O familie ar trebui sa scoata din buzunar in jur de 700 de euro pentru izolarea termica a locuintei. Primaria Craiova a prevazut in buget doar o "firimitura" din fondurile necesare reabilitarii. Procedurile greoaie si pasii obligatorii ce trebuie urmati vor face ca primele blocuri sa intre in program, cel mai probabil, anul viitor.

Termoizolarea merge in pasi "birocratici", iar primele blocuri ar putea fi reabilitate termic potrivit noilor reglementari legale abia in 2010. Doar 30 de blocuri din Craiova au depus pana acum documentatia completa la primarie, prin care se solicita reabilitarea termica. In acelasi timp, in bugetul municipalitatii sunt alocate fonduri infime, doar pentru proiectare si audit energetic pentru 800 de apartamente, adica aproximativ 40 de blocuri. Autoritatile locale se plang si de faptul ca in Dolj exista doar patru firme care pot face auditul energetic. Informatiile au fost date publicitatii joi de seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari, din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie "Oltenia" si Deko Professional. Giubelan este de parere ca doar pentru 50-100 de blocuri ar putea fi realizate proiectele de termoizolare anul acesta. "In Craiova, au fost identificate 389 de blocuri pentruanaliza, in vederea reabilitarii termice. Exista discutii legate de costuri, astfel ca pentru un apartament standard, de 50 de metri patrati, costul reabilitarii ar fi de 3.500 de euro, din care 1.750 de euro de la stat, 1.050 de euro din bugetul primariei si circa 700 de euro de la fiecare proprietar de apartament", a precizat reprezentantul municipalitatii. Pe hartie suna bine. Practic, locuitorii Craiovei mai au de asteptat pana cand isi vor vedea, efectiv, facturile la caldura diminuate ca urmare a reabilitarii termice.

Pasi de urmat

Asociatiile de proprietari trebuie sa incheie un contract de mandat cu primaria, prin care proprietarii sa fie de acord ca autoritatea locala sa le gestioneze cei 20% din proiectul de reabilitare termica. Se face auditarea energetica a constructiei. Expertul tehnic stabileste daca blocul are nevoie de consolidare sau nu (daca permite structura de rezistenta reabilitarea). Se face un studiu si se calculeaza indicatorii de eficienta energetica. Apoi, indicatorii respectivi se aproba in sedinta Consiliului Local Municipal. Asociatiile de proprietari isi asuma sau nu indicatorii tehnico-economici de eficienta. Daca nu si-i asuma, proiectul se opreste in acest stadiu, dar, daca sunt de acord cu ei, se incheie contractul de executie. Licitatia pentru reabilitarea termica se face la pachet, adica firma care castiga trebuie sa faca si auditul energetic, si proiectul, si executia. Daca numai auditul tehnic dureaza trei saptamani pentru un singur bloc, ar insemna ca pentru cele 389 de blocuri din Craiova propuse pentru reabilitare termica fie ar dura zeci de ani, fie va fi nevoie ca firma castigatoare a licitatiei sa angajeze o armata de experti tehnici.

Reabilitarea dureaza cat construirea unui bloc

Giubelan spune ca reabilitarea unui bloc (incluzand toti pasii legali obligatorii) dureaza cateva luni. Avand in vedere ca ne aflam in perioada in care se depun la Primaria Craiova cererile de la asociatiile de proprietari inseamna ca este posibil ca anul acesta sa nu fie reabilitat nici un bloc dupa noile conditii. Numai auditul energetic pentru un bloc dureaza trei saptamani, iar pana la finalizarea lucrarilor, alte cateva luni, spune reprezentantul primariei. Marian Giubelan sustine ca blocurile anvelopate termic in regie proprie de catre proprietari ar putea fi date jos daca nu respecta conditiile de eficienta energetica necesare. Mai pe romaneste, daca lucrarile sunt prost facute, iar materialele folosite lasa de dorit, expertii stabiliti de primarie pot decide ca lucrarile exterioare ale blocurilor, realizate fara a respecta cerintele legii, pot fi date jos. Totusi, daca un bloc a fost reabilitat prin efortul financiar exclusiv al proprietarilor de apartamente si respecta toate normele de eficienta energetica, atunci blocul poate primi certificat de eficienta energetica. Fara acest document nu vor mai putea fi tranzactionate locuinte incepand din 2010. "Dureaza cateva luni de la depunerea cererilor si pana la efectuarea lucrarilor si se ajunge in sezonul rece, cand perioada nu mai este propice constructiilor", a spus Giubelan.

Primaria nu are bani alocati pentru executie

In bugetul pe anul in curs, Primaria Craiova a alocat doar 700.000 de lei pentru expertize tehnice la structura de rezistenta a blocurilor, pentru audit energetic si pentru studiile de fezabilitate. Reprezentantii primariei spun ca acesti bani ajung doar pentru 50-100 de blocuri, pentru care ar putea sa se finalizeze documentatiile anul acesta. Detalii despre cum se desfasoara reabilitarea termica in alte orase, precum si date despre eficienta energetica a anveloparii blocurilor puteti gasi pe www.eurourbanism.ro si www.administratie.ro.
Termoizolarea pe interior - o greseala

Directorul regional de vanzari de la Deko Professional, Gili Pirvu, spune ca un element important in termoizolarea blocurilor il reprezinta calitatea materialelor folosite. Managerul respectiv a precizat ca, de regula, izolarea termica a blocurilor se face la exterior. Cei care au dublat peretii la interior si s-a realizat anvelopare termica si la exterior trebuie sa stie ca zidul nu respira cum trebuie daca nu s-au folosit materiale profesionale la exterior. "Le recomandam sa dea jos termoizolarea din interiorul apartamentului daca apar elemente in neregula in astfel de cazuri", a spus Gili Pirvu.