O carte care nu trebuie sa va lipseasca din biblioteca este Lumea misterioasa a pietrelor scumpe scrisa de Dr.ing. Ion Chiricuta.
Cartea va ofera informatii atat despre originea, clasificarea, evaluarea, prelucrarea si valoarea de piata a gemelor, cat si despre tratamente, falsuri, imitatii, pietre sintetice si metodele de identificare a acestora.
Ne cunoastem de vreo 20 de ani. Domnul Ion Chiricuta este inginer constructor, iar in lumea inginerilor are avantajul ca stie destul de multa mineralogie. A avut dinainte de a-l cunoaste o slabiciune pentru pietrele frumoase si avea nevoie ca cineva sa ii faca expertiza unui diamant brut si asa am ajuns sa ne cunoastem. A avut sansa ca in decursul unei calatorii la Bangkok sa efectueze un curs de experti evaluatori de a Institutul Gemologic Asiatic, una dintre cele mai serioase institutii de profil din partea aceea a lumii. Si ing. Ion Chiricuta colectioneaza cristale. Editia aceasta este din 2015 (a doua) a scris-o ca urmare a cursului facut la Bangkok. Ar fi redarea acelui curs, in care inveti principalele pietre pretioase, conform legislatiei romanesti: diamantul, rubinul, smaraldul, safirul si perla salbatica (naturala), dupa care face si prezentarea celorlalte pietre, cum ar fi berilul albastru, berilul roz, organitul si berilul rosu. Mai prezinta, de asemenea, si opalul, opalul astralian, opalul din Etiopia, povesteste si despre opalul sintetic. Evident ca prezinta si falsurile din plastic sau sticla. Pentru ca Thailanda este relativ aproape de China jadul este foarte bine prezentat in aceasta carte. Sunt prezentate atat cele cateva minerale care sunt considerate de chinezi ca fiind jad, pentru ca nu exista un singur jad, cel mai pretios este jadul acela imperial. Se opreste si asupra crisoberilului, intre care cele mai cunoscute sunt ochiul de pisica si alexandritul care in functie de lumina isi schimba culoarea. Se opreste si asupra varietatilor de cuart, care sunt extrem de multe, in primul rand citrinul si ametistul, respectiv cuartul auriu si cuartul violet, dar si cuartul roz, cristalul fumuriu, cristalul de stanca. Prezinta relativ repede piatra lunii si labradoritul, granatul si roci mai putin frecevente, cum e lapis lazuli, care se gaseste atat in Chile, cat si in Afganistan, unde minele acelea au vreo 7.000 de ani vechime, cat si malachitul din Muntii Ural si Congo, peridotul care e mineralul cel mai frecvent in masa pamantului, dar si un mineral care a fost gasit prima data in Romania, in Maramures, la Carnic: rodonitul sau rodocrozitul. Prezinta si spinelul in coroana de stat a Marii Britanii si rubinul printului Negru, ne-a spus geologul Andrei Costin Victor.