Informatiile partiale care ne-au parvenit pana in acest moment in legatura cu formarea noului guvern indica faptul ca PD-L (mai bine zis, Cotroceniul) incearca sa impuna o formula de guvernare care sa para de uniune nationala. De ce zicem sa para? Pentru ca, in realitate, dupa cum se stie, nu exista o intelegere politica in acest sens (in speta, din partea PSD si PNL).
Cu toate acestea, unii ministri anuntati deja sau care sunt curtati cu insistenta de catre PD-L sa intre in componenta viitorului guvern sunt legati, la nivel de imagine, de PSD si PNL. Ne referim la Sebastian Vladescu de la PNL, dar si la Gabriel Oprea si, eventual, Marian Sarbu de la PSD. Simpla prezenta a acestora in viitorul guvern Boc, dar si a unor independenti precum Bogdan Aurescu sau Catalin Predoiu, alaturi de cei de la UDMR va sugera existenta unui Executiv "de larga respiratie politica".
Trebuie punctat faptul ca, miscarea PD-L urmareste doua tinte deodata. Prima tinta este de imagine si se refera la evitarea unei asocieri complete cu rezultatele viitoarei guvernari. Din perspectiva PD-L, cooptarea unor ministri de la alte partide va avea rostul sa asigure o disipare a responsabilitatii in ceea ce priveste rezultatele viitoarei guvernari. Care, din motive bine stiute, nu au cum sa fie exceptionale pe termen scurt si chiar mediu. Indeplinirea tintelor stabilite cu FMI implica, automat, adoptarea unor masuri nepopulare gen disponibilizari, trimiterea in concedii fara plata, reducerea salariilor. Despre acest lucru analistii au vorbit deja si nu are rost sa mai insistam inca o data pe aceasta directie. Cert este ca, oricine intra acum la guvernare, isi asuma si inerentele riscuri de imagine legate de masurile nepopulare care vor fi luate in perioada care urmeaza.
A doua tinta a miscarii PD-L este de natura politica si este mai putin evidenta decat prima. Ea se refera la transmiterea unui anumit mesaj pentru activul de partid al PSD si PNL. Si ne referim aici nu neaparat la liderii de la centru sau la cei din esalonul intai. Ci, mai ales, la acei lideri locali care provin din esaloanele 2 si 3 ai celor doua partide si care sunt mult mai "vulnerabili" la avansurile venite din partea Puterii decat sefii lor de la centru. O parte din acesti lideri vor interpreta "cum trebuie" mesajul cooptarii la guvernare a unor fosti colegi de partid. Mai ales daca tinem cont de faptul ca urmeaza un an extrem de dificil, iar accesul la resursele statului va fi unul deficitar.
Asadar, prin cooptarea unor ministri de la alte partide, PD-L incearca, pe termen lung, sa reduca costurile de imagine ale guvernarii. Dar si sa se constituie in cel mai influent partid politic din Romania. Pentru ca, este aproape evident faptul ca PD-L va incepe in perioada care urmeaza racolarile unor lideri locali de la alte partide. Racolari care ar putea capata, in unele cazuri, forma unor parteneriate locale in care PD-L sa fie partidul care dicteaza regulile.