La 5 ani de la moartea lui Alexandru Ioan Grosu, la Galeria Elite Prof Art Gallery a avut loc vernisajul unei noi expozitii de sculptura si pictura, in memoriam Alexandru Ioan Grosu, invitat Mihail Gavril. La vernisaj, care a avut loc miercuri 14 august 2019, a participat si sotia sculptorului, cea care chiar in acea zi si-a aniversat ziua de nastere- distinsa doamna Nina Brumusila. Expozitia grupeaza lucrarile lui Alexandru Ioan Grosu (1956-2014) - sculptura si Mihail Gavril - pictura. Lucrarile de sculptura sunt expuse prin amabilitatea doamnei Nina Brumusila. Expozitia poate fi vizitata la Galeria Elite Prof Art Gallery Str. Dr. Nanu Muscel Nr. 13 -Cotroceni, pana la sfarsitul lunii august. Program de vizitare: Luni-Vineri: 11:00-18:00; Sambata-Duminica: 11:00-14:00.


In memoriam Alexandru Ioan Grosu

Cuvantul de deschidere a fost rostit de Ana Amelia Madalina Dinca, crtic de arta. Clasic si extrem de modern, in acelasi timp, Alexandru Grosu a fost un magician al formei si unul dintre cei mai mari sculptori romani contemporani. Alexandru Ioan Grosu (1956 - 2014) a absolvit Academia de Arte din Iasi, Sectia Sculptura, in 1983. A participat la numeroase simpozioane de sculptura - la Targu Jiu, Tulcea, Bacau, Galati, Chisinau, Dorohoi, Giurgiu, Focsani. A obtinut numeroase premii, printre care mentionam Marele Premiu - plastica mica la Targu Jiu si Premiul I la Chisinau in 2003. Expozitia de sculptura In memoriam Alexandru Ioan Grosu marcheaza 5 ani de cand acest mare artist nu mai este printre noi. Expozitia de la Galeria Elite Prof Art Gallery ofera o imagine complexa asupra personalitatii sale artistice. A lucrat in toate materialele destinate sculpturii, cu egala daruire, dar a ramas profund atasat de lemn. In expozitia prezenta sunt multe sculpturi in lemn. Mestesugul cioplitorilor tarani se conjuga in arta lui Alexandru Grosu cu stiinta si maiestria artistului scolit. A avut etape distincte in viata lui de artist. O vreme a fost obsedat de forma unui cal pe care l-a cioplit in felurite ipostaze, studiindu-i, totodata anatomia extraordinara a muschilor si tendoanelor, apoi a cioplit portrete elegante si misterioase de femei, in compozitii din marmura cu intarsii metalice. A avut si o serie de lucrari cu personaje ce incercau sa sfideze legile gravitatiei. Un talent ardent, capabil sa creeze lumi paralele si sa puna in acord, intr-o singura lucrare, surse stravechi de inspiratie cu o viziune aflata in deplin acord cu timpul sau.


Invitat: pictorul Mihail Gavril

Invitatul expozitiei de la Galeria Elite Prof Art Gallery este pictorul Mihail membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Bucuresti. Nascut la 9 noiembrie 1961, Falticeni, judetul Suceava, Mihail Gavril este un pictor dublu licentiat - la Academia de Arta Luceafarul - sectia pictura (1996), si la Universitatea de Arta- Bucuresti - arta monumentala (1998). Artistul a avut multe expozitii de grup si personale in tara si in strainatate, are lucrari in colectii private, in tara si in strainatate si a primit cateva premii: Premiul Fundatiei Seymour-Obermer art Forum Montreux, Elvetia(2007); Diploma de excelenta, Concursul International de arta N.N.Tonitza, Barlad (1996); Premiul Galeriei de Arta AvAnpost Oopt (1993). Mihail Gavril imbina pictura de sevalet cu arta monumentala. El exceleaza in pictura cu caracter religios, dar nu neaparat sacru. Subiectele tablourilor nu sunt scene biblice, figuri de sfinti sau prezenta imateriala a ingerilor, ci clopote, ziduri de biserici, cruci, troite, usi imparatesti. Toate aceste obiecte in jurul carora graviteaza adanci sensuri religioase si functii ceremoniale devin in picturile sale un fel de jurnal tinut de un pictor de biserici. Mihail Gavril este un artist cu nume predestinat care traieste in mod firesc in vecinatatea sacrului, iar pictura sa are o certa dimensiune transcendenta.