In sala de expozitii a Bibliotecii Judetene Alexandru Odobescu din Calarasi a avut loc vernisajul expozitiei de pictura initulata Eternul feminin. Expun artisti din grupul Omicron, pasionati de mai multe ramuri ale artelor vizuale cum ar fi pictura, caricatura si fotografia. Grupul Omicron este format din artisti plastici calaraseni si bucuresteni, dintre care amintim: Victor Grigore, Jimmy Stanescu , Florian Vilsan, Cornel Ursu Dobrogea, Dorin Manea, Petronela Milea, Mireille Astrid Popa, Otilia Anastase, Mihaela Melehat, actorul Sorin Tofan si alti invitati, in general tinere talente din Calarasi. Expozitia Eternul feminin exceleaza la capitolul calitate si are ca tematica femeia si feminitatea, dupa cum spune si titlul, dar si diferite compozitii care au legatura cu primavara si cu renasterea naturii. Expozitia a fost prezentata in mod profesionist de Ana Amelia Dinca, critic de arta si curator de expozitii, si de pictorul Victor Grigore, care s-a implicat in organizarea si buna desfasurare a evenimentului.
- Diferenta dintre un artist profesionist si un artist amator nu se face pe baza diplomelor, diferenta o fac publicul si amatorii de arta, dar, in primul rand, un artist profesionist este unul preocupat in cea mai mare parte a timpului de acest domeniu. In expozitia de astazi, cea mai buna expozitie din ultimii ani din Calarasi, chiar daca sunt mai putini expozanti, toti au fost preocupati de calitatea lucrarilor, de tehnica, a afirmat Victor Grigore.
Cuvinte de apreciere la adresa artistilor au venit din partea criticului de arta Ana-Amelia Dinca, aceasta nominalizand fiecare artist in parte atunci cand a vorbit despre lucrarile expuse.
- Victor Grigore expune lucrari de dimensiuni mari, care urmaresc prin corelarea masculinului si femininului trairile interioare ale omului. A avut acum o schimbare de stil in doua dintre lucrari, facand o reprezentare interesanta a psihologiei.
- Dorin Manea are doua lucrari foarte aerate, care nu abunda de culoare, accentele fiind puse acolo unde trebuie. Compozitiile nu sunt simple, dar artistul face ca expresivitatea sa fie usor de cuprins cu privirea. Observ interesul lui pentru perspectiva, pentru proportiile umane.
- Silviu Ioan Soare si-a schimat tehnica, are trei lucrari care evoca transformarile feminine care transmit un mesaj vizual coerent.
- Otilia Anastase are o serie de ingeri cu conotatii feminine. Nu stiu daca ingerii sunt de sex masculin sau feminin, dar ea expune mereu cu aceasta tematica care sa ne duca cu gandul la feminitate.
- Carmen Pavel este foarte interesanta in zona decorativa. Mi-a placut foarte mult lucrarea Ceai, in care trei personaje stau si servesc ceaiul, o lucrare foarte complexa, echilibrata si armonioasa.
- Mireille Astrid Popa are lucrari foarte delicate. Ne incanta cu doua lucrari care au o expresivitate maxima, o coerenta a desenului in zona fantasticului.
- Elena Florea are doua compozitii diferite, una care merge spre sentiment si o lucrare despre frumusetea ciresilor care infloresc in Japonia.
- Sorin Tofan inca sarbatoreste Dragobetele. Are o compozitie foarte bine gandita, la limita dintre o lucrare de factura moderna si accentele naive.
- Bianca Draganescu e o tanara artista care expune un portret care merge in zona fantasticului. Spatiul miraculosului o caracterizeaza si da masura preocuparilor sale in zona expresiei plastice.
- Jimmy Stanescu nu se lasa mai prejos. Ne dam seama ca diferenta dintre lucrarile sale evoca acele cautari inerente artistului plastic.
- Bianca Felicia Bratu, o tanara doritoare de a se afirma in artele plastice, evolueaza usor-usor, incearca sa descopere aceasta zona destul de dificila a creatiei plastice.
Jimmy Stanescu a incheiat prezentarea prin inmanarea de diplome tuturor expozantilor. Atmosfera a fost intretinuta de violonistul Ion Trandafir, care a interpretat arii celebre de muzica clasica dar si tangouri si alte melodii dedicate femeii in mod special.
Expozitia Eternul feminin va fi deschisa o luna de zile, pana pe data de 4 aprilie 2020.