune chiar azi infiintarea pana la finalul sesiunii de primavara a doua comisii la Senat. O comisie de ancheta va privi repartizarea si cheltuirea fondurilor guvernamentale catre autoritatile locale. Avem acum toate datele care sa arate ca atat din Fondul de rezerva al primului ministru, cat si din banii Guvernului, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, in special, dar si prin celelalte ministere, toti banii publici s-au dus si se duc numai catre autoritati locale pedeliste, catre firme ale PDL, si o comisie parlamentara in acest sens trebuie sa lamureasca pe baza tuturor datelor oficiale situatia actuala", a spus Victor Ponta.
Marti, in ultima sedinta de plen, senatoriii puterii s-au opus propunerii facute de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, de inscriere pe ordinea de zi a unui punct privind infiintarea comisei respective, votul fiind la paritate -42 la 42. Anterior, votul in Biroul Permanent a fost tot la egalitate.
Puteti citi in continuare nota de fundamentare pentru infiintarea acestei comisii parlamentare de ancheta, intocmita de senatorii Adrian Tutuianu si Gheorghe Marcu.
In conformitate cu prevederile Legii 500 din 2002 - Legea finantelor publice - art. 30 in bugetul de stat se includ Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si Fondul de interventie la dispozitia Guvernului. Alineatul 2 din articolul amintit mai sus precizeaza ca Fondul de rezerva bugetara se repartizeaza pe ordonatori principali de credite si ai bugetelor locale pe baza de hotarari de guvern pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.
Din pacate, am constatat ca prin hotarari ale guvernului sunt alocate fondurile publice catre autoritatile locale incalcandu-se prevederile actului normativ amintit. Singurul criteriu de acordare a banilor il reprezinta culoarea celor aflati la guvernare. Urmare acestui fapt, in conformitate cu prevederile art. 43 din Regulamentul Senatului, acesta poate infiinta o comisie de lucru interna pentru realizarea functiei de control parlamentar.
Comisia parlamentara de ancheta va verifica modul in care Guvernul Romaniei, ministerele, alte autoritati ale administratiei publice centrale au repartizat fonduri publice catre administratiile publice locale si judetene in anii bugetari 2010 si 2011.
Comisia va analiza in principal repartitiile de fonduri ce privesc:
1. Ordonanta Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului National de Dezvoltare a infrastructurii din spatiile rurale
2. HG nr. 577/1997 cu modificarile si completarile ulterioare, prin care a fost aprobat Programul privind pietruirea, reabilitarea , modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes local la sate si alimentarea cu apa a satelor
3. alocarea resurselor in cadrul Programului National de Dezvoltare a infrastructurii, aprobat prin OUG nr. 105/2010, respectiv respectarea criteriilor prevazute de HG nr. 251/2011 privind aprobarea normelor de metodologice pentru aprobarea proiectelor prioritare din cadrul Programului National de Dezvoltare a infrastructurii
4. alocarea de resurse din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru reabilitarea institutiilor de invatamant public
5. alocarea de fonduri din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru echilibrarea bugetelor administratiilor publice locale
6. alte alocari de fonduri realizate prin hotarari de Guvern pentru administratiile publice locale si judetene.