Administratia Prezidentiala a schimbat culoarea de fond a stemei Romaniei din albastru in violet in luna august 2005. Pana atunci, sub mandatul lui Basescu, stema nu aparea pe pupitrul de la care vorbea.
Flacara violet pare sa-l fi lovit pe Traian Basescu inca din 2005. Cel putin asa reiese din fotografiile postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Din august 2005 stema de pe pupitrul de la care vorbea presedintele apare pe fond mov-violet. Jurnalistii de la Academia Catavencu au remarcat primii schimbarea.
Basescu nu a folosit niciodata stema pe fond albastru in timpul mandatului sau. Anterior lunii august 2005, pupitrele folosite de Basescu nu aveau stema.
Iar Traian Basescu nu e singurul presedinte care a "beneficiat" de energia violeta din stema. Nicolae Vacaroiu care i-a tinut locul in aprilie 2007, cand Basescu era suspendat a purtat si el mov pe pupitru.
Influenta flacarii violet si a fortelor ezoterice a fost adusa in discutie de strategul PSD Viorel Hrebenciuc in campanie. Ulterior, presedintele PSD Mircea Geoana l-a acuzat pe Traian Basescu ca a folosit specialisti in ezoterism in campanie. Presa l-a deconspirat pe Aliodor Manolea, prezent cu Basescu in campanie, dar si alaturi de Mircea Geoana in 2007.