Monumentele pierdute ale Bucurestiului - o retrospectiva a ultimilor 10 ani (2009 - 2019. Cladiri valoroase de patrimoniu demolate sau in pericol de disparitie. Istoricii si arhitectii au semnalat prin intermediul presei, ca in ultimul deceniu, capitala Romaniei, Bucurestiul, a pierdut multe cladiri de patrimoniu, care au fost demolate. Iata cateva dintre monumentele Bucurestiului disparute in ultimii 10 ani:

- Casa de pe str. Visarion 8, parte a Ansamblului de Monumente Lascar Catargiu, din care a ramas azi doar fatada, acoperisul a fost demolat, iar zidurile au fost dezmembrate, caramizile fiind furate bucata cu bucata!

- Casa scriitorului Mihail Sadoveanu, Barbu Delavrancea nr.47, in care scriitorul a locuit in anii 40, a fost distrusa de un incendiu provocat de oamenii strazii.

- Casa Nicolau Dobre, strada Stirbei Voda nr. 89 / strada Berzei nr. 34 a fost demolata, desi era in curs de clasare ca monument istoric individual.

- Ansamblul industrial Timpuri Noi cuprindea cladiri datand din perioade diferite ale sec XIX si XX, si care au disparut in totalitate. Acestea au fost demolate pe baza declasarii cladirilor componente din categoria de monumente istorice.

- Casa Mathias Huyer, din Soseaua Kiseleff, nr. 39, construita in 1894, a fost demolata desi avizul de desfiintare emis de Directia pentru Cultura din cadrul PMB fusese contestat in instanta.

- Casa Gheorghe Cantacuzino, din strada Gutenberg, nr. 3A, construita la finalul secolului al XIX-lea, si care a apartinut printului Gheorghe Cantacuzino, erou al primului razboi mondial, a fost demolata pe baza unor avize si autorizatii ale unei primarii de sector, desi cladirea se afla intr-o reevaluare pentru a primi statutul de monument istoric.

- Hala Matache, din piata Botescu Haralambie, a fost demolata pentru a face loc Bulevardului Buzesti si unei parcari. Structura metalica a Halei si basorelieful de pe frontispiciu au fost conservate, dar reconstruirea Halei nu s-a realizat nici pana azi, asa cum a promis la data demolarii primarul general de atunci al Capitalei.

- Vila dr. Patzelt si vila Ghika, din strada Christian Tell nr.16 si nr.18, monumente istorice in stil academist, neoclasic, ce datau din perioada anilor 1890, si purtau semnatura arhitectului Oscar Benis, au fost si ele demolate.

- Cladirea Magazinului Bucuresti, din Bd. I.C. Bratianu nr. 36, candva un reper si un simbol al arhitecturii centrului istoric bucurestean, aflata in paragina timp de aproape doua decenii, a fost demolata fara ca in locul ei sa apara un imobil care sa pastreze elementele de fatada ale vechii cladiri.

(Materialul integral poate fi citit aici: https://turismistoric.ro/monumentele-pierdute-ale-bucurestiului-o-retrospectiva-a-ultimilor-10-ani-2009-2019/?fbclid=IwAR19vnv8y6jk-U-Jpjscs8lwQcxOl8v_TBrHmHiWJ4_x44ZBN0WQGBpUniE)