Intr-o declaratie politica postata pe site-ul PDL Senat, senatorul Viorel Badea afirma ca autoritatile romane trebuie sa actioneze mai hotarat pentru ca Bulgaria sa recunoasca comunitatile de romani din aceasta tara. Senatorul Badea spune ca Romania va trebui sa activeze instrumentele bilaterale cu mai multa hotarare.
‘Presa bulgara ar trebui sa se aplece cu mai mult interes asupra problemelor acestei comunitati si sa nu vehiculeze comentarii cu tenta segregationista in interiorul acesteia‘, a comentat senatorul PDL informatiile difuzate de televizunea publica bulgara, potrivit carora, in timpul desfasurarii recensamantului, organizatii neguvernamentale din Romania au organizat actiuni propagandistice prin care se incerca manipularea populatiei bulgare in sensul de a se declara de etnie romana.
De asemenea, senatorul PDL a ridicat problema ‘modului defectuos‘ in care au fost operate fisele de recensamant, multe dintre acestea fiind completate cu creionul, lucru ‘care va ridica semne de intrebare serioase asupra obiectivitatii acestuia‘.
El a subliniat ca exista foarte multe instrumente care pot activa, atat de la nivel parlamentar cat si guvernamental, pana la a sesiza Parlamentul European, Comisia si Consiliul European.
‘Autoritatile bulgare sunt, deocamdata, captive unui nivel de gandire perimat si anume ca populatia de romani vlahi nu ar avea, de fapt, origini romanesti. Pe de alta parte, cu siguranta, nici statul roman nu a facut suficiente lucruri pentru a reasezarea adevarului‘, a precizat Viorel Badea.
El a mai precizat ca a avut o intalnire pe aceasta tema cu ambasadorul Bulgariei in Romania, caruia i-a prezentat o serie de observatii pentru a fi transmise autoritatilor de la Sofia. De asemenea, conform lui Badea, Comisia pentru Educatie a Senatului pregateste o serie de intalniri cu omologii din Parlamentele Serbiei, Ucrainei si Bulgariei cu privire la procesul de invatamant in aceste state.