Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi seara, la Antena 3, ca, din punctul sau de vedere, o suspendare a presedintelui Traian Basescu de catre actualul Parlament reprezinta un deziderat greu de atins, insa nu exclude posibilitatea aparitiei "unor surprize" din partea unor parlamentari din arcul puterii, fapt care poate conduce la alegeri anticipate. Dar Ion Iliescu nu crede ca fiind realista ipoteza potrivit careia UDMR, parlamentari din PDL sau independenti sa treaca de partea Opozitiei.
Ion Iliescu a aratat ca inrautatirea climatului din tara i-ar putea determina pe unii parlamentari ai puterii sa treaca in tabara Opozitiei. "Sigur ca pot sa apara surprize pe parcurs, dar greu (...). Deci asta ar fi o sansa in plus pentru societate sa se debaraseze mai rapid de actuala guvernare sa poata sa aleaga anticipat", a afirmat presedintele de onoare al PSD.
El a aratat ca actualul Parlament nu are posibilitatea de a-l suspenda pe presedinte, asa cum a facut-o in 2007, dar a accentuat faptul ca alta este acum situatia in ceea ce priveste populatia care a suferit masurile de austeritate.
Ion Iliescu a mai spus ca nu crede ca fiind realista ipoteza potrivit careia UDMR, parlamentari din PDL sau independenti sa treaca de partea Opozitiei.
Referindu-se la afirmatiile premierului Emil Boc, conform carora PNL nu face decat sa continue politica lui Iliescu de 20 de ani, liderul de onoare al PSD considera ca este vorba de ipocrizie.
Potrivit acestuia, "Emil Boc da dovada de ipocrizie, la fel ca si Traian Basescu", reamintind, in context, ca Partidul Democrat a facut parte din Internationala Socialista si se considera partid de stanga, de esenta socialista. "Peste noapte, intr-un congres, au decis sa-si schimba toata viziunea lor politica si se proclama partid de dreapa", a argumentat Ion Iliescu.
El a continuat, ironic, ca se spune acum ca PNL continua politica lui Ion Iliescu, aceea de "neincurajare a muncii", subliniind ca o astfel de afirmatie este nedreapta, incorecta si in discordanta cu realitatea istorica. "Guvernarea PSD a fost una dintre cele mai bune si a facut asta nu prin descurajarea muncii, ci tocmai prin incurajare si eficienta. Atunci, in aparatul de stat erau cam 900.000 de oameni, acum sunt peste un 1.400.000, deci si birocratia s-a amplificat dupa guvernarea PSD din 2000", a spus Ion Iliescu.