- Pentru toate exista o vreme, si orice lucru de sub ceruri isi are timpul sau: un timp pentru a te naste si un timp pentru a muri; un timp pentru a sadi si un timp pentru a smulge; un timp pentru a ucide si un timp pentru a vindeca; un timp pentru a darama si un timp pentru a zidi; un timp pentru a jeli si un timp pentru a rade; un timp pentru a boci si un timp pentru a dansa; un timp pentru a arunca cu pietre si un timp pentru a strange pietre; un timp pentru a imbratisa si un timp pentru a fi departe de imbratisari; un timp pentru a cauta si un timp pentru a pierde; un timp pentru a pastra si un timp pentru a arunca; un timp pentru a rupe si un timp pentru a coase; un timp pentru a tacea si un timp pentru a vorbi; un timp pentru a iubi si un timp pentru a uri; un timp pentru razboi si un timp pentru pace.

- Ce castig are lucratorul din toata osteneala lui? Am vazut ce preocupare pune Dumnezeu in mintea oamenilor, ca sa se indeletniceasca cu ea. El a facut toate lucrurile bune la timpul lor, a pus chiar si vesnicia in inimile lor, dar omul nu poate pricepe de la inceput pana la sfarsit lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu.

- Inteleg ca pentru oameni nu este nimic mai bun, decat sa se bucure si sa faca ce este bine in viata. In plus, faptul ca cineva poate manca, poate bea si poate duce un trai bun de pe urma intregii lui osteneli este un dar de la Dumnezeu.

- Inteleg ca tot ceea ce face Dumnezeu dureaza vesnic; la aceasta nimic nu se adauga si nimic nu se scade; Dumnezeu face astfel pentru ca oamenii sa se teama de El.

- Ceea ce este, exista de mult timp, ceea ce va fi, a existat deja demult, iar Dumnezeu va aduce inapoi ceea ce a trecut.

- Am mai vazut ceva sub soare: Pe scaunul justitiei trona rautatea, iar pe scaunul dreptatii trona nedreptatea.

- Atunci mi-am zis: Dumnezeu il va judeca atat pe cel drept, cat si pe cel nedrept, caci atunci va fi timp pentru orice lucru si pentru orice fapta.

- Apoi mi-am zis: In ceea ce-i priveste pe oameni, Dumnezeu ii incearca, pentru ca ei sa vada ca sunt precum animalele. Caci soarta omului si soarta animalului sunt una si aceeasi: cum moare unul, moare si celalalt. Amandoi au aceeasi suflare, iar omul nu are parte de nimic in plus fata de animal.

- Totul este desertaciune! Totul merge in acelasi loc, totul a fost facut din tarana si totul se intoarce in tarana.

- Cine poate sti daca sufletul omului merge sus, iar sufletul animalelor se coboara sub pamant?

- Am inteles deci ca nu exista un alt lucru bun de care sa se bucure omul, in afara de osteneala lui, caci aceasta este partea lui, si cine ii poate spune omului ce va fi dupa el?

(Sursa: biblegateway.com)