Agerpres informeaza: Principalele prevederi ale proiectului Codului muncii, inainte de amendare.
In proiectul noului Cod al muncii, Guvernul a retinut o propunere a sindicatelor, privind perioada de reabilitare a angajatilor sanctionati pentru abateri, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse guvernamentale. Potrivit prevederii incluse de Executiv in proiect, angajatii care au savarsit o abatere disciplinara si, apoi, in decurs de 12 luni, nu mai au nicio alta sanctiune disciplinara vor fi reabilitati din oficiu. Proiectul, trimis luni la Parlament, ar putea fi modificat si prin eventuala admitere de catre Guvern a unor amendamente pe care senatorii si deputatii le vor depune. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractul Colectiv de Munca, perioada de proba de 90 de zile, contract individual de munca pe o perioada de 36 de luni si amenzi de pana la 100.000 de lei sau pedepse cu inchisoarea pentru munca la negru sunt principalele modificari prevazute in proiectul Codului muncii.
Proiectul abroga articolele de la 238 la 247 din actuala forma de Cod, acestea continand prevederi referitoare la contractul colectiv de munca. Aceste articole prevedeau ca in contractele colective de munca nu pot exista clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior, nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca si ca, la incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal. De asemenea, articolele abrogate faceau referire la faptul ca prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala. Faceau referire si la faptul ca aceste contracte colective de munca se pot incheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate si la nivel national, dar si la nivelul unor grupuri de angajatori. Pe langa mentionarea celor care beneficiau de efectele contractului colectiv de munca, articolele abrogate subliniau ca un contract colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate, ca executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti, neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta, iar clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru. Articolele mai faceau referire si la conditiile incetarii contractului colectiv de munca sau ale suspendarii acestuia.
Potrivit presedintelui Traian Basescu, ‘noul proiect al Codului muncii spune foarte simplu: nu amestecam probleme de contract colectiv de munca la nivel national, probleme de patronate, acestea sunt reglementate in legi specifice, legi speciale. (...) Codul muncii stabileste principii si relatia angajat - angajator si atat‘. De asemenea, noul proiect de Cod al muncii prevede ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala, in timp ce varianta aflata in vigoare stipuleaza ca partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii. O alta modificare din noul proiect este cea referitoare la perioada de proba, stabilindu-se ca perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, este de cel mult 90 de zile calendaristice. O varianta anterioara prevedea ca perioada de proba nu poate depasi 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. In ceea ce priveste perioada de proba pentru persoanele cu handicap, aceasta a fost mentinuta la maximum 30 de zile calendaristice. Conform proiectului, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. De asemenea, pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca. ‘Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinta ce va fi vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul. Perioada in care se pot face angajari succesive de proba pentru acelasi post este de maximum 12 luni‘, se mai precizeaza in proiectul de act normativ.
Acesta mai prevede ca, prin contractul de munca temporara, se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de: doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna; cinci zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni; 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni; 20 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni si 30 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni. Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, conform ultimei variante a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.