Potrivit datelor din ultimul sondaj al CCSB, in cazul unor alegeri care ar avea loc in aceasta perioada, partidul lui Basescu ar pierde detasat in fata PSD, care ar putea constitui, totodata, o alianta de guvernare mai mult decat confortabila cu PNL. Este, practic, cea mai mare distanta la care PSD se afla in fata PD-L in ultimii cinci ani.

PSD-35%, PD-L-28%

Potrivit sondajului CCSB, realizat telefonic, la comanda Inpolitics, in perioada 10-11 octombrie, pe un esantion de cca.1000 de persoane, alianta PSD-PC ar castiga alegerile parlamentare cu 35%, urmata de PD-L-28%, PNL 20%, PRM-6%, UDMR-5% si PNG-3%. Cu tot cu redistribuiri, PSD ar putea urca spre 40%, iar o alianta cu PNL ar asigura o majoritate de guvernare cel putin convenabila. Informatiile respective capata valoare in conditiile in care se vorbeste tot mai insistent de posibilitatea declansarii de alegeri anticipate, pe fondul crizei politice de la Bucuresti. O informatie ingrijoratoare este cea potrivit careia 45% dintre romani nu voteaza, fata de numai 42% care apreciaza ca se vor prezenta la vot, in timp ce 13% declara ca in acea perioada vor fi plecati din tara, ceea ce face, oricum, improbabila prezenta lor la o sectie de votare.

Basescu batut de Geoana, Antonescu si Oprescu

In privinta optiunilor de vot pentru presedintie pe primul loc continua sa se afle Basescu - 31%, urmat de Mircea Geoana-22%, Crin Antonescu-18%, Sorin Oprescu - 13%, Vadim Tudor - 7%, Gigi Becali-5% si Kelemen Hunor-3%. Sondajul CCSB evidentiaza ca actualul presedinte ar pierde turul doi al alegerilor indiferent de contracandidat, dupa cum urmeaza, in procente: 49-51 cu Antonescu, 48-52 cu Geoana si 47-53 cu Oprescu. Mai trebuie spus ca, potrivit sondajului, 67% dintre romani estimeaza ca tara noastra se indreapta spre o directie gresita, fata de numai 21 care cred ca directia e buna, in timp ce restul nu se pronunta.