Doar 65% din cetatenii comunei Talpas au primit titluri de proprietate. Reconstituirea dreptului de proprietate la nivel de comuna este o operatiune greoaie, avand in vedere hartile cadastrale facute ferfenita, transmise cu proces-verbal catre comuna Talpas, desprinsa in urma cu cativa ani din Farcas.
Dupa ce Talpasul s-a desprins din Farcas, noua primarie, care functioneaza pana la terminarea sediului in caminul cultural, a incercat cu specialistii pe care-i are sa faca lumina in documentele primite ca zestre de la Farcas. Pentru ca nici un cadastras nu vrea sa se angajeze la primarie, lucrarile de identificare a pamanturilor sunt greoaie, iar in unele locuri, aproape imposibile. "Hartile cadastrale pe care ni le-au predat cei din Farcas sunt ferfenita, lipsind chiar bucati din ele, fapt ce face imposibila identificarea parcelelor. O data cu hartile ne-au dat si cateva caiete pe care specialistii din Farcas au zis ca au efectuat masuratori de terenuri. Uitati, am un caiet scolar pe care un copil a scris in 1992 compunerea 'La iarba verde', iar pe cateva file sunt niste cifre care habar nu am ce reprezinta. Suntem de tot rasul", a spus primarul Gheorghe Casin.
Pamantul nimanui
Dupa ce ca multe terenuri sunt amplasate in campurile petrolifere, contaminate cu reziduuri de la sonde, sau pe coaste unde dovleacul se leaga sa nu se pravaleasca in vale, multi dintre cei care si-au primit pamanturile vor sa le dea inapoi. Aproape 50 de cetateni batrani din cele cinci sate ale comunei au venit la primarie sa intrebe daca pot dona statului pamantul pe care l-au primit. "Nu pot sa le iau pamantul ca nu am ce face cu el. Aici, punerile in posesie s-au facut pe vechile locuri si sunt cetateni care au curele de pamant de cate 7 km care se intind din Gorj pana in Valcea. Cureaua are teren arabil, padure, pasune si teren care nu se poate munci. Oamenii sunt batrani si nu mai au cu ce sa-l munceasca, dar trebuie sa plateasca impozit pe el. Tineretul din zona a plecat in Italia si Spania, iar acasa au ramas batranii. Nu stiu ce o sa facem cu pamantul!", a mai spus primarul Talpasului. Primaria mai are o rezerva de aproximativ 300 ha, care nu este operabila din cauza ca este impartita in mii de bucatele care nu depasesc 10-15 ari si pe care nimeni nu mai vrea sa le ia in proprietate.