Jurnalista Adriana Dutulescu publica pe blog articolul "Diaconescu s-a executat la ordin si s-a intors la matca, langa Basescu", pe care il puteti citi in continuare. Articolul face dezvaluiri fulminante despre o conspiratie a catorva membri marcanti ai PSD, posibil ofiteri sub acoperire (Cristian Diaconescu, Ioan Rus, Vasile Dancu), care lucreaza de 5 ani la demolarea partidului.
'In 2005, prin februarie, am fost la o sedinta a PSD de la Poiana Brasov, unde s-a decis mazilirea lui Nastase, care era atunci presedinte la Camera Deputatilor (dupa aia a urmat noaptea cutitelor lungi, la hotelul lui Negoita de la Otopeni). De la Poiana m-am intors in Bucuresti cu masina, cu Cristian Diaconescu si Vasile Dancu. Crezand ca eu dorm, cei doi si-au dat drumul la gura si pana la Bucuresti am ascultat osanale ridicate lui Basescu.
"Trebuie sa il ajutam pe Basescu, este singurul care a reusit sa sparga nodul mafiei lui Nastase, trebuie sa fim langa el". Cam asta era leit-motivul discutiei.
Nu m-am apucat sa imi scriu memoriile, dar ma gandesc ca dupa cele intamplate astazi, puteti intelege mai bine cam unde trebuie plasat personajul Diaconescu (ca in legatura cu Dancu nu cred ca mai are cineva indoieli).
Se stia de multa vreme, sau, hai sa zic, se banuia si se barfea de multa vreme ca Diaconescu ar fi mai mult decit pesedist, ca ar avea rang in alta parte, intr-o alta structura, care, prin lege, nu face politica ci se ocupa de siguranta nationala. La fel, se stia de multa vreme ca Diaconescu are un loc special in agenda lui Basescu, asa cum si Basescu avea un loc special in agenda lui Diaconescu.
A fost in vara lui 2007, un episod relevant in acest sens, cand, in luna in care Basescu a fost suspendat, Tariceanu a incercat sa treaca prin Senat pachetul legilor sigurantei nationale. Suna insipid, dar era o chestiune vitala pentru PSD si PNL, pentru ca Basescu voia sa se adopte un pachet de legi scris la Cotroceni, prin care serviciile secrete primeau o putere aproape absoluta.
Tariceanu avea alta varianta scoasa din Guvern, diametral opusa, si una din mizele suspendarii lui Basescu era chiar povestea asta. Ei, legile erau la Comisia de Aparare de la Senat, unde presedinte era chiar Diaconescu.
PSD daduse ordin clar, trecem legile PNL, Vacaroiu care era presedinte in locul lui Basescu le promulga si gata. Numai ca Diaconescu s-a pus de-a curmezisul si n-a vrut cu niciun chip sa dea drumul la dezbateri. A incuiat legile in sertar si a zis ca poate sa vina si mama lui Stefan cel Mare ca el nu le da drumul in Senat.
Tariceanu a incercat in fel si chip sa il convinga, Geoana idem, dar degeaba. Cam ciudata determinare pentru un personaj altfel labil si fricos, nu credeti? Sau, daca-i ordin, cu placere? Ordin de la cine trebuie, nu de la partid...
Faptul ca Diaconescu s-a dus acum, in sfarsit, acolo unde ii era locul, nu cred ca ar trebui sa fie o surpriza. Pur si simplu a iesit din minciuna. S-a dus langa Basescu. Vad ca toata lumea se intreaba pe la tocsouri "de ce?".
Ca a fost santajat de cineva din PSD se zice, si se arata cu degetul catre Vanghelie.
Greu de crezut ca Vanghelie l-a santajat cu acel asa- zis dosar, despre care cred ca nu exista (nu degeaba Floriana Jucan n-a vrut sa il arate).
Mai degraba as crede ca plecarea lui Diaconescu face parte dintr-un plan bine pus la punct inaintea Congresului PSD, si ca ar fi demisionat si daca ar fi fost vicepresedinte sau primvicepresdinte sau orice altceva. Dupa el vor pleca si altii (deja se stie de Marian Sarbu care se va duce in sfarsit in Guvern, tot langa Basescu, ca data trecuta nu l-a lasat partidul si nu i-a venit sa renunte la functia de vicepresedinte. Acum nu mai are nicio functie si moare dupa aia de ministru).
Vanghelie este un "godfather" adevarat, dar de data asta, mana pupata de Diaconescu a fost alta. Guru-ul lui Diaconescu este Ioan Rus, marele reformator de la Cluj. Rus care la randu-i este "agatat" in niste locuri si mai ales acolo unde e interesul lui Basescu.
In plus, Rus este cel mai bun prieten si partener de biznis al lui Gabi Oprea, noul sef al lui Diaconescu si viitorul sef al partidului progresist cam cum s-o numi, pregatit sa preia cam jumate din PSD.
Diaconescu l-a sunat pe Rus sa il intrebe daca sa candideze la sefia PSD, a asteptat unda verde la Rus sa isi anunte candidatura, a urmat indicatiile lui Rus pas cu pas in toata perioada dinaintea Congresului. Practic, Diaconescu nu respira daca Rus se tine de nas.
Si parerea mea este ca Rus este cel care i-a spus sa faca pasul cu Geoana la Congres si tot el este cel care i-a dictat astazi demisia.
Nu am pus cap la cap toate bucatile de puzzle, dar mi se pare ca acum, poza arata cam asa: "baietii" care mai au cate o functie mai acatarii prin PSD vor pleca, rand pe rind, din partid, si se vor duce la partidul lui Oprea (partidul lui Basescu mai corect spus). Rus, clujenii, gasca lui Mitrea de prin judete. Mi se pare ca insusi Mitrea isi face drum de plecat tot in directia aia, daca nu va reusi sa puna mana pe functia lui Vanghelie de la Bucuresti.
Insa, cel mai important pentru beneficiarul principal al acestei povesti (ghiciti voi care este ala),este sa plece nu toti odata ci pe rand, astfel incat partidul sa fie tocat marunt la stiri in fiecare zi, pana se va face praf.'