Concluzia unui sondaj de opinie realizat de CCSB, la comanda agentiei Amos New, este dramatica pentru actualul presedinte: in turul doi, Basescu nu prea poate aduna, cel putin la calculul hartiei, voturi din partea niciunui eventual aliat, singura sa speranta fiind aceea ca unii votanti ai altui candidat ar putea defecta in favoarea sa. Sondajul a fost realizat prin contact direct, pe un esantion suficient de mare, 1857 de intervievati, in perioada 7-13 octombrie.
Potrivit sondajului, Basescu ar obtine in turul intai 33% din voturi, urmat de Mircea Geoana - 22%, Crin Antonescu - 16, Sorin Oprescu - 16%, Gigi Becali - 5%, Vadim Tudor - 5%, Kelemen Hunor - 3%. Ioan Talpes, Nati Meir si Remus Cernea sunt creditati cu zero procente.
Dupa cum se observa, alianta "Iohannis", daca ii putem spune astfel, daca reuseste sa se mentina pana la alegeri - si nu vedem de ce nu ar face-o, ar putea asigura unuia dintre candidatii celor trei partide, PSD - PNL - UDMR, intrat in turul doi, cel putin 41%, la care se adauga in mod cert voturile lui Oprescu, adica un total de 57%. De cealalta parte, cu aliatii "traditionali" Nati Meir si Talpes aflati la cota zero, Basescu nu mai poate poate aduna nimic. Ipotetic, Basescu ar privi la voturile PNG si PRM, presupunand ca lui Vadim Tudor ii trece furia contra actualului presedinte, iar Gigi uita de arestare si isi aminteste, cu drag, doar vemurile bune de la Golden Blitz. Dar si asa, nu ar aduna decat 43%. Cat despre posibilitatea ca unii alegatori PSD ori PNL sa defecteze, la vot, in favoarea lui Basescu, este improbabila. In plus, distanta e prea mare, totusi, pentru a fi surmontata de actualul presedinte.
La vot ar urma sa se prezinte, in turul intai, doar 41% dintre alegatori.
Sondajul atesta ca Basescu e invins si la capitolul "Incredere", pe primul loc trecand Oprescu, 35%, in timp ce Basescu are doar 33%, Mugur Isarescu 32%, Mircea Geoana 29%, Antonescu 27% s.a.m.d.
La capitolul partide politice, pe primul loc se afla PD-L, cu 32%, urmat de PSD-31%, PNL-18%, PRM si PNG-6%, UDMR-5%.