Liderii PDL au desemnat membrii comisiilor de specialitate componente ale Guvernului-alternativa, printre acesti potentiali ministri fiind consilierii de la Cotroceni Bogdan Chiritoiu si Mircea Miclea, profesorii Iordan Barbulescu, Adrian si Mihaela Miroiu, jurnalistii Sever Voinescu si Daniel Uncu.
Surse democrat-liberale au declarat ca pana la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie, PD-L va anunta oficial componenta Guvernului-alternativa.
Cabinetul-alternativa al PD-L este format din comisii departamentale ai caror membri au fost, insa, deja desemnati de catre conducerea partidului, ei urmand sa elaboreze, pe fiecare domeniu guvernamental in parte, documentul fundamental al strategiei politice: Programul de guvernare.
Cei mai multi dintre potentialii ministri ai unui eventual Executiv PD-L fac parte din aceste comisii de specialitate formate pe structura ministerelor.
Comisia Afacerilor Europene este compusa din Iordan Barbulescu (profesor la SNSPA), ex-ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si Daniel Uncu (fost jurnalist in presa centrala).
Comisia de Economie si Finante ii are ca membri pe Bogdan Chiritoiu (consilier de stat al presedintelui Romaniei pe probleme economice si sociale), Bogdan Dragoi (fost consilier al ministrului Integrarii Europene, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor), fostul vicepremier Gheorghe Pogea, ex-ministrul Integrarii, Emil Dinga si ex-ministrul de Finante, Ionut Popescu.
Comisia justitiei este gestionta de fostul ministru Valeriu Stoica, impreuna cu Elena Udrea si cu avocata Cristina Traila. Desi nu face parte din acest for, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, este cotata printre favoriti pentru preluarea acestui portofoliu.
Comisia Internelor si Reformei Administrative ii are ca membri pe fostul ministru Vasile Blaga, fostul secretar de stat Mircea Toader, deputatul Cornel Stirbet si consilierul in CGMB Valentin Mircea. Principalul candidat pentru postul de ministru este Vasile Blaga, desi exista unele voci in partid care o vad chiar si pe Elena Udrea drept un potential ministru de Interne.
Comisia Apararii este formata din fostul ministru Sorin Frunzaverde, deputatul Viorel Oancea, fostul presedinte al Comisiei SIE, Romeo Raicu, si Mireille Radoi (sefa promotiei 1996 a Academiei Nationale de Informatii, din cadrul SRI).
Comisia Transporturilor este reprezentata de fostul ministru, Radu Berceanu, precum si de deputatii Gabriel Sandu si Corneliu Momanu.
Comisia pentru Educatie, Cercetare si Tineret este formata din fostii ministri Mircea Miclea si Mihail Hardau, alaturi de Adrian Miroiu (profesor la SNSPA) si Daniel Funeriu (consilier al lui Theodor Stolojan).
Comisia pentru Munca, Familie si Egalitate de Sanse ii are ca membri pe fostul ministru, Gheorghe Barbu, fostul secretar de stat Catalin Danila, deputatul Mircea Iustian si Mihaela Miroiu (profesor la SNSPA).
Comisia pentru IMM, Comert, Turism si profesii liberale este reprezentata de deputatii Petre Ungureanu, Cristian Boureanu si Gheorghe Albu.
Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este formata din fostul ministru Gheorghe Flutur, secondat de deputatii Marian Hoinaru, Stelian Fuia si Valeriu Tabara.
Comisia pentru Sanatate Publica ii are ca membri pe deputatii Cristian Radulescu si Sorin Paveliu, fostul ministru Mircea Cinteza si Lucian Duta (consilier general in CGMB, medic la Spitalul Universitar).
Comisia pentru Dezvoltare, Lucrari Publice si Locuinte este compusa din fostul ministru Anca Boagiu, presedintele CJ Dambovita, Florin Popescu si senatorul Viorel Arion.
Comisia Mediului si Dezvoltarii Durabile ii are ca membri pe fostul ministru Sulfina Barbu, Dan Manoleli (profesor al Universitatii Bucuresti), deputatul Petru Lificiu si Adrian Iordache (membru al PDL Bacau).
Comisia Culturii si Cultelor este reprezentata de deputatul Raluca Turcan, fostul senator Radu F. Alexandru si actorul Romeo Pop.
Comisia de Relatii Internationale este formata din jurnalistul Sever Voinescu, Teodor Vatafu (consilier al lui Theodor Stolojan, fost secretar III in MAE) si deputatul Cezar Preda.
Comisia pentru Romanii de Pretutindeni ii are ca membri pe Eugen Chivu (membru PD Sector 2) si Viorel Badea (fost sef al Secretariatului in domeniu pe vremea guvernarii CDR).
Comisia pentru Relatia cu Parlamentul este condusa de Horia Terpe (director executiv al Centrului pentru Analiza Institutionala si Dezvoltare "Eleutheria", consilier al fostului ministru Mona Musca).
Cei care fac parte din aceste comisii nu au "din start" statut de ministri, sustin surse PDL.
"Nu trebuie sa creada ca pe ei ii nominalizam suta la suta. Dar, evident, unii dintre ei vor fi desemnati ministri. Trebuie tinut cont, totusi, ca exista unele portofolii care pot fi obiectul unei eventuale negocieri cu un alt partid, daca PDL va face un guvern format din mai multe partide", au aratat sursele citate.
Membrii comisiilor, reuniti in Consiliul Reprezentantilor Nationali, vor finaliza, cel mai probabil la jumatatea lunii august, documentul fundamental al strategiei sale politice: Programul de guvernare.
Acest document urmeaza sa fie axat pe reducerea cotei unice si pe o serie de demersuri economice colaterale acestei masuri fiscale, au declarat, sursele PDL.