Marius Vulpe publica pe Antena3.ro un comentariu intitulat "Iliescu, suparat pe conducere ca a diluat mesajul si doctrina PSD cu mitinguri, aplauze, bere si mici", pe care il puteti citi in continuare.
'Liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu a dat, luni, de pamant cu actuala conducere a partidului. Suparat pe colegii sai de partid mai tineri care prefera sa sara unul la beregata celuilalt in lupta pentru functii, dar si nervos ca recenta analiza a institututului sau de suflet, "Ovidiu Sincai", nu a beneficiat de pretuirea dorita, Iliescu le-a reprosat pretendentilor la functii ca PSD a pierdut contactul cu realitatea si electoratul. El a criticat dur singura cale de interactiune folosita de conducerea PSD cu electoratul: mitinguri electorale, paine, bere si mici pentru membri si simpatizanti, sustin surse social-democrate.
"In loc de tot felul de mitinguri electorale, in care ai nostri nu au facut altceva decat sa aplaude, sa manance si sa scandeze ar fi fost mai bine sa auzim ceva despre programul, ideologia partidului, reformare" a afirmat Iliescu, luni in sedinta Biroului Permanent National al partidului.

• Severin, luat in vizor de Geoana pentru criticile din raportul ISD

Reactia vehementa a lui Iliescu a fost determinata si de atitudinea liderului Mircea Geoana vis-a-vis raportul critic intocmit de Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" la adresa activitatii actualei conduceri PSD. Geoana si-a manifestat, in cercurile sale de apropiati, nemultumirea fata de continutul raportului ISD, condus de europarlamentarul Adrian Severin, document care face din actualul presedinte al PSD principalul tap ispasitor pentru greselile si esecurile partidului. Mai mult, Geoana ar fi amenintat ca ramanarea lui Severin in fruntea acestui Institut va fi problematica daca va castiga un nou mandat de presedinte al PSD.
Conform surselor citate, drept raspuns la amenintarile proferate la adresa colaboratorilor sai de la ISD, Ion Iliescu a avertizat, in sedinta de astazi a conducerii PSD, asupra riscului diluarii si golirii de continut doctrinar al mesajului adresat electoratului de stanga. In opinia lui Iliescu, aceasta adaptare ineficienta a discursului de stanga la noile realitati au facut ca partidul sa nu reuseasca sa fructifice electoral faptul ca PNL si PD-L s-au aflat atata timp la guvernare.

• Iliescu: Lasati mitingurile, veniti cu propriile platforme-program

Iliescu le-a recomandat posibililor candidati la sefia PSD sa vina cu propriile platforme-program, daca sunt nemultumiti de analizele altor colegi, documente care sa contribuie la o dezbatere ampla a ideologiei si doctrinei partidului, teza draga fostului lider social-democrat de la ultimele alegeri incoace. Numai asa, sub umbrela nevoii de reformare a partidului, PSD ar urma sa iasa intarit din lupta interna pentru putere care va culmina cu viitorul Congres, si-a mai sfatuit Iliescu mai tinerii colegi de partid, insusindu-si din ce in ce mai mult postura de mentor.
Singurul care s-a pronuntat insa pentru o amanare a datei Congresului a fost insa vicepresedintele PSD Marian Sarbu. Aflat in dizgratie, pe fondul grabei cu care ar fi acceptat un portofoliu de ministru al Muncii in noul guvern post electoral condus de Emil Boc, Sarbu risca sa piarda la viitoarele alegeri interne functia de vicepresedinte.
Pentru a amana cat mai mult posibil acest scenariu, Sarbu nu a ezitat sa propuna amanarea Congresului pentru o data ulterioara, pe motiv ca partidul are nevoie de timp pentru elaborarea proiectelor de program, ideologie si statut.

• Geoana vrea sa-si cunoasca contracandidatii

Propunerea lui Marian Sarbu a fost respinsa de liderul PSD Mircea Geoana, care si-a facut cunoscuta graba de a rezolva actuala stare de lucruri cat mai rapid, de preferat prin asumarea publica de catre social-democratii interesati a candidaturilor pentru functiile de conducere, sustin sursele citate.
Deocamdata, conducerea PSD a decis ca in 25 ianuarie sa se desfasoare sedinta Comitetului Executiv al partidului, in care sa fie discutate atat teme de interes in perspectiva Congresului, cat si problema reformarii formatiunii inclusiv prin modificari statutare. In acest sens, vicepresedintele Victor Ponta a fost mandatat sa conduca o comisie de statut care va centraliza toate propunerile colegilor de partid in materie pentru a le supune apoi aprobarii Congresului.'