Crin Antonescu si Adrian Nastase se plaseaza pe primele locuri in topul preferintelor romanilor pentru Cotroceni. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, efectuat de CSCI in luna ianuarie, la comanda Realitatea TV, si social-democratul Alexandru Atanasiu ar putea fi o varianta de luat in seama pentru cursa prezidentiala. Pentru Palatul Victoria, pentru instalarea in functia de premier, cei mai potriviti sunt actualul guvernator BNR, Mugur Isarescu si liderul PSD, Victor Ponta.
Potrivit sondajului, in cazul in care ar avea loc alegeri prezidentiale, presedintele PNL, Crin Antonescu ar obtine 39% din intentiile de vot, in timp ce presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, ar obtine doar 21%.
Pe locul 3 in preferintele romanilor se afla Dan Diaconescu, cu 12%, urmat de Corneliu Vadim Tudor, cu 8%, Teodor Baconschi si George Becali - ambii cu cate 5%, dar si Kelemen Hunor, cu 3%.
In cazul in careAlexandru Atanasiu ar fi candidatul PSD pentru Cotroceni si nu Nastase, social-democratii ar pierde cateva procente in favoarea lui Antonescu si Corneliu Vadim Tudor: liderul PNL ar primi 40% din sufragii, Alexandru Atanasiu, numai 16%, iar presedintele PRM, 9%.
Pentru functia de premier, actualul guvernator BNR, Mugur Isarescu continua se fie unul dintre preferatii romanilor. 36% dintre repondenti il indica ca cea mai buna solutie, spre deosebire de social-democratul Victor Ponta, preferat de 32%. Klaus Johannis aduna 12 procente.
Cind se pune problema alegerii intre doi posibili candidati, Mugur Isarescu este considerat mai potrivit decat Victor Ponta, cu 57% fata de 41%, in timp ce Victor Ponta este preferat lui Klaus Iohannis, cu 61% la 37%.
In ceea ce priveste sansele de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu de catre eventuala alianta PSD-ACD, 51% dintre respondenti cred ca alianta ar avea succes, in timp ce 43% prognozeaza un nou esec. In schimb, seful statului si guvernul sunt considerati principalii responsabili pentru recalcularea negativa a pensiilor militare, 25% si, respectiv 26%. Numai 12% dintre romani pun aceasta masura pe seama crizei economice.
Studiul a fost realizat in perioada 19-22 ianuarie 2011, la cererea Realitatea TV, pe un esantion de 1097 persoane, si are o marja de eroare de ±2,9%.