Democratii au fost scosi de la guvernare. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca ministrii PD nu fac parte din noua structura guvernamentala care va fi propusa parlamentului saptamana aceasta, iar portofoliile acestora vor fi preluate de PNL si UDMR.
Restructurarea guvernamentala anuntata de premier pentru sfarsitul saptamanii s-a soldat cu un final asteptat. Desi liderii liberali dadeau ca sigura scoaterea PD de la guvernare inca de saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a ales Duminica Floriilor pentru a face public faptul ca din noua structura a guvernului nu mai face parte nici un ministru democrat. In interventia sa, in care anunta ca PNL va face guvern alaturi de UDMR, Tariceanu s-a adresat in mod repetat cu apelativul "dragi romani", explicand faptul ca restructurarea prin care fostii parteneri de alianta au fost eliminati din guvern este, de fapt, un "suflu proaspat" de care era nevoie pentru iesirea din criza politica din ultimele luni. "Alianta PNL-PD nu mai este o solutie pentru beneficiul romanilor. Ca prim-ministru trebuie sa imi asum responsabilitaea rezolvarii crizei. Este timpul de un suflu proaspat pentru a rezolva impasul politic in care ne aflam", a spus Tariceanu. Premierul a adaugat ca azi va trimite o scrisoare parlamentului prin care va solicita votul pentru noul guvern. In vechiul guvern, PD detinea opt portofolii, Ministerul Integrarii Europene (Anca Boagiu), Ministerul Justitiei (Monica Macovei), Ministerul Apararii (Sorin Frunzaverde), Ministerul Administratiei si Internelor (Vasile Blaga), Ministerul Muncii (Gheorghe Barbu), Ministerul Transporturilor (Radu Berceanu), Ministerul Educatiei (Mihail Hardau) si Ministerul Mediului (Sulfina Barbu).
Orban, Stroe si Nicolai, cele mai vehiculate nume la ministerele PD
Posturile ocupate pana la restructurare de ministrii democrati au fost deja impartite in mai multe formule, in presa circuland variante care il propun la sefia Ministerului Administratiei si Internelor pe actualul viceprimar al Capitalei, Ludovic Orban. Acesta a confirmat ieri pentru NewsIn faptul ca va face parte din noul guvern propus de premierul Tariceanu si ca ar putea primi fie portofoliul MAI, fie cel de la Transporturi. Potrivit presei centrale, MAI este disputat si de actualul secretar de stat, Victor Dobre, dar si de Radu Stroe, Cristian David sau Norica Nicolai, ultimii doi fiind vehiculati si pentru Ministerul Apararii, iar Transporturile ar putea fi conduse de Radu Stroe. La Ministerul Mediului, numele cel mai des vehiculat este cel al actualului ministru pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, iar portofoliul Educatiei ar putea reveni lui Crin Antonescu. In ceea ce priveste Ministerul Justitiei, se pare ca acesta va fi primit de udemeristi, pentru functie fiind vehiculat senatorul Gyorgy Frunda.
Udemeristii accepta ministere de dragul romanilor
In timp ce premierul a motivat noua schita a guvernului si impartirea unor portofolii democrate UDMR-ului prin faptul ca Alianta D.A. nu mai era "o solutie pentru beneficiul romanilor", reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania spun ca au acceptat oferta premierului doar pentru a scoate Romania dintr-o criza, nu pentru a obtine ministere.
"Interesul UDMR nu a fost sa poarte negocieri, sa forteze un anumit algoritm cu Tariceanu pentru impartirea portofoliilor de ministri. Prioritatea a fost gasirea unei solutii rapide pentru iesirea din criza. Probabil ca, printre functiile care vor reveni UDMR, se va numara si cea de ministru al dezvoltarii regionale", a afirmat liderul UDMR, Marko Bela.
Restructurarea "Tariceanu", respinsa de opozitie
Reactia partidelor de pe intregul esichier politic romanesc nu este, cel putin pana in prezent, favorabila deciziei luate de primul-ministru. In timp ce democratii au anuntat ca se abtin de la orice comentarii pentru a respecta sarbatoarea Floriilor, iar peledistii au respins formula propusa de Tariceanu, conservatorii si peremistii au declarat ca vor respinge categoric o structura guvernamentala in care se va regasi si UDMR. "PC nu va vota o formula de guvernare in care se regaseste UDMR. Raspunderea este a premierului si formula cea mai eficienta, in opinia PC, ar fi fost un guvern monocolor liberal. Vom discuta la urmatorul Birou Politic daca va fi cazul sa promovam o motiune de cenzura. Asteptam votul din parlament", a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. Pe de alta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat faptul ca nu va fi de acord ca Ministerul Dezvoltarii Regionale sa fie oferit UDMR, asa cum au anuntat liderii Uniunii.
Talpes reclama guvernul "Patriciu SRL"
Alti lideri politici vad in propunerea facuta de premierul Tariceanu o adevarata Apocalipsa a scenei politice din Romania. Intr-un comunicat remis presei, Ioan Talpes, presedintele Uniunii Populare Social Crestine, declara ca restructurarea guvernamentala conform careia PNL si UDMR ar conduce Romania este profund imorala din simplul considerent ca ambele partide nu au fiecare mai mult de zece procente din preferintele electoratului. In plus, acesta afirma ca guvernul risca astfel sa se transforme intr-un SRL al omului de afaceri Dinu Patriciu, in conditiile in care printre numele vehiculate pentru portofoliile-cheie democrate "sunt si au fost subalterni ai lui Dinu Patriciu".
Buzatu: "Postul de prefect, promis PSD"
Desi la nivel central, restructurarea guvernamentala a devenit o realitate abia ieri, in lumea politica au inceput sa circule deja scenarii privind o posibila impartire a puterii cu PSD. Deputatul Horatiu Buzatu, presedintele PLD Dolj, a declarat ca are informatii privind negocierea unor posturi de prefecti care au fost desemnati in 2005 de Partidul Democrat, functii printre care se afla si cea din Dolj. In plus, acesta a precizat ca si sefia unor servicii deconcentrate din judet ocupate pana in prezent de oameni desemnati de PD vor fi oferite social-democratilor. "Intelegerea nu este pentru posturi de ministri sau secretari de stat, ci pentru functii mai putin vizibile, in teritoriu. Au solicitat la nivel national cinci prefecturi detinute de PD si din informatiile pe care le am una din ele este cea din Dolj. Vor spune ca inlocuiesc oameni numiti politic cu oameni a caror anvergura profesionala nu poate fi pusa la indoiala", a spus presedintele PLD Dolj.
Incep epurarile in Dolj
Afirmatiile liderului peledist au fost respinse insa de deputatul liberal de Dolj Mihai Voicu, care nu a ascuns faptul ca sefii institutiilor numiti de democrati care nu au dat concurs pentru postul pe care il ocupa vor fi schimbati din functie. "Solicitarea posturilor de prefect este o aberatie, dat fiind faptul ca prefectul este reprezentantul guvernului in teritoriu, iar PSD nu face parte din guvern. Deocamdata, exista o lege si nu ne permitem sa o incalcam. Ei sunt inalti functionari publici si beneficiaza de un anumit statut. In cazul sefilor de servicii deconcentrate care nu sunt functionari publici va trebui sa nominalizam alte persoane care sa duca la capat programul nostru de guvernare. Functionarii publici vor ramane in functii si va trebui sa respecte deciziile luate de superiori. Doar daca nu le vor respecta se pune problema schimbarii din functie", a spus Voicu.