Senatorul PSD de Valcea, Laurentiu Florian Coca (foto), a sustinut o declaratie politica in Senat, intitulata "Coeziunea sociala - cea mai buna politica pe timp de criza", pe care o puteti citi in continuare.
'Stimati colegi, poate va amintiti cand, acum 10 ani, statul Sud Coreean a trecut printr-o criza grava. Ce au facut guvernantii responsabili ai acestei natiuni? Au recurs imediat la FMI, la imprumuturi din strainatate? NICIDECUM!
Au cerut, in primul rand, ajutorul propriilor cetateni. Iar acestia, spre admiratia intregii lumi, au venit si stateau la cozi ca sa-si dea rezervele de bani, aur si bijuterii. In felul acesta au inteles sa-si salveze statul, cu rezervele personale, de la un faliment sau incapacitate de plata.
Ne intrebam: Ce a facut posibila aceasta participare voluntara, cetateneasca, de masa? Raspunsul rezida in increderea oamenilor in conducatorii lor. Iar acestia din urma s-au tinut de cuvant: au platit datoriile statului, au scos tara din criza, au dat inapoi contributia benevola a cetatenilor si nu au uitat sa le multumeasca pentru spiritul de sacrificiu dovedit intr-un moment greu pentru tara lor.
Aceasta este doar una din lectiile de practica, de stiinta politica si sociala corecte. Fata de toate acestea, constat si consider ca la noi ceea ce lipseste - si ar trebui sa se doreasca in relatia dintre popor si conducerea statului roman - este tocmai INCREDEREA. Vorbim de o neincredere profunda, acumulata pe parcursul ultimilor 6 ani si care astazi s-a generalizat. Am ajuns in situatia in care toti romanii isi dau seama de falimentul politicii.
Daca ne uitam in urma vedem ca aceasta finalitate era de asteptat. La aceasta a contribuit atat incapacitatea, incompetenta si obtuzitatea echipei politice, economice si intelectuale de care s-a inconjurat.
Patima razbunarii fata de adversarii politici, dar si fata de unii tovarasi de drum, tactica loveste si fugi de raspundere, practica incaierarii diferitelor categorii sociale si a minarii autoritatii reprezentantilor si a liderilor lor nu aveau cum sa nu nasca malformatii politice. Cum sa nu se ajunga in aceasta fundatura ? Cum?
Cum sa aiba cetatenii romani incredere in cei aflati la conducerea Romaniei - care, pentru a ajunge si a se mentine la putere au mintit electoratul fara nicio rusine, in vazul intregii tari? Cum sa-si duca romanii rezervele lor modeste la fondul de salvare a Romaniei cand aceleasi personaje, in nici 2 ani, au facut nevazute zeci de miliarde de euro din banii romanilor, ai FMI si ai cetatenilor Uniunii Europene, fara sa se vada ceva bun in urma lor? Au imprumutat bani, i-au dat bancilor si acum impun alte sacrificii tot de la cetateni? Acum recurg la procedeul bagarii mainilor in buzunarele pensionarilor, salariatilor bugetari, somerilor, agricultorilor si asistatilor sociali.
Faptul ca, in ciuda miliardelor de euro cheltuite, nu se reuseste o punere pe roate a economiei; faptul ca, dimpotriva, ne afundam tot mai mult in datorii, in criza, este pentru cetateanul roman dar si pentru cel din UE o dovada ca guvernantii Romaniei de azi practica o politica bazata pe incompetenta.
Fara o doza de incredere pe aceasta relatie nimic trainic nu se poate cladi in aceasta tara. Ori, incompetenta si trufia politica, revarsate dinspre guvernanti spre guvernati determina valul de neincredere din tesutul societatii romanesti.
Aceasta neincredere face ca viitorul actualului guvern sa fie la fel de inutil pentru viata, sanatatea, economia si politica romaneasca. Orice grupare de persoane care nu adera la un set minim de valori si principii sanatoase va accelera procesele degenerative din societatea romaneasca.
Intr-o situatie grea, cum este cea prin care trec in prezent cetatenii nostri, singura politica de succes este cea a mobilizarii eficiente si cinstite a tuturor resurselor umane si materiale, a coeziunii si solidaritatii sociale. Este politica Partidului Social Democrat de participare impreuna cu cetatenii la actul de guvernare, de atragere a oamenilor la o contributie mai consistenta pentru o viata prospera la noi acasa. Pentru aceasta avem doctrina, programul politic, personalitatile publice si specialistii care vad dincolo de interesul egoist, in detrimentul societatii, a comunitatilor si categoriilor sociale. Ma refer la politica celor care se prefac ca reformeaza statul, lovind in slujitorii lui, fie acestia militari, magistrati, diplomati sau functionari publici; politica celor care fac zgomot pe tema reformei educatiei lovind in profesori, personal nedidactic, elevi, studenti, sindicate ca reprezentanti ai acestora; o politica a reformei sanitare fara medici si asistenti sanitari, cu un invatamant medical bagat in criza, cu medicamente si sevicii la preturi exorbitante, platite de trei ori: odata prin contributia la fondul de sanatate, odata la ghisee prin plata integrala si coplata si altadata informal la administrarea prestatiei; cu politicieni care se falesc cu o reforma a Constitutiei, dar aceiasi politicieni isi bat joc de lege, de institutiile care adopta, apara sau aplica legea, cu acte guvernamentale neconstitutionale si antisociale.
O putere care troneaza pe neincrederea societatii are o fundatie putreda si mai devreme sau mai tarziu se va prabusi. Din pacate, suferinta cetatenilor disperati este cu atat mai dureroasa cu cat se va prelungi mentinerea acestei puteri. Avem si aici o lectie pe care politicienii onesti si cetatenii responsabili trebuie sa o inteleaga si din care sa traga invatamintele de rigoare.'